MONTURA PENTRU PELLET – Combi link

Dupa mai multe teste am auns la concluzia ca pe langa momeala si atractanti, este foarte important camuflajul monturii. Daca o montura este prost camuflata sunt mari sanse ca pestele sa se sperie de ea, inainte de a ajunge la momeala.

MONTURA PENTRU PELLET - Combi link

Ca sa nu ne lovim de asemenea situatii, tot ce trebuie sa facem este sa stim cum sa camuflam montura, in functie de anumiti factori, cum ar fi:

1. Apa limpede, apa tulbure
2. Fund malos, fund nisipos sau cu pietris, scoici.
3. Apa cu multa vegetatie

In general este bine sa asociem culorile monturii cu cele care predomina in apa, si sa ne ferim sa folosim elemente lucitoare, sau culori stridente care se potrivesc “ca nuca-n perete” cu mediul in care traieste crapul.
Un alt factor important este sa tinem montura cat mai pe fundul apei, sa nu existe elemente plutitoare, exceptie facund carligul cu momeli flotante.
Daca stim sa respectam aceste reguli, avem sanse mari sa avem trasaturile mult asteptate.

In continuare am sa prezint o montura un pic mai diferita de cele standard, cele de baza. Montura a fost creata sa se camufleze intr-o apa tulbure, fara vegetatie cu fund malos maroniu inchis pana la negru taciune.

Montura se numeste “combi link” din cauza ca se realizeaza prin combinarea a 2 fire total diferite: fluorocarbon si fir textil. Fluorocarbonul are cea mai redusa vizibilitate in apa, iar firul textil este folosit pt a crea articulatia de care are nevoie carligul pt. a functiona corect din punct de vedere mecanic.
Veti observa ca pelletul nu se va atasa de firul de par prin intepare, ci se va lega printr-o bucla culisanta.
De ce am ales aceasta metoda? Pt ca prin intepare apa patrunde mult mai repede in interiorul pelletului si se va dizolva mai rapid.
Folosind aceasta metoda, pe langa faptul ca nu se strapunge pelletul, el este prins intr-un lat care il tine strans, incetinandu-i asfel descompunerea.

Acestea fiind spuse, sa vedem cum consturim o astfel de montura:

Sa incepem cu realizarea sistemului antitangle si de prindere a plumbului.
Materialele necesare sunt: monofilament 0.45mm, tub antitangle (maroniu), plumb culisant (4gr), vartej de 8 (korda), agrafa kwik link, plumb korda de 80gr si sistem de prindere plumb.

Se incepe prin introducerea firului in tubul antitangle. Va dau un sfat, daca doriti sa intre usor firul in tub, fara sa agate, taiati-i capatul cu o foarfeca, nu cu unghiera. Unghiera taie firul prin presare, deformandu-i capatul, iar astfel va intra mult mai greu.

Acum introduceti incet firul prin tub incercand sa tineti tubul cat mai intins. Odata ajuns pe partea cealalta taiati firul dupa lungimea dorita.

Urmeaza atasarea sistemului de prindere a plumbului dupa cum arata imaginile:

Dupa ce ati plasat sistemul de prindere in pozitie, urmeaza atasarea vartejului. Se executa un nod de rezistenta, in felul urmator: Faceti o bucla la capatul firului si introduceti-o in inelul vartejului.

Executati un nod simpu, fara sa il strangeti:

Introduceti agrafa + vartejul prin bucla respectiva, dupa care umeziti cu saliva nodul si strangeti-l:Dupa ce ati verificat daca este bine legat, introduceti vartejul in interiorul lead clip-ului. (sistem prindere plumb):

In capatul celalat se insereaza pe fir plumbul culisant. El ajuta in mentinerea monturii pe fundul apei.

Totul este gata, deci urmeaza atasarea plumbului in clips:

Pentru a imbunatati camuflarea tubului, se “picteaza” cu un marker pt. a intrerupe continuitatea culorii, facandu-l si mai putin vizibil:

Dupa cum spuneam mai devreme, nu trebuie sa existe parti ce plutesc, totul trebuie tinut pe fundul apei. Normal, tubul asa este conceput sa nu pluteasca, dar adaugand niste pasta de plumb pe el, il facem 100% scufundabil. Se pot adauga 2 sau mai multe “bobite” de plumb pe tub, in functie de lugimea lui.

Cam asa ar trebui sa arate constructia in final:

Pentru constructie combi-link aveti de nevoie de: fluorocarbon soft sau stiff, carlig wide gape (korda), fir textil simplu, o bucata de rig tube si un pellet de 16mm.

Foarte important:

Inainte de toate, testati carligul daca este ascutit. Multa lume testeaza carilgele in sensul ca se inteapa cu ele si zic “Aaaaa pai asta ii bun, inteapa”. Total gresit. Luati carligul, pozitionati-l cu varful pe unghie, apasati f. ushor si incercati sa il deplasati. Daca sta fix ii ok, daca se deplaseaza puteti sa il aruncati.
Tineti minte: Un carlig tocit poate sa scada f. mult eficienta monturii, ca sa nu zic ca o “omoara”.
Mergeti pe principiul “Decat un crap ratat, mai bine un carlig schimbat”:

Ok, sa incepem cu realizarea buclei culisante, care va tine pelletul. Luati un fir textil si faceti o bucla la unul din capete:

Cu capatul mai scurt executati o bucla in sens invers dupa care introduceti-l prin bucla de 4 ori. Umeziti nodul cu saliva si strangeti-l bine. Astfel obtineti o bucla culisanta, care se strange dupa forma momelii:

Atasati momeala si strangeti bine bucla:

IMG src=”http://www.crap.ro/img/article/29/foto27.JPG” alt=””>

Inserati bucatica de tub pe firul textil, introduceti carligul prin tub in directia momelii, reglati distanta dintre momeala si carlig dupa care executati nodul fara nod:

Urmeaza partea un pic mai complicata a rigului si anume nodul intre fluorocarbon si textil. Faceti o bucla la capatul firului de fluorocarbon, introduceti firul textil prin bucla si executati 5 spire inspre stanga:

Dupa aceea faceti tot 5 spire, inspre partea dreapta, iar capatul ramas introduceti-l prin bucla formata de fluorocarbon baza carligului:

Strangeti usor nodul, dupa ce l-ati umezit, iar pt intarire executati o strangere energica tragand de embele capete. Dupa ce nodul este strans taiati capetele firelor :

Daca totul a fost executat corect veti avea o montura combi-link rezistenta, aproape invizibila in apa si foarte eficienta :

Atasati rigul de antitangle si acoperiti agrafa cu un tub de cauciuc de culoare asemanatoare culorilor predominante in montura, in acest caz, maro :

Bun, greu a fost dar iata rezultatul, montura in faza finala:

Deci montura este ok, camuflata, nu are parti lucioase sau plutitoare, care sa reprezinte o alarma pt. crap. Cu alte cuvinte, avem o montura pe care ne putem baza. Tot ce mai avem de facut este sa atragem crapul in zona.
Pe langa nadirea corespunzatoare care este indispensabila, mai avem nevoie de ceva special, care sa atraga pestele exact la montura. Asa ca voi folosi un saculet solubil care contine un amestec de pelleturi mari si mici. Rolul saculetului este de imprastia nada injurul carligului. In general saculetul solubil trebuie sa contina un amestec de groundbait-uri, uleiuri, pelleturi…depinde de ce momeala se foloseste pe firul de par.

In cazul de fata am folosit pelleturi mari si mici:

Introduceti cam un pumn de peleturi in sacul solubil si faceti 2 noduri stranse:

Taiati cu foarfeca intre noduri si atasati carligul de saculet. Odata ajuns in apa, sacul se va topi si nada va ramane in jurul carligului :

Daca doriti o prezentare buna a rigului in apa, folositi pufuletii solubili care au rolul de a tine firul drept in apa, iar cand se desprinde pufuletele, montura cade frumos pe fundul apei oferind o prezentare excelenta :

Sper ca ceea ce cititi aici sa intelegeti si sa va aduca cat mai multe rezultate.

Sa nu uitati ca pescutuil crapului este un sport, o arta, care iti da multa bataie de cap, te pune in incurcatura..este si va fi o vesnica enigma care noi incercam sa o rezolvam prin pasiune, dedicatie si multa munca.
Oricine incearca sa parctice acest sport fara pasiune si placere, va renunta la fel de repede cum s-a apucat.
Si am sa inchei cu niste sfaturi pt. toti cei care sunt la inceputuri in acest domeniu:

1. Acest sport ori il faci, ori nu il faci deloc…nu exista cale de mijloc.
2. Sa nu mergeti niciodata pe balta cu gandul ca “voi prinde marea captura”!
3. Cei din jurul tau care dau la bomba, pluta, etc, sunt si ei pescari, doar ca practica alt tip de pescuit, NU RADE DE EI SI NU-I SUBESTIMA.
4. Cel care lanseaza si i se rupe firul de cateva ori nu e prost, tampit, fraier sau mai stiu eu cum…este un pescar incepator, si tu ai fost candva la fel, du-te si arata-i sau explica-i problema.
5. Daca ai fost odata sau de doua ori pe balta si nu ai prins nimic, nu injura administratorul baltii ca nu are peste in ea. Peste este in balta, metoda folosita de tine, nu este cea corespunzatoare.
6. Pescuitul crapului este un permanent test. Ai 3-4 undite…foloseste-le cu cap, mai ales cand esti pe o balta noua. Testeaza in paralel monturi diferite, vezi care da rezultate.
7. Si in final…nu uita: Cu cat inveti mai multe despre acest sport, cu atat iti dai seama cat de “mic” esti.