Prenadirea intensiva

Prenadirea unui loc de pescuit are ca principal scop atragerea unei cantitati mai mari de peste in zona respectiva , prin inducerea unui mecanism reflex de hranire intr-o zona data si cu un anumit tip de hrana ( gen restaurant sau self – service ) . In general – posibilitatile de prenadire ale unei ape sunt reduse in principal din cauza programului nostru incarcat , care nu permite extra 3-4 zile de vacanta , dedicate in principal exclusiv acestei activitati . Sigur ca exista solutii paleative , gen “suna un prieten” sau “jumatate prenadesc – jumatate pescuiesc” , dar ele nu reprezinta decit solutii particulare si in principal greu de pus in practica . Vom incerca sa prezentam aici solutii de prenadire posibil de aplicat pentru partide de pescuit scurte , de max 2-3 zile . In principiu toate prenadirile facute in aceasta conjuctura se vor baza pe orarul dimineata devreme – seara tirziu si vor tine cont de mai multi factori , ca de exemplu , locul de pescuit ( apa curgatoare sau bazin ) , gradul de populare cu pescari a acelor locuri , densitatea de peste apreciata si speciile dominante in apa respectiva , etc .

Prenadirea intensiva

Principalul scop al prenadirii este acela de a “aduce” pestii in zona si de a-i face asa de increzatori in hrana oferita – astfel incit acestia sa manince si momeala din cirlige . Totodata prenadirea trebuie sa incurajeze pestii sa revina in locul de hranire propus , zile in sir . In principiu prenadirea trebuie facuta cu aceleasi componente care intra in compozitia momelilor – dar nu trebuie sa lipseasca din aceste nade – saminte de cinepa , pellete , diferite groundbaituri , porumb sfarimat , boilles sparte , chiar si paine inmuiata sau fiertura de griu . Toate acestea pot fi aromate sau nu – functie de prenadirea pe care dorim sa o realizam .

Personal disting doua tipuri de prenadire . Cea intensa pe timp scurt si cea de anduranta – facuta pe intreagul timp a partidei de pescuit .Despre cea de-a doua clasificare nu este cazul sa discutam aici , pentru ca discutam de fapt despre nadirea propriu – zisa pe care orice pescar o face pe durata unei partide de pescuit . In schimb prima categorie de prenadire ,cea intensa , prezinta particularitati specifice , pe care o sa incerc sa le prezint si argumentez in cele ce urmeaza.

Prenadirea intensa , de scurta durata , are ca scop stirnirea instantanee a interesului pestelui cu privire la locatia propusa si asupra hranei oferite . In mod normal prenadirea trebuie sa produca un “boom” olfactivo-gustativ in balta – propunind pestilor – instantaneu – un festin cu hrana bogata in substante hranitoare si plina de arome . Interesul nostru este sa facem bancurile de pesti sa ne viziteze locul propus – chiar si in trecere . Localizarea acestui “banchet” va ramine in memoria de scurta durata a pestilor – iar ei vor reveni si peste o anumita perioada de timp – fie si din curiozitatea de a vedea “ce mai este in meniu – astazi ? ”

Cum realizam acest lucru ? Alegind o nada bogata in proteine si aminoacizi – cu o concentratie mai mare de arome , si care trebuie sa contina in mod obligatoriu , particule sau chiar momeala intreaga – pe care ne-am propus-o sa o folosim pe durata partidei noastre de pescuit . Regula se aplica pentru toate speciile de peste . Crapistii vor introduce in aceasata nada speciala – bolies sfarimati sau nu – boabe de porumb , pellete , etc . Cei care pescuiesc la rau cu rima neagra , la somn sau la crap – vor adauga bucati tocate de rime in nada , etc Exemplele pot continua dar cred ca este destul de clar ca momeala trebuie sa fie prezenta in nada , chiar de la inceput!

Ei bine – o sa spuneti – OK ! dar daca e asa fantastica nada asta de ce nu o pastram pe toata durata partidei de pescuit ? In fond avem pestii atrasi pe zona noastra – de ce sa-i lasam sa plece ? Raspunsul este ca aceasta nada – oferita in cantitati mari si pe timp indelungat poate face mai mult rau decit bine . Singurul ei scop este sa ofere , pentru o scurta perioada de timp , o efervescenta in apa printre pesti si acestia sa identifice in scurt timp propunerea noastra de locatie si de hrana . Mai departe – exista posibilitatea ca supraoferta de arome si calitatea deosebita a hranei oferite sa provoace saturararea prematura a pestilor sau – mai rau ! – suspiciozitatea acestora . De aceea dupa cca 1-2 ore de prenadire intensa , trebuie sa introducem treptat in apa , nada noastra uzuala – pe care ne-am pregatit-o pentru aceea partida de pescuit . Astfel , pe masura trecerii timpului , pestii vor vizita regulat locul de hranire , si din ce in ce mai des , pentru ca nada normala nu le va mai oferi o hrana asa bogata ca cea initiala , deci sentimentul de “foame” va apare mai des . Combinind judicios la intervale din ce in ce mai rare – nadirea intensa cu cea de anduranta , se pot obtine rezultate foarte bune , si de cele mai multe ori , se va induce un reflex bancurilor de pesti – care vor vizita regulat zona de pescuit .

Personal – nadesc intensiv pe o balta sau pe un riu – cu cca 1-2 kg de nada speciala , maxim 2 ore . In acest interval – de obicei pregatesc nada de anduranta , trepiedul , lansetele , etc . Dupa acest interval de max 2 ore – lansez momelile in apa – si mai nadesc cu nada normala intr-un ritm de 1-2 bulgari de nada la 30 minute , pentru ca spre mijlocul zilei sa scad frecventa la 1 bulgar de nada ( cit un mar ) la 2 ore . Seara la incheierea partidei de pescuit – daca stiu ca revin si de dimineata – mai nadesc cu nada special preparata – cite 3-4 bulgari . Dimineata repet algoritmul samd .

Acum sa lamurim si ce inseamna nada special apentru nadire intensa . Va voi da citeva retete – dar acestea pot fi imaginate si de voi – functie de specia de peste cautata si de specificul locului . In principiu trebuie sa intelegm ca nu pot lipsi din aceste nade speciale – aminoacizii , proteinele si aromele , in cantitati usor exagerate fata de cele specificate de producator pentru nada normala . De exemplu – din aromant – daca se specifica la 500 grame de nada – 3-6 ml – eu pun , special pentru aceasta nada speciala de initiere – 8 ml . Acum sa precizam cele 2 nade pe care le folosesc de obicei . Una este pentru crap -pe balta iar alta este pentru crap salbatic si somn pe riuri ( in principiu pe Dunare )

PRENADIREA LA CRAP – pentru 2 kg de nada speciala : folosesc :

300 grame faina de orez
300 grame de griu cu cereale ( de la Nestle- mincare pentru bebelusi )
300 grame cereale cu miere ( idem )
3 cupe de lapte praf
300 grame de seminte de canar mixate
250 grame de seminte de cinepa mixate
80 grame de Anima sau Aminosabe – sau orice alt aminoacid
30 ml de aromant – oricare ar fi el – dar sa fie de acelasi fel cu nada de anduranta
2 lingurite de ulei de cinepa
1 lingurita de Sweet Corn
2 lingurite de melasa sau miere La toata compozitia adaug apa cit sa se lege la consistenta unei plastiline si fac bulgari de marimea unui mar sau mai mici .
PRENADIREA LA CRAP SAU SOMN – pe rauri – pentru 2 kg de nada speciala , folosesc :

400 grame malai cernut
300 grame saminta de cinape mixata
300 grame pasta de ficat – fiert si dat prin masina de tocat
100 grame faina de oase sau faina de peste
100 grame de faina de soia
100 grame Aminosabe sau Anima ( aminoacizi )
100 ml – Real Blood Atractant
50 ml – arome Squid sau Crayfish
rime tocate – “dupa gust ”
20 ml Robin Red
La toata compozitia adaug apa cit sa se lege la consistenta unei plastiline.

Val Pangica Jr