Rod pod

Acest articol ofera informatii despre bricolarea unui rod pod.

Rod pod

Pentru o gama larga de rod pod – uri la preturi foarte bune, click aiciRod pod. Veti gasi cele mai populare rod pod – uri la preturi incepand cu 200 ron – Energoteam, Cormoran, Daiwa, Jaxon, Maver, K-Karp, Sert etc

Rod pod -ul este un articol necesar in pescuitul crapului. In magazinele de specialitate veti gasi mai multe modele, la preturi deloc de neglijat. Alternativa o constituie realizarea in regie proprie a unui astfel de instrument, care pe langa o importanta economie va ofera si satisfactia de a fi contribuit personal la realizarea lui. Materialele utilizate pentru constructie trebuiau sa indeplineasca cumulativ urmatoarele proprietati: sa fie usoare si rezistente, sa se poata prelucra cu usurinta, sa fie ieftine si sa poata fi procurate cu usurinta.

Rod-pod – ul a carui realizare o propun este alcatuit din:

Un trepied
O articulatie
Un brat suport
Doua brate orizontale (buzzbar)
Greutatea totala = 4,5 kg din care 2,5 kg trepiedul
Distanta intre doua lansete = 200 mm
Distanta de la lanseta la bratul suport = aprox. 300 mm (inclusiv avertizor sau suport)

Materialele utilizate pentru constructie au fost teava de cupru pentru instalatii de calorifer cu diametrul de 18, respectiv 22 mm, teuri si coturi din acelasi material, teava rectangulara de 20 x 20 mm, bara de otel de 8 mm grosime, cornier laminat de 20 mm, platbanda de 20 mm, cateva suruburi si piese marunte. Lungimea totala = 1,94 m – pentru lansete de 3 m

Teava si fitingurile de cupru le gasiti la magazine pentru instalatii sanitare, teava rectangulara si bara de otel la depozitele de materiale pentru constructii. Pentru piesele marunte se poate apela la un strungar. Preturile sunt modeste, un metru de teava rectangulara costa cam 30 mii lei, iar un teu sau cot din cupru pentru instalatii costa 15 – 20 mii lei. Singura problema o constituie faptul ca de regula atat teava de cupru pentru instalatii, cat si teava rectangulara se vand la bara de 6 m lungime. Puteti lua in calcul varianta confectionarii a doua bucati, antrenand un prieten in aceasta investitie si impartind costurile.

Pentru realizarea trepiedului vom incepe cu executia placii de baza. In discul metalic se vor practica, asa cum se arata in figura, 3 canale dispuse la 120 grade, cu adancimea de 20 mm si latimea corespunzatoare grosimii elementului de fixare a piciorului.

Fig. 1 Placa de baza a trepiedului ( vedere de sus).

Disc metalic cu diametrul 20 mm si grosimea 6 mm
Gaura strapunsa cu diametrul 6,5 mm
Piulita fluture
Saiba plata
Picior din teava rectangulara 20 x 20 mm
Element de fixare a piciorului
Surub M 6 cu cap inecat
Se trece apoi la confectionarea unui numar de 3 elemente de fixare a piciorului, din platbanda cu latimea de 20 mm si grosimea de minim 6 mm. Daca nu gasiti o astfel de platbanda, se pot confectiona elementele prin decupare dintr-o tabla cu grosimea necesara. La cota indicata in fig. 2 se executa o gaura filetata cu M 6 si apoi utilizand un burghiu mai mare in diametru, se executa un sanfren pentru capatul surubului.

Fig. 2 Element de fixare a piciorului

Se trece apoi la montarea placii de baza. Se introduc cele 3 elemente in canalele discului, astfel incat latura de 50 de mm sa fie perfect aliniata cu suprafata superioara a discului. Se sudeaza si se polizeaza apoi pentru a obtine o suprafata plana. Se monteaza suruburile in gaurile filetate si dupa strangere se fixeaza definitiv printr-un punct de sudura si se finiseaza prin polizare. Este evident de ce este necesar sa procedam astfel.

In continuare se confectioneaza picioarele din teava de otel rectangulara de 20 x 20 mm, urmarind detaliile din figura 3. Se taie 3 bucati de teava cu lungimea de 475 mm. La unul dintre capete se astupa prin sudare, cu un capac de forma patrata introdus in interiorul tevii. Grosimea capacului nu va depasi 3 mm. Acesta va fi capatul superior al piciorului si pentru fixare la placa de baza se va gauri cu un spiral de 6 mm in punctul 2, indicat in figura de mai sus. La celalalt capat se decupeaza colturile dupa linia punctata, se modeleaza prin lovire cu ciocanul si se sudeaza pe cilindrul 5, ce reprezinta elementul de ghidare si in acelasi timp de fixare pentru tija prelungitoare 6, cu ajutorul surubului 4. Cilindrul are diametrul interior 8,5 mm cu o lungime de minim 50 mm din care jumatate se afla in interiorul tevii. In jumatatea exterioara se executa o gaura filetata M 6 pentru surubul de fixare. Diametrul exterior al cilindrului nu va fi mai mic de 22 mm.

Tija prelungitoare se executa din bara de 8 mm grosime, dintr-un material mai tare. Un diametru mai mic poate duce la indoire, iar cu unul mai mare va dificil de infipt varful in sol (acolo unde se poate ), ori de introdus in crapaturile dalelor de beton sau printre pietre. Varful se indoaie conform desenului, pe o lungime de 60 – 70 mm.

Fig. 3

Teava rectangulara 20 x 20 mm
Gaura strapunsa de 6 mm
Placuta gros. 3 mm
Surub M 6
Cilindru cu diametrul int. 8,5 mm si lungime 50 mm
Tija prelungitoare
Urmeaza articulatia ce face legatura intre bratul suport si trepied, realizata cu ajutorul a doua discuri, identice cu cel de la trepied. Acestea se gauresc in centru si se fileteaza la interior cu M 6. Se introduce cate un surub si se fixeaza cu sudura, apoi se polizeaza. Se confectioneaza piesa din cornier de care se sudeaza primul disc, apoi talpa cornierului se sudeaza pe celalalt disc, peste capatul surubului, in pozitie centrala. Surubul vertical se fixeaza de placa de baza a trepiedului cu saiba plata si piulita fluture.

Disc metalic diametrul 60 mm
Gaura filetata M 6, in care se introduce un surub cu cap inecat si se fixeaza prin sudura
Cornier laminat 20 x 20 mm, decupat pentru incastrarea discului
Aceiasi piesa vazuta din fata
Surub M 6 fixat prin sudura de un alt disc de 60 mm.
Fig. 4 Articulatie – vedere din fata

Fig. 5 Articulatie – vedere laterala

Bratul suport este reprezentat schematic in figura urmatoare. Este alcatuit dintr-o bucata de teava rectangulara in capetele careia au fost introduse fortat doua segmente de teava de cupru de 22 mm. Afara vor ramane doua segmente scurte ce se gauresc cu un spiral de 5 mm pentru fixarea celor doua buzzbar.

Fig. 6 Bratul suport

Teava rectangulara
Teava cupru � 22 introdusa fortat in teava rectangulara
Gauri diametrul 6 mm
Maner din platbanda
Cornier 20 x 20 mm
Gaura diametrul 6 mm
Disc metalic cu diametrul 60 mm
Gaura � 8 mm pentru fixarea bratelor orizontale (buzzbar)
Prin intermediul a doua suruburi M 6, pozitionate in gaurile 6, se fixeaza de brat manerul (confectionat din platbanda de 20 mm) si partea superioara a articulatiei compusa dintr-un ultim disc sudat de o piesa de cornier. Discul are o gaura de 6mm in care se introduce surubul orizontal din fig. 5. Lungimea bratului suport pentru lansete de 3 m lungime este de 1,5 metri.

Bratul orizontal este ultimul element al constructiei si este integral realizat din teava, coturi si teuri de cupru de � 18 mm asamblate ca in figura de mai jos.

Fig. 7 Brat orizontal (buzzbar)

Teava Cu 18 mm
Gauri pentru fixarea suportilor
Teu
Cot
Teu
Reductie � 22 mm la � 18 mm
Se taie elementele din teava de cupru de 18 mm si se asambleaza prin lipire cu cositor astfel incat inaltimea sa fie 240 mm, latimea intre cele doua elemente verticale sa fie 320 mm, iar lungimea portiunii superioare sa fie de 660 mm. Pe aceasta lungime se executa patru gauri la 200 mm distanta una de cealalta. In aceste gauri se fixeaza suporturi pentru lanseta sau avertizoare electronice. La fiecare capat al bratului suport se monteaza cate un brat orizontal prin intermediul unor suruburi M 5. Rod pod – ul trebuie protejat impotriva coroziunii prin aplicarea unor straturi de vopsea.

Desigur ca dimensiunile pot fi adaptate pentru lansete de lungimi mai mari, desi o lanseta de 3,6 m sta foarte bine si asa. Inconveniente : bratul suport nu este telescopic, iar bratul orizontal este un pic cam greu de impachetat pentru transport. Desigur ca acesta e doar un punct de plecare, insa pentru a asigura o buna stabilitate, trepiedul trebuie sa fie totdeauna mai greu decat restul.

Costul de productie pentru acest rod pod nu poate depasi un milion de lei. Spor la treaba si fir intins.