Sertul, cortul si confortul

Poate parea pretentios sa tot vezi pescarii de “afara” ca se afiseaza cu corturi “fitzoase”, in culori naturale, cu tot felul de paravane de vant, de prelate de pus sub cort (groud sheet), corturi inalte, voluminoase etc dar adevarul este ca nu sunt de loc fite ci o intelegere avansata a confortului la pescuit, a bucuriei dea te simti mai aproape de natura.

Sertul, cortul si confortul

Daca ne uitam putin la oferta de pe piata de corturi vedem ca domina corturile pentru “montanisti”: mici, compacte, joase, usoare dar (din pacate) bune doar pentru adapostit nopatea in ele. Este normal, doar pentru asta sunt facute, sa poata fi carate cu usurinta in spate si sa te adapostesti noaptea pentru dormit.

Pentru pescuit, in schimb, nu sunt grozave, cortul pescarului nu este neaparat nevoie sa fie carat in spate, putini pescari (de crap) merg la pescuit cu bagajele in spate! Aproape intotdeauna bagajele sunt carate cu masina pana la malul apei deci putem duce un cort mai greu si mai voluminos, de fapt acesta este ultimul aspect care ne intereseaza. In primul rand de la un cort de pescar se asteapta sa fie incapator, sa incapa lejer un pat (caci pescarul nu doarme pe jos pe un izopren), sa mai incapa si geanta cu accesoriile sensibile la umezeala, eventual si cainele sau chiar si partenerul de pescuit :-). Trebuie sa poti iesi rapid din cort daca ai o trasatura noaptea si cortul este inchis cu palsa de tantari iar tu esti bagat in sacul de dormit, nu ai voie sa bajbai, sa te tarasti, sa pierzi timp. Timp pierdut poate insemna un peste pierdut.

In cazul unei partide de pescuit mai lunga in care 2 zile ploua trebuie sa te adapostesti undeva, daca ai sta intr-un cort de 1,8 X 2 m si inalt de 1,3m nu cred ca te-ai mai simti confortabil, ti-ar trece orice chef de pescuit sau de stat pe balta. DAR! daca ai un cort de 2,5 X 3,5 m si 1,6m inaltime altfel te simti, ai loc sa respiri, sa te ridici, poti sa ai la indemana o multime de lucruri. Deschiderea unui cort de pescuit trebuie sa fie mare, sa ai vizibilitate asupra echipamentelor de pescuit, veranda si aparatorile laterale sunt deosebit de confortabile pe vant sau in zilele insorite.

Culoarea nu este nici ea de neglijat, una este ca tabara sa fie in armonie cu natura, in culori pastelate, naturale, sa te ajute sa te bucuri de evadarea in natura (si sa-i lasi si pe altii sa o faca) si alta este agresivitatea data de contrastele de culoare insirate de-a lungul baltii oferite de corturi si cortulete in culori tipatoare, umbrele si umbrelute viu colorate si generos “branduite” care amintesc de terasele de cartier sau campingul de la Navodari.

Exista corturi “monopost”, corturi pentru o singura persoana. Incap lejer un pat si 3-4 genti iar deschiderea cortului este pe latime. Sunt foarte utile daca pescuiesti de unul singur (sau daca partenerul sforaie, prietenii stiu de ce :-)!!!).

Cele mai utile mi se par corturile de 2 si 3 persoane, de fapt si cele de 3 persoane mi se par utile tot pentru 2 persoane dar sunt mult mai confortabile.

Cort Sert “Carp Range” de 2 sau 3 persoane
Creat pentru a fi folosit in orice sezon, in orice conditii cu maxim de confort.
Este foarte spatios, croit din materiale de cea mai buna calitate si usor de montat.
Baza este foarte rezistenta si perfect etansa, acest cort poate fi montat fara grija pe orice fel de teren.
Folia de acoperire este si ea etansa si rezistenta la soare. Montarea se face pe suporti de fibra de sticla.

Modelul pentru 2 persoane: Lungime 3,40m, latime 2,45m, inaltime 1,53m, greutate 6,950kg.
Modelul pentru 3 persoane: Lungime 3,80m, latime 2,65m, inaltime 1,57m, greutate 8,750kg.

Desigur, ca orice industrie care se respecta (si in care se cheltuie bani seriosi), industria pescuitului a lansat si modele de lux in domeniul corturilor. Au fost lansate pe piata corturi care se monteaza prin apasarea unui buton, fara prea mari eforturi si fara ca doi oameni sa fie ocupati in acelasi timp cu aceasta operatie. Diferenta mare consta in faptul ca acest corturi nu se strang ca cele obisnuite ci se strang pe inaltime, deci cortul pliat va fi lung de pana la 1,8m si gros de cca 20-30 cm in diametru.

Cort Sert “Auto Crap Range” de 2 persoane
Topul corturilor Sert, se monteaza in maxim un minut prin simpla actionare a unui buton apoi se ancoreaza de cuie.
Fabricat din material ultra rezistent, complet impermeabil, deschidere foarte mare a frontului. Destinat folosirii in orice anotimp.
Disponibil intr-un singur model, de 2 persoane. Dimensiuni: lungime 3,10 m, latime 2,56m, inaltime 1,6m.

Desigur, corturile sunt deosebit de utile in partide mai lungi de o zi, si inca nu am vorbit decat de corturile pentru adapostul pescarilor, mai exista si corturi pentru adapostirea materialelor, umbrele pentru adapost impotriva soarelui etc … insa toate acestea in saptamanile viitoare.

Mim Team