Situatii speciala – partea a III-a, Pescuit in apa mica

Tot acum cativa ani (deja ma simt batran), tot in mai, pescuiam la crap pe un lac urias, stiam ca “ciprinizii” prefera acum zonele cu platou cu apa mai mica, cca 3-4 metri adancime asa ca am cautat un astfel de loc, am nadit ca la carte, porumb cu palinca, cu miere, ceva boiliesuri (lucru rar pe vremea aia) proteice, am aruncat sculele si ne-am pus pe asteptat. Petre (unul din profesorii mei de pescuit la crap, un mare pescar si om) imi zice:

Situatii speciala - partea a III-a, Pescuit in apa mica

Ma duc sa ma uit putin prin zona, sa vad cum e malul.
Se duce si la cativa metri de noi, in stanga era un golf cu apa de cca juma? de metru, cum se apropie bluff! saritura si se vad cateva cocoase cum o taie spre larg, Petre imi face semn ca acolo sunt!. Se mai duce mai incolo pe mal si imi face semn ca a mai vazut ceva pesti. Departe in dreapta mea se vedea alt golf, las lenea deoparte si ma duc pana acolo, apa mica, destul de limpede, mi se pare ca zaresc niste siluete in apa si imediat bluff! cativa crapi seriosi pleaca in viteza spre apa adanca. Ne intoarcem amandoi la scule si Petre zice:

Bai am pus-o, astia sunt la bataie, nu prindem nimic, adica nimic acolo unde dam noi, pestii sunt in mal baiete
Pai si ce facem? Doar nu dam dupa crapi in bataie!
Pai poate nu sunt in bataie, poate fac plaja 🙂
Si?
Hai sa bagam o scula aici sa vedem ce se intampla
Pai dupa ce i-ai speriat? Acum ce mai prinzi ? Broaste?
Lasa ca se intorc ei, numai sa nu-i speriem.
Ne-am mutat putin mai departe de mal, Petre mi-a interzis orice miscare pe mal, ?numai in varful picioarelor, ca balerinele?. Am pregatit 2 lansete (una a mea si una a lui) cu porumb cu miere si porumb cu palinca (3 boabe legate pe carlig), Petre cand m-a vazut ca vreau sa lansez era sa moara de inima.

Ce faci ba, vrei sa-i gonesti in Dunare? Du-le cu mana
Ce era sa fac, le-am dus usor in gura golfului la maxim 4 metri de mal, apa era cat sa nu-mi intre in cizmele pana la genunchi, montura si 2 pumni de porumb aromat peste ea. Ne-am asezat frumos pe scaune si am ateptat, 2 ore nu s-a apropiat nici un peste apoi am vazut dara! dara unui crap care inoata cu dorsala la rasul apei, venea din lungul malului chiar spre golf, … nesimtire! trece chiar pe deasupra momelilor si intra in golf.

Ma duc si pun o scula si in golf, ii spun lui Petre, (intre timp la celelalte 5 scule in larg nici tac macar).
Daca misti te inec!
Stiam ca nu glumeste si am stat cuminte. Alte urme de crap pe apa, intra si astia in golf pe deasupra momelilor. in spatele nostru, pe mal, era o rapa, o ridicatura de mal de cca 4-5 metri. Petre ia binoclul si pleaca incet inspre rapa.

Unde te duci ma? Eu nu am voie sa misc si tu te plimbi?
Ma duc sa ma urc pe rapa aia sa vad ca fac mustaciosii, daca depun plecam, nu are rost sa stam.
Se urca pe rapa, se zgaieste o jumatetede ora la crapi cu binoclul si vine ca Rambo taras razand cu gura pana la urechi,

Inca nu au intrat in bataie, se incalzesc doar, prindem sigur!
Sa te auda Dumnezeu!
Ca in filme, nu apuc sa termin de zis si o lanseta pleaca in viteza catre apa (a lui Petre normal), sare, ia lanseta si ca un dibaci ce este scoate usor crapul spre larg fara balaceala, il trage mult in dreapta si acolo il oboseste. Ma ridic usor si vad spinarile celorlalti, nu au fugit, e clar mai prindem. Nu trec 20 minute, Petre venea spre mine cu crapul in minciog razand ca nebunul, are peste 10 kile imi sopteste cand vad firul de la lanseta mea intanzandu-se usor dar continuu, pun mana pe lanseta si astept sa intanda complet burta pe careo facuse firul meu pe mal apoi intep ferm. Crapul sare ca nebunul si vad cu coada ochiului cum o sterg si ceilalti din golf.

Bine ba, sperie-i pe toti, asa ai vazut la mine? (ce naiba doar el e profesorul!)
Lasa ba ca se intorc! Nu vezi ca le place la mal!
Si asa a fost, pana seara am mai prins destui crapi. Cand am dus din nou monturile am aruncat mai mult porumb cu palinca in golf, sa se imprastie aroma, si am aruncat cateva maini si spre larg. In max o jumatate de ora crapii se adunau din nou si scoteam cate unul ? doi. A doua zi ne-am intors si am prins din nou, un pescuit superb, in liniste, nu mai era nimeni pe mal, toti spuneau ca inca nu a inceput sa traga crapul, cu cate o lanseta fiecare si crapi seriosi. Sambata urmatoare bineinteles ca am fost pe loc la 4 dimineata, am nadit frumos in golf, in larg, ne-am asezat suportii startegic sa nu cada umbra inspre apa pana dupa pranz si ne-am pus pe asteptat, pana la pranz au defilat crapii incoace si incolo pe deauspra momelilor si nu am prins nici unul, atunci Petre a zis:

Gata pescuitul, astia au inceput sa depuna, hai acasa!
Stai mai sa mai incercam, poate unii si-au terminat treaba si prindem ceva
Nu prinzi, nu-i vezi ca sunt nauci? Poate saptamana viitoare.
Ne-am intors si saptamana urmatoare si am gasit golful inchis cu plase din toate directiile …..

Iliuta Goean