Situatii speciale partea I – Cteno pe suprafata

Situatii speciale partea I – cteno la suprafata

Situatii speciale partea I - Cteno pe suprafata

Acum cativa ani m-am dus sa prins babusti cu shefildul pe un lac dintr-un parc. Era primavara, in mai, apa incepuse sa se incalzeasca, copacii erau infrunziti, tufisurile de pe malul apei erau in floare, era o vreme superba. Toata dimineata am prins frumuseti de babusti cu ultimele libelule gasite in piata dar la un moment dat, cand soarele s-a ridicat pe cer si a ajuns deasupra apei babustile s-au cam rarit, in schimb umblau pe suprafata niste pesti maricei care veneau foarte curiosi la pluta mea, am aruncat bucati de paine pe suprafata apei si am vazut ca erau cteno si fitofagi care mancau flori cazute in apa din tufisuri, pufuleti aruncati de copii de pe un pod si bucatile mele de paine. Am pus tamburul cu fir de 16 (cel mai gros pe care il aveam la mine), carlig foarte subtire nr 6 (cel mai mare pe care il aveam la mine, unul albastru rotund, deosebit de usor), am reglat pluta la cca 30 cm de suprafata apei si am pus cocolos de paine, o gramada de prezentari si nici o muscatura, pestii veneau curiosi pana la pluta si plecau, am uitat sa va spun ca orice miscare de pe mal ii facea sa se scufunde imediat, bineinteles ca erau o gramada de curiosi pe mal care veneau tropaind si tipand la mine sa ma intrebe daca am prins ceva.

Am plecat ceva mai incolo, intr-o zona unde erau foarte multe tufisuri si nu era alee de plimbare prin zona. Am refacut linia fara plumbaj, doar pluta (pentru greutate pentru lanseu, si o oarecare semnalizare) si carligul, in carlig am pus paine proaspata, neinmuiata, bucati cam cat moneda de 5 lei de pe vremuri. Iarasi o gramada de prezentari si nici o muscatura, pestii vedeau painea, se ridicau la ea sau veneau chiar pe suprafata inspre ea dar se speriau de pluta (mai tarziu mi-am dat seama de asta) si renuntau. Atunci m-am gandit ca poate pluta mea ii speria. Am refacut din nou linia si nu am lasat de cat carligul, am pus bucati de paine cam cat o cutie de chibrit ca sa o pot lansa, se facuse deja ora 1 si imi era teama sa nu se termine perioada de hranire, deja eram super incordat si nervos ca nu prind nimic, nu mai puteam sa leg carligul, mi se incalcea firul, imi tremurau picioarele……

M-am ascuns dupa un tufis unde vazusem mai multa miscare si am lansat bucata de paine, in cateva secunde primul peste s-a ridicat la momeala si a inceput sa o ciugule, nu m-am putut abtine si am intepat, din pacate in gol, pestele nu apucase toata bucata. Am mai incercat dar timp de 20 minuta nu s-a mai ridicat nici un peste in locul respectiv, cred ca se speriasera, iar painea mea se dezintegra din cauza ca se inmuia. Am schimbat din nou locul, inspre o zona ingradita unde nu era circulatie deloc, era o linsite deplina dar nu vedeam cercuri pe suprafata apei, am zis ca merita sa incerc norocul si acolo si a fost sa fie, m-am ascuns din nou dupa tufisuri si am lansat cat am putut de usor, dstul de aproape de mal, langa niste tufe aplecate peste apa, instantaneu un fitofag s-a ridicat si a apucat ca lumea toata bucata de paine, am ramas descumpanit, nici macar nu am apucat sa intep dar s-a intepat singur, am drilat ceva la el pt ca avea 6 kg. O frumusete, lanseta de sheffield, fir de 16 si carlig subtire de 6. Mi-am revenit din emotiile rateurilor si am inceput sa gandesc mai calm, mi-am cautat alt loc de panda si … iar muscatura.. ruptura instantanee… alt loc… alta muscatura … cteno de 9 (noua) kg !!! …. alt loc …. alta muscatura etc. Pana seara aveam prinsi 6 pesti, 1 ftofag de 6 kg si 5 cteno intre 4 si 9 kg. Am pastrat 2 dintre ei si pe restul i-am eliberat (nici nu puteam sa-i car), cand m-au vazut paznicii cu cei 2 pesti au facut cu nervii, m-au alungat imediat, le-am spus ca am platit taxa deci am dreptul sa pescuiesc, au vorbit cu cineva prin statie si mi-au inapoiat banii de taxa si m-au alungat, cica sa nu ma mai prinda pe acolo. Pacat, ar fi putut iesi partide frumoase.

Va dati seama ce as fi facut in acel loc daca as fi avut la mine pufuleti de pescuit? Ii spargeam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

DECI! Daca observati cumva acest fenomen de hranire la suprafata nu ezitati sa folositi metoda aceasta. Lanseta mai fina decat cea obisnuita de crap, firul cel mai subtire in care aveti incredere, un singur carlig cat mai fin si mai usor si doar momeala. Linistea si ditanta fata de mal sunt cheia succesului, nu va apropiati de apa sub nici o forma, veti fi tentati sa faceti acest lucru pentru a vedea daca se apropie vreun peste, nu va lasati prada ispitei, stati cat mai jos, si fiti atenti la fir iar momeala sa o vedeti doar la rasul apei, e suficient sa o vedeti doar disparand usor de pe suprafata apei.

Iliuta Goean