Challenge Week 2006, Haromfa

Administratorii lacului Haromfa din Ungaria, cunoscut si sub numele de “Green Hell”, adica Iadul Verde, au nascocit un concurs, care – dupa cunostintele mele – este primul de acest fel. Vor organiza in perioada 27 martie – 1 aprilie, Challenge Week, un concurs de cinci zile cu 5 etape.

Challenge Week 2006, Haromfa

Inainte de fiecare etapa, se vor trage la sorti locurile de pescuit, care vor fi ocupate de catre concurenti timp de 20 de ore, acesta fiind de altfel timpul efectiv de pescuit in fiecare etapa. In cazul acesta s-a eliminat strategia nadirii in cantitati industriale! Pentru a mari adrenalina concurentilor, organizatorii sau mai gandit la ceva: fiecare echipa compusa din 2 pescari si un ajutor, va primi amestecul de baza pentru producerea boiliesurilor de la organizatori – numai acesta se va putea folosi pentru nadire si pentru momeala! Sunt sigur ca v-am atras atentia asupra acestui concurs, macar prin noutatea ei, permiteti-mi sa va prezint cateva reguli ale concursului:
– Echipele vor fi alcatuite din 2 pescari plus un ajutor, schimbul intre acestia nefiind permis. Ajutorul nu poate sa participe la drill, doar la lucrul cu minciogul sau la tragerea firelor in larg si la amenajarea standurilor.
– Sunt permise 3 lansete/concurent, echipate cu cate un carlig. Pe mal pot fi oricate lansete, pentru rezerva.
– Dupa tragerea la sorti, echipele vor incepe fabricarea boiliesurilor, la mesele desemnate. Cele 2 kilograme (nu este greseala) de amestec de baza vor fi primite de la organizatorii concursului, aromele si aditivii lichizi se pot folosi dupa bunul plac. Cantitatea de oua necesara va fi sponsorizata de catre organizatori. Nu este obligatoriu ca cele doua kilograme de amestec de baza sa fie folosite in totalitate. Acele echipe care nu reusesc sa termine de pregatit boiliesurile in timpul stabilit, vor incepe mai tarziu pescuitul proriu-zis.
– Nada ramasa dupa fiecare etapa se va restitui organizatorilor in mod obligatoriu! Dupa sfarsitul etapei concurentii sunt obligati sa paraseasca standurile intr-o ora.
– Durata concursului este de 5×20 de ore, iar intre aceste etape vor fi 4 ore de pregatire.
– Se cantaresc doar crapii depeste 5 kg.

Iata care va fi programul unei etape:
Orele 10-11: parasirea standului precedent
Orele 11-12: tragerea la sorti a noilor standuri, rezultate intermediare, pregatire pentru producerea nadei
Orele 12-13: timpul de pregatire a nadei. Momeala va fi doar boiliesul pregatit la fata locului si doar cele facute in timpul desemnat pentru acesta. Folosirea dip-urilor este permisa.
Orele 13-14: ocuparea standurilor
Ora 14-10: inceputul pescuitului pana la a doua zi dimineata.

Interesant, nu? Nu cred sa fi fost organizat un concurs din acest fel, sau cel putin nu stiu eu despre ele. S-ar putea sa asistam la o revolutie in concursurile de pescuit?

Situat in partea de sud-vest al Ungariei, in judetul Somogy, la sud de renumitul lac Balaton, barajul lacului Haromfa (in traducere libera Trei Copaci) a fost construita la sfarsitul anilor 60, cu scopul de diminuare a viiturilor. Acest paradis de 54 de hectare este acoperit in proportie de 85% de plante (nuferi, stuf, plaur), ceea ce-i confera o latura magica, pot sa spun misterioasa. De aici se trage si denumirea de Iadul Verde. Malul amenajat, curat si exemplarele capitale din acest lac (crap oglinda de 28,1 kg) fac ca cei care ajung la pescuit in aceasta zona sa devine clienti fideli al lacului. Sunt foarte multi pescari straini care se reintorc in fiecare an, iar dintre pescarii romani, binecunoscutii Ioan Nitu si Aurel Lupsan au fost printre primii care s-au putut minuna de acest peisaj, in timpul concursurilor organizate aici.
Cele 20 de standuri amenajate – suficient de mari pentru 2-3 pescari, cu posibilitatea de a plasa 6-9 lansete – sunt foarte variate. In unele standuri nici urma de vegetatia hidrofila (ex. standul nr. 1), iar pe alte parti bogatia acestora poate speria pe unii pescari. Aici pescuitul cere o concentrare maxima, cea mai mica eroare te poate sanctiona: monturi pierdute, pesti scapati. Dar duritatea lacului este ameliorat de profesionalismul celor care administreaza acest lac, acestia putand oferi sugestii pentru alegerea locurilor (in cazul in care sunt locuri libere), distanta de pescuit, alegerea nadei.
De remarcat este si faptul ca in timpul vacantelor de vara se organizează tabere de pescuit la crap pentru copii, unde �profesorii� sunt alesi dintre cei mai renumiti pescari de crap din Ungaria: Christian Schlott, Ladany Tamas, etc.
Daca va ganditi sa participati la concurs, sa va mai amintesc, la incheiere, ca taxa de participare este de 100 000 forinti pe echipa, iar potul cel mare 1 000 000 forinti (apoximativ 150 milioane de lei), echipa de pe primul loc va primi si titlul de �Cel mai bun pescar al Iadului Verde�.
Pentru mai multe detalii de orice fel, puteti sa ma contactati pe forum.

Kulcsar Laszlo