Cupa Apulum

Cupa Apulum este primul concurs de pescuit la crap dupa reguli moderne, organizat in zona Ardealului. Nu este pentru prima oara cand ne propunem organizarea unui asemenea concurs, dar este prima data cand avem la indemana uneltele necesare pentru desfasurarea competitiei in cele mai bune conditii.

Cupa Apulum

Avem o pista de concurs echilibrata, avem sprijinul a numerosi sponsori si am adoptat un regulament care sa ne ajute sa pastram concursul in limitele sportivitatii. Daca va avea success, ne dorim ca acest concurs sa fie startul unei serii de competitii similare. Scopul final este sa putem implementa sistemul C&R in lumea pescarilor din zona noastra si nu numai.
In primul rand, cateva cuvinte despre lac. Ferma piscicola Sacel este situata in perimetrul comunelor Sacel şi Mag, fiind amenajata pe albiile a doua cursuri de apa. Ca punct de referinţa, este la 20 km distanta de municipiul Sibiu. Accesul se poate face direct din DN 1, din direcţia de mers Sibiu spre Sebes Alba.
Cu o vechime de 25 de ani, ferma este compusa din opt lacuri. Lacul folosit pentru pescuitul in sistem C&R este cunoscut sub numele de L3 si aici se va desfasura Cupa Apulum. Are o suprafata de 36 ha, adancimea medie este de 3,5 m si este populat cu aproximativ 70 de tone de crap cu greutati mergand pana la 15-20 kg. L3 nu a mai fost pescuit industrial din 2004, fiind in schimb populat an de an cu crapi din toate categoriile de greutate. Pana acum, lacul a fost supus doar in mica masura presiunii pescarilor, datorita faptului ca s-a pescuit intr-un regim de tip club: fiecare pescar nou era admis doar pe baza unei recomandari din partea unui pescar deja cunoscut de administratie. Incepand din 2007, lacul s-a pescuit numai in sistem C&R.
Ca topografie, L3 este un lac deschis, fara structuri proeminente. Sub oglinda apei, insa, ofera structuri si adancimi diferite. Adancimile sunt cuprinse de obicei intre 1 si 8 m, iesind pe alocuri din acest tipar. Portiunile cu apa mica au un fund plat, malos, dar si aici se gasesc cateva abateri de la regula, cum ar fi locuri pietruite, diverse agataturi (de exemplu, un gard de maracini scufundat) sau santuri de scurgere, pe care pescarii le pot exploata cu incredere pentru ca sunt cele care tin peste sau il pun la masa in multe situatii. Datorita acestor diferente, daca va fi necesar, concurentii vor fi repartizati in doua sectoare valorice, pentru echilibrarea sanselor.
Din punctul de vedere al hranei, este o balta cu resurse naturale bogate. Melci, raci, scoici si larve fac ca dieta crapilor de Sacel sa fie cat mai diversificata.
Speciile de interes pentru pescarii de crap sunt crapul comun, crapul oglinda si amurul. Predomina crapul comun, in proportie de aproximativ 50%. Crapul oglinda formeaza ca densitate populatia de mijloc a lacului, cu un procent de 30%. Cea din urma categorie, amurul, ocupa doar 20%, insa ofera si exemplare care pot deveni recorduri personale in orice moment.
Densitatea cea mai mare o au exemplarele cu greutati intre 2 si 8 kg si ele asigura pescarului o activitate permanenta. Pestele raspunde foarte bine la boilies, ca si la porumb, in tot sezonul. Pot spune pe baza experientei mele ca boiliesurile preferate sunt cele pe baza de faina de carne sau peste, poate si pentru faptul ca balta a fost furajata ani la rand si cu fainuri de peste. Nu inseamna insa ca alte tipuri de boilies nu pot da rezultate.
Desi pestele este lacom si needucat, am constatat ca este important sa pui accent pe calitatea nadei, ca si pe localizarea lui si pe strategiile de nadire. Crapii au tendinta sa circule in functie de anotimp, adancimea apei sau conditii meteorologice si de aceea locurile foarte bune in anumite perioade pot fi mai putin sau deloc productive in altele.
Una dintre provocarile pentru pescarul de crap la Sacel este selectia exemplarelor mari. Avand mult peste, porumbul si in general semintele nu sunt selective. Prinzi mult si repede, dar mai ales peste mic, chiar daca se intampla sa mai intre si peste mare. Acelasi lucru l-am observat si cand am pescuit cu boiliesuri solubile. Le-am folosit in partide scurte, ca sa am activitate si sa nu ma intorc acasa fara macar un dril, dar nu le-as recomanda celor care vor sa prinda crap, nu ciortan. De multe ori, lacomia pestelui mic a facut sa am nevoie de minim 48 de ore pana sa reusesc o selectie cu un prag de greutate impus de mine. Am observat ca o nadire masiva intarzie destul de mult trasaturile, asa ca in general am preferat nadiri modeste, grupate, rezultatele cele mai bune fiind date de cantitati mici de nada, cu un semnal nutritiv puternic, aruncate la inceputul partidei. Montura cu cel mai bun randament a fost “om de zapada”. Alta metoda prin care am reusit o selectie au fost boiliesurile “spalate” sau deshidratate. Boiliesurile cu care am avut succes au fost Meteor, BFM, Red Herring si cele pe mixuri de tip fishmeal sau meatmeal facute de mine.
In ceea ce priveste confortul, lacul ofera pescarilor locuri de campare pe aproximativ 60% din maluri, cu vaduri aerisite, pe care te poti instala comod, fara a fi privat de frumusetea palcurilor de stuf, dispuse din loc in loc si intretinute cu grija de administratorul lacului. Acestea sunt cele care dau acel cadru atat de atragator si pentru peste, si pentru pescar. Accesul pe locurile de pescuit se face pe un drum pietruit. Poti sa intri sau sa iesi de pe balta pe orice vreme si cu orice masina.
Cu aceasta, sper ca am oferit un minim de informatie celor interesati de frumosul lac de la Sacel si de concursul nostru. Concursul se adreseaza atat pescarilor consacrati, cat si celor care acum fac primii pasi pe acest drum. Speram ca am oferit ocazia ca drumul sa treaca si prin inima Ardealului si asteptam sa avem pe el cat mai multi calatori.

Mai multe detalii pe forum, in sectiunea “Competitii, concursuri”