REGULAMENTUL OFICIAL FIPS e.d., CONCURSURILE INTERNATIONALE PE ECHIPE, DISCIPLINA “CRAP”

Organizare

REGULAMENTUL OFICIAL FIPS e.d., CONCURSURILE INTERNATIONALE PE ECHIPE, DISCIPLINA

Probele internationale oficiale vor fi organIzate de catre Federatiile Nationale afiliate la CIPS. Federatia organizatoare va fi oficial raspunzatoare de proba respectiva.
Vor putea participa numai aderentii la o Federatie Nationala afiliata la CIPS care are platita la zi cotizatia sa, sau Cluburile sportive aderente la acea federatie; ele vor trebui sa fie desemnate de catre propria federatie; pescarii care fac parte din cluburi sau din federatiile nationale va trebui sa aiba nationalitatea federatiei respective.

Un concurent care a participat deja la un Campionat Mondial pe Natiuni sau la o intalnire internationala sub steagul unei Natiuni nu va putea participa sub steagul altei Natiuni.

Concurentii sunt obligati sa fie in masura sa isi justifice in orice moment nationalitatea fie printr-un act de identitate, fie prin pasaport, fie printr-un certificat de nationalitate.

Pentru campionatele mondiale pe natiuni si pentru campionatele europene, vor fi admise numai echipele Federatiilor Nationale.

Incepand cu campionatele din 2003, un pre-program va trebui, in mod imperativ, sa fie adresat secretariatului FIPS e.d. inainte de sfarsitul lunii noiembrie a anului precedent.
Fiecare Natiune membra CIPS va putea prezenta o singura echipa, echipa va fi compusa din de 3 ori 2 pescari (pescuitul crapului se disputa in sistem “DUO”). Nu va fi admis nici un concurent individual. Vor fi autorizate doua rezerve pe natiune, daca inlocuirea are loc, ea va fi definitiva.
Probele se vor desfasura in fluvii, rauri, canale sau lacuri, va trebui sa fie posibil sa se pescuiasca pe toata suprafata apei respective; adancimea medie nu va fi mai mica de 1,50 metri, largimea minima de parcurs va fi pe rauri de 100 metri, fara pescuit fata in fata; pentru alte suprafete de apa (ape necurgatoare), largimea minima va fi de 100 metri fara pescuit fata in fata si de 300 metri daca se pescuieste fata in fata. Populatia de crapi va trebui sa fie suficienta (in jur de 200 pana la 500 kg/ha) cu o buna reprezentare a exemplarelor ce depasesc 5 kg.
Partea de apa selectionata va trebui sa prezinte conditii de pescuit egale pentru toti concurentii; se se evite, pe cat posibil, intreruperile datorate liniilor de electricitate, poduri, cu exceptia pentru separarea sectoarelor, acestea din urma va trebui sa fie la distanta unul de altul de cel putin 200 metri . Malul nu va prezenta nici un pericol pnetru concurenti si spectatori; punctele sanitare trebuie sa fie prevazute in apropierea standurilor de pescuit. Organizatorii va trebui sa puna la dispozitia concurentilor dusuri, toalete, locuri de spalat.

Intr-o prima instanta, lacurile vor fi preferate fluviilor sau raurilor si va trebui sa fie in masura sa cuprinda 15 natiuni.

Se va efectua de catre unul sau mai multi membri ai comisiei tehnice sau de catre un delegat competent desemnat de catre FIPS e.d. o vizita o locului de pescuit, susceptibil de a fi selectionat pentru un campionat, in aceeasi perioada a anului prevazuta pentru organizarea respectivei competitii. Un raport cu privire la vizita va fi prezentat, pentru luarea deciziei, Comitetului Director FIPS e.d., care va transmite spre informare CIPS. Acordul definitiv sau refuzul FIPS e.d. va fi trimis de catre aceasta din urma natiunii candidate.

In functie de locul competiei, conditiile de acomodare vor ramane la aprecierea comisiei tehnice sau membrului desemnat de catre FIPS e.d.; aceasta comisie, avand acordul organizatoarei, va avea posibilitatea de a autoriza natiunile participante sa isi aleaga singure locul de cazare; in acest caz natiunile participante vor avea obligatia imperioasa de a informa natiunea organizatoare in momentul inscrierii (fisa de participare). Totusi, pentru natiunile care nu aleg acomodarea oficiala, au un drept de inscriere forfetar pe natiune in suma de 1030 Euro va fi datorat si va trebui sa fie trimis natiunii organizatoare in momentul inscrierii. Aceasta suma de 1030 Euro pe natiune va da dreptul la 8 bachete si 8 carduri de pescuit pentru perioadele de antrenament si pe perioada de campionat. In plus, in acesti 1030 Euro pe natiune va fi inclusa asigurarea si toate cheltuielile diverse, precum cumpararea de suveniruri, cupe etc. Daca nu se precizeaza nimic la data limita fixata de organizatoare, natiunile participante vor fi obligate sa se ocupe singure de cazarea lor si vor fi datoare de 1030 Euro catre organizatoare.

Natiunile sunt obligate sa comunice data lor de sosire natiunii organizatoare cu o saptamana inainte de inceperea competitiei. Natiunile participante (care nu au ajuns la timp) pentru reuniunea capitanilor va fi considerata ca ABANDON si nu va putea participa la campionat.

Campionatul “CRAP” se va desfasura intre 15 septembrie si 31 octombrie.
Pentru competitii, distanta intre zonele de pescuit a fiecarui “DUO”, de la exterior la exterior, va fi de minim 70 de metri si maxim 100 de metri in apa statatoare si de 100 de metri minim pe rauri. Amplasarea concurentilor se va face intr-un stand de “8 metri pe 8 metri”, utilizabili pe toata suprafata si care sa permita instalarea corturilor si umbrelelor de culori discrete (verde inchis, kaki sau tip “camuflaj”); marginile standului, infipte solid in pamant vor defini zonele de pescuit; in acelasi mod, se va materializa un culoar destinat oficialilor si va servi drept zona de securitate, interzisa spectatorilor.

Numai capitanul de echipa va putea avea acces in zona de pesscuit a echipei sale; el va trebui sa poarte un insemn care sa arate functia.

Organizatoarea va trebui sa personalizeze fiecare stand “DUO” printr-un afis pe care vor figura numele, nationalitatea “DUO”-ului precum si numarul de capturi si greutatea fiecarei capturi prinse in fiecare zi, la fiecare 6 ore.

Reuniunea capitanilor

Aceasta are un caracter pur informativ si se va tine la inceputul competitiei. In timpul acestei reuniuni, un juriu international sa va forma in conformitate cu articolul 29 al prezentului regulament; in continuare se vor desfasura urmatoarele operatiuni:

Apelul Natiunilor;
Tragerea la sorti a natiunilor de pe lista in ordine alfabetica pentru a se determina ordinea de apel pentru tragerea la sorti ;
Tragerea la sorti pentru atribuirea sectoarelor (A,B,C) fiecarui “DUO” care compune fiecare echipa.

In cazul absentei unui capitan sau a unui delegat al unei natiuni, Presedintele sau reprezentantul desemnat al FIPS e.d. va efectua tragerea la sorti.

In timpul unui concurs, o reuniune zilnica se va tine de catre organizatori;
In functie de situatie, se va putea tine o reuniune exceptionala de catre organizatori;
Prezenta capitanilor este obligatorie. Daca un capitan, din motive justificate, nu poate sa fie prezent la reuniune, dupa ce a fost informata organizatoarea, seful delegatiei natiunii respective va putea sa il reprezinte pe acest capitan.
Nici un punct din regulament nu va putea fi modificat dupa aceste reuniuni.

Tragerea la sorti

&
Tragerea la sorti se va efectua, sub controlul organizatoarei, cu cel putin 180 minute inainte de inceperea competitiei, in prezenta capitanilor sau a delegatilor fiecarei echipe, ca si a reprezentantilor FIPS e.d. Tragerea la sorti se va face conform unei grile automate stabilite in avans.
Pe fluvii, rauri si canale, amplasarea Numarului 1 se va face intotdeauna in aval de parcurs; pe ape statatoare (lacuri, iazuri etc), Numarul 1 se va situa la stanga, stand cu fata spre lac, iar numaratoarea se va face spre dreapta.
Capitanii vor primi pentru fiecare dintre concurentii lor care compun un “DUO” un dosar fara publicitate, in cazul in care nu exista un acord prealabil al FIPS e.d. In cazul in care exista un acord cu privire la publicitate, se vor aplica prevederile art. 40.

Dispozitii generale

Fiecare “DUO” va dispune de 120 de minute pentru a se pregati. Din momentul ajungerii lor la parcurs, pescarii, dotati cu dosarele lor, sunt obligati sa isi depoziteze materialele, impreuna cu nada, preparata sau nu, in standul repartizat prin tragere la sorti, fara a putea insa sa intre in stand (dispozitii valabile pentru persoanele care ajuta la transportul materialelor). Nici o pregatire a materialelor nu va putea fi efectuata inainte de semnalul de intrare a pescarilor in standurile lor. Pe perioada de pregatire, pescarii nu vor primi nici un ajutor. Momeala si tot materialul pot fi aduse pescarilor pana la primul semnal. Dupa acest semnal, va fi posibil sa se mai aduca, o singura data, prin intermediul capitanului, momeala, nada si alte materiale de pescuit, pe toata durata competitiei. Aceasta reaprovizionare se va face la mijlocul concursului si in acelasi timp pentru toate natiunile. Acest moment va fi definit la reuniunea capitanilor precedenta tragerii la sorti.

Concurentii vor putea ajunge direct la stand prin propriile mijloace.
Va exista un comisar pentru fiecare “DUO” si un comisar general pentru fiecare sector. Comisarii individuali si cei generali vor cunoaste la perfectie regulamentul de concurs si sa stapaneasca disciplina de referinta. Acesti comsiari vor putea fi dublati sau chiar triplati, pentru a se asigura o permanenta constanta. Pentru cantarirea unui peste prins de o echipa a tarii organizatoare, un membru al altei natiuni va valida cantarirea comisarilor.

Comisarul individual este dator sa:

controleze sacul pentru crapi, si, daca este nevoie, cantitatile de nada;
controleze pestele pescarului sau;
verifice si noteze fiecare captura si greutatea sa;
la sfarsitul concursului, va continua sa vegheze asupra capturilor pescarului sau si va interzice accesul la locul unde se afla pestele al persoanelor neautorizate pana la tracerea echipei insarcinate cu cantarirea; el va semna, alaturi de pescarul sau, documentul care indica rezultatul cantaririi.
Vor fi validati doar crapii (oglinda, comuni, golas) si amurii (albi sau argintii). Pentru a putea puncta, pestii capturati va trebui sa aiba o greutate egala sau superioara aceleia de “2000 grame”. Aceste dispozitii vor fi mentionate in program si reamintite la reuniunea capitanilor. Pestii vor fi tinuti in sacul de crapi (un singur peste intr-un sac). Sacii trebuie sa fie tinuti scufundati pe toata lungimea lor, fara lest sau alte obiecte in interiorul lor; pe toata durata competitiei, nu este admisa alta metoda de pastrare a pestelui. Concurentii sunt datori sa posede, in cantitati suficiente, proprii lor saci de crapi. Concurentii ca vor prezenta spre cantarire pesti mutilati sau lezati prin lipsa evidenta de solzi, nu vor puncat si vor fi expusi aplicarii de sanctiuni. In caz de lipsa de saci, se va cere comisarilor sa fectueze cantarirea pentru a se putea elibera sacii.
Nadele si momeala vie sau moarta, icrele, produsele de origine metalica sunt interzise. Sunt permise numai: granele, boillies-urile, peletele, dara care nu vor depasi ca dimensiuni o sfera de 40 mm. Argila, bentonita si pufuletii sunt interzise.

La sfarsitul concursului, resturile de nada nu se vor arunca in apa.
Competitia se va derula pe sectoare intr-o singura sesiune de 72 de ore; in caz de intrerupere fortata (exemplu: furtuna), concursul va fi valid daca a durat cel putin 42 de ore.
Lungimea lansetelor va trebui sa fie mai mica de 4 metri.
Mulinetele vor fi in mod obligatoriu cu tambur fix.
Firele vor fi in mod obligatoriu tinute in zona de pescuit definita prin marcajele de margine ale standului.
Monturile se va arunca in zona de pescuit numai cu ajutorul lansetelor destinate pescuitului.
Un singur carlig este permis la fiecare linie si pescuitul numit “la fir de par” este obligatoriu.
Este permis numai pescuitul cu un plumbaj de minim 50 grame. In caz de ruptura, tipul de montaj utilizat va trebui sa permita pestelui sa se elibereze cu usurinta de plumb.
Plutele sunt interzise.
Pescuitul la swing feeder, swing-tip si quiver-tip, momitoare, este interzis.
Back leads sunt permise, dar, in orice moment, comisarii vor putea cere retragerea acestora pentru a se verifica axele de pescuit.
In timpul lansarilor monturilor, plumbul nu va putea descrie miscari laterale fata de standul de pescuit. Miscarile plumbului vor fi obligatoriu pe directia stand/apa ? apa/stand.
Motoarele cu telecomanda, la fel ca si sonarele, sunt interzise.
Semnalizatoarele de muscatura “veverita” sau acustice sau electronice sunt permise.
Locul de aruncare va putea fi semnalizat cu ajutorul a doua repere luminoase sau nu, acestea vor putea ramane in apa pe toata durata competitiei, dar vor fi retrase obligatoriu dupa competitie.
Sacii de crap si saltele pentru peste sunt obligatorii. Marimea si calitatea acestora trebuie sa asigure securitatea pestelui.
Udarea saltelelor si a sacilor de pastrare este obligatorie inainte de depozitarea pestelui pe/in acestea.
Pestii cantariti vor fi repusi cu grija in apa.
Corturile de pescuit sunt obligatorii in stand.
Este interzisa iluminarea apei cu ajutorul de lampi sau faruri; iluminarea cortului este permisa. O iluminare discreta prin purtarea unei lampi frontale este permisa pentru scoaterea pestelui.
Intrararea in apa este pemisa pana la inaltimea unor bocanci (sub genunchi).
La sfarsitul concursului, standurile vor fi lasate in satre perfecta de curatenie.
Sunt interzise orice fel de motoare propulsate de aer comprimat, gaz sau electricitate.
Circulatia vehiculelor este interzisa pe timp de noapte, cu exceptia celor apartinand organizatorilor.
Captura unui peste este valabila chiar daca, in mod accidental, acesta nu a fost prins de gura.
Acrosarea voluntara a pestelui este interzisa.
Concurentii vor putea sa isi monteze ce numar de lansete vor dori, dar nu se va putea pescui decat cu un numar de 4 lansete simultan, de fiecare “DUO”. Lansetele de rezerva se vor amplasa vertical, cu ajutorul unor suporti de lansete, iar lansetele pentru plasarea reperelor vro fi identificate, semnalizate si nu se vor afla pe rod pod-ul folosit pentru lansetele cu care se pescuieste.
Numai concurentii vor putea folosi minciogurile.
Concurentii nu vor putea primi ajutor de la nimeni, numai capitanul va avea dreptul de a intra in standul concurentilor din echipa sa exclusiv, si nu va putea da decat sfaturi verbale, el nu va putea intra in standul unui DUO care nu face parte din echipa sa.
Concurentii vor putea utiliza standul care le-a fost atribuit dupa bunul lor plac.
In interiorul standului lor, pescarii se vor deplasa discret si fara zgomot. Orice actiune legata de pescuit va fi desfasurata numai in interiorul standului (lansarea, repunerea lansetelor, nadirea si scoaterea pestelui).

Fotografii si cameramanii au dreptul de a intra in culoarele oficiale.
Pescarii vor astepta primul semnal pentru intrararea in standul lor, dupa acest semnal, vor putea incepe montarea materialelor, sa isi verifice liniile, sa isi prepare nada (cu exceptia limitarilor existente ? a se vedea art. 15). Sunt prevazute 120 de minute pentru aceste pregatiri.

La cel de-al doilea semnal pescarii vor putea sa inceapa nadirea si pescuitul.

Este permisa nadirea cu ajutorul mainii sau cu ajutorul prastiilor elastice (de tip lansat momeala, manevrate cu ajutorul mainilor; al tuburilor de lansat boillies manevrate cu ajutorul mainilor, al polonicului cu maner si al lingurii de nadire, manevrate cu ajutorul mainilor, a catapultelor cu picioare, manevrate cu mana, a caror forta de propulsie este data de elastice si eventual arcuri de rapel, cu saci solubili, fire solubile, rachete de nadit ale caror dimensiuni nu vor depasi 50 mm in diametrul interior si 200 mm in lungime, prouplsate cu ajutorul lansetei. Intre ora 20 seara si 9 dimineata, tulizarea catapultelor si a rachetelor de nadit sunt interzise.

Cel de-al treilea semnal va atentiona pescarii de ramanerea a 15 minute pana la sfarsitul concursului. Cel de-al patrulea semnal va marca sfarsitul concursului. Va fi permisa o intarziere suplimentara de 15 minute pentru scoaterea din apa a unui peste prins inainte de cel de-al patrulea semnal. In acest caz, un al cincilea semnal se va efectua la un interval de 15 minute de cel de-al patrulea; la acest ultim semna, doar pestii prins si scosi din apa vor fi punctati.
Pe parcursul concursului, comisarii individuali vor sta in spatele pescarilor, fie in dreapta, fie in stanga, asa incat sa nu ii stanjeneasca pe acestia si sa le poata supraveghea capturile concurentilor lor. Sacii de crapi vor fi plasati la vedere pentru comisari; pestii vor fi depozitati si pastrati inacestia pana la trecerea echipei insarcinate cu cantarirea lor.

Cantarirea

Cantarirea se va efectua de 3 echipe de 2 oameni pe sector. Cantaririle vor avea loc cat de curand si cel putin la fiecare doua ore. Cantarirea se va face cu un cantar certificat pentru conformitate, acesta va fi suspendat pe un terpied stabilizat pe sol, plasat in culoarul oficial. Cantarele vor fi de modele si marci identice pentru cele trei sectoare si vor fi gradate cel putin din 50 in 50 de grame.
Indicarea greutatii va trebui sa fie vizibila in acelasi timp pentru comisari si pentru concurentii ?duo?-ului respectiv. Cu exceptia cmosarilor, a concurentilor respectivi si a capitanului acestora, nici o alta persoana din juriu, in caz de contestatii, nu este autorizata sa intervina, nici verbal, nici de o alta maniera, la cantarire.

O persoana va fi responsabila cu cantarirea.

O alta persoana va inscrie greutatea in documentul prevazut in acest scop.

Vor exista doua cantare pe fiecare sector. Sacul de cantarire furnizat de organizatoare este obligatoriu pentru cantarirea fiecarui peste; acesta va fi udat si scurs inainte de fiecare cantarire. Sacii de cantarire vor fi de tip special pentru cantarirea crapilor, din material sintetic suplu, permeabil si ajurat. Vor fi identice pentru toate trei sectoarele.

Cantarirea se face la gram.
Pana la sosirea echipei de cantarirea la standul sau, concurentul va lasa sacul de crapi in apa. Pestii vor fi recuperati si plasati in sacul de cantarit, pusi pe o saltea, de catre un membru al “DUO”-ului respectiv; dupa cantarire, pestii vor fi repusi in apa. Aceasta eliberare se va face cu precautii.
Pescarul va trebui sa fie prezent pentru a controla cantarirea sa si sa semneze documentul pe care se inscriu greutatile capturilor sale. Nu se va admite nici o reclamatie cu privire la greutate dupa cantarire, eliberarea pestelui si semnarea documentului de cantarire.

Juriul

Un juriu international va fi constitui pentru a se examina eventualele reclamatii si pentru a aplica sanctiunile prevazute de regulament; acest juriu va fi format la inceputul concursului, in timpul reuniunii capitanilor.

JURIUL va fi compus dupa cum urmeaza:

Presedintele FIPS e.d. sau loctiitorul desemnat de acesta;
Secterarul General FIPS e.d.
Membrii prezenti ai comitetului director ai FIPS e.d. si ai comisiilor tehnice, de tinereti si de mediu;
Un delegat reprezentant al natiunii organizatoare, numai daca nu este de aceeasi nationalitate cu membrii citati mai sus, cu exceptia presedintelui FIPS e.d. (sau a loctiitorului acestuia), care va fi in mod obligatoriu presedintele juriului.
In cazul in care este comisa o infractiune de catre un pescar sau o echipa de aceeasi nationalitate cu vreunul dintre membrii juriului, acesta (cu exceptia presedintelui juriului) nu va putea participa la nici o votare.

Membrii juriului vor purta un semn distinct de “JURIU”; acestia vor fi prezenti pe malul apei pentru a culege eventualele reclamatii. Va fi indicat locul unde se vor gasi in permanenta unul sau mai multi membri ai juriului.
Reclamatiile, cu exceptia acelora cu privire la clasament, se vor adresa JURIULUI, cel mai tarziu in ora urmatoare sfarsitului campionatului. Reclamatiile vor putea fi formulate oral dar ele trebuie confirmate imediat in scris.

Reclamatiile in legatura cu clasamentul vor fi formulate cel tarziu dupa 30 de minute dupa afisarea rezultatelor oficiale. Ora afisarii va fi prevazuta pe listele de afisaj. Fiecare reclamatie scrisa adresata juriului va fi in mod obligatoriu insotita de o cautiune de 55 euro; daca reclamatia nu este gasita fondata de catre JURIU, cautiunea va fi varsata in casieria FIPS e.d.

Infractiunile si avertismentele vor fi raportate JURIULUI, numai acesta va putea pronunta o descalificare. Orice pescar sanctionat va fi imediat informat.

Membrii JURIULUI ca si comisarii generali trebuie sa sustina respectarea regulamentului, pe care trebuie sa il cunoasca la perfectie.
Regulamentul redactat in cele 3 limbi oficiale va trebui pus la dispozitia JURIULUI si capitanilor de catre organizatoarea campionatului.

Deciziile JURIULUI international se vor lua cu majoritate de voturi; in caz de eglitate de voturi, acela al Presedintelui FIPS e.d. sau a reprezentantului sau va fi prepoderent.

Membrii comitetului director al FIPS e.d. vor purta un ecuson personalizat si vor putea circula in culoarul prevazut pentru oficiali. Aceast ecuson nu va fi valabil decat pe perioada mandatului comitetului director (4 ani).

Baremul de sanctiuni

Avertisment pentru incalcarea articolelor 12,20,21,23 si 24;
Descalificarea pentru incalcarea articolelor 14,15,18 si 36 si recidivarea dupa avertisment a incalcarii articolelor 12,20,21,23 si 24;
In cazul descalificarii unui pescar, acestuia I se vor atribui un locncte echivalent cu numarul de natiuni participante +1. in cazul descalificarii unui pescar, pescarii clasati dupa acesta isi vor pastra pozitiile lor initiale (exemplu: X, clasat al optulea, este descalificat, urmatorii isi vor pastra locul si vor fi pe locul al noulea, al zecelea etc.).
O natiune care primeste un avertisment din partea JURIULUI va avea notat acest lucru in dosarul sau pe o durata de TREI ANI. In caz ca se va comite o noua infractiune in timpul acestor TREI ANI, aceasta se va considera drept recidiva si JURIUL se va pronunta tinand cont de aceasta recidiva si de baremul de sanctiuni.
Un pescar care primeste un avertisment din partea JURIULUI va avea acest fapt consemnat in dosarul sau pe o perioada de timp nelimitata. In cazul unei noi infractiuni, aceasta se va considera drept recidiva si JURIUL se va pronunta tinand cont de aceasta recidiva si de baremul de sanctiuni.
Titularii de brevet oficial de arbitru eliberat de Presedintele FIPS e.d. vor fi autorizati sa intre pe locul de desfasurare a concursului si sa constate toate infractiunile. Totusi, ei nu vor avea acces in standurile de pescuit decat in prezenta capitanului echipei respective.

Clasamente

Clasamente pe echipe

Sectoare

Clasamentele pe greutate (un punct de gram) in fiecare sector. In caz de egalitate de greutate in acelasi sector, “DUO”-urile respective vor marca un numar de puncte echivalent cu media numarul locurilor pe care ar trebui sa le ocupe (exemplul nr. 1: 2 pescari la egalitate pe locul 5 vor avea (5+6):2 = 5,5 puncte “locuri”; exemplul nr. 2: 3 pescari la egalitate pe locul 8 vor marca (8+9+10):3 = 9 puncte “locuri”.
“DUO”-urile fara pesti sau “capot” vor primi un numar de puncte echivalent cu media locurilor neatribuite in acelasi sector (exemplul nr. 1: 24 “DUO”, 12 clasati care ocupa primele 12 locuri cu puncte “locuri” mergand de la 1 la 12, urmatorii vor marca (13+24):2 = 18,5 puncte “locuri”. Exemplul nr. 2: 29 “DUO”, 5 clasate marcand de la 1 la 5 puncte “locuri”, cele 24 “DUO” “capot” vor marca (6+29):2 = 17,5 puncte “locuri”. Exemplul nr. 3; 29 “DUO”, 26 clasate, cele 3 “capots” vor marca: (27+29):2 = 28 puncte “locuri”. Daca ramane un singur “capot” sau un absent intr-un sector, acesta va marca unu numar de puncte “locuri” corespunzator ultimului loc (exemplu: 29 “DUO”, 28 clasate, “capot” va marca 29 de puncte “locuri”.)
Clasamentul general

Adunarea locurilor obtinute in fiecare sector de catre “DUO”-uri ale aceleiasi echipe; echipa care totalizeaza cel mai mic numar de puncte “locuri” va fi clasata prima si asa mai departe.
In caz de egalitate de puncte “locuri”, echipele respective vor fi departajate prin cel mai mare total la greutate realizat de “DUO”-urile aceleiasi echipe in cursul campionatului.
In caz de egalitate de greutate, echipele vor fi departajate de greutatea cea mai mare a unui “DUO” si asa mai departe.

Clasamentul individual al “DUO”-urilor

“DUO”-urile care s-au clasat pe primul loc in fiecare sector isi vor disputa primele locuri in clasamentul general; cele clasate pe locurile doi in fiecare sector isi vor disputa locurile urmatoare si asa mai departe. In caz de egalitate de greutate intre “DUO”-uri, are prioritate acela care are cea mai mare captura. In caz de noua egalitate, are prioritate acela cu greutatea medie cea mai mare (greutatea totala impartita la numarul de capturi).
Clasamentul se va face de catre organizatoare in prezenta presedintelui FIPS e.d. sau a reprezentantului acestuia ca si, eventual, a unor membri ai JURIULUI.

Asigurarea de raspundere civila

Este de OBLIGATIA organizatorilor de a angaja o asigurare de RASPUNDERE CIVILA pentru organizarea intregului concurs; o atestare a companiei de asigurari care sa certifice ca acest concurs este bine acoperit printr-un contract de RASPUNDERE CIVILA va fi furnizata Presedintelui FIPS e.d. cu 2 luni inainte de competitie.
Antrenamentul pe locul de desfasurare a concursului este interzis cu15 zile inainte de competitie.

Lucrari de electricitate

Se va interzice in mod oficial plasarea pescarilor la un minim de 50 de metri de o parte si de alta de orice instalatii electrice (linii electrice, transformatoare, stalpi etc).

Dispozitii in caz de furtuna

FURTUNA INCEPE INAINTE SAU IN TIMPUL PREGATIRILOR.

Nici un concurent nu va avea voie sa se instaleze in standul sau si nici sa isi monteze materialele; un semnal va indica inceperea instalarii sau oprirea pregatirilor. In situatia in care conditiile atmosferice permit, si in limita posibilitatilor de program, concursul de va putea desfasura normal sau va fi redus in durata (minim 48 de ore).
FURTUNA SE DECLANSEAZA IN TIMPUL MANSEI

Se va opri imediat (semnal din partea organizatorilor) si pescarii vor fi dusi la adapost. Daca vor permite conditiile atmosferice, se va relua concursul printr-un semnal care va permite pescarilor sa isi reia locurile; un alt semnal 5 minute dupa va autoriza inceperea pescuitului. Pentru ca un concurs sa fie validat, durata sa trebuie sa fie de cel putin 48 de ore (articolul 16).

Publicitatea in dosare

In caz de publicitate in dosare, va fi de datoria natiunii organizatoare de a gasi sponsori si de a negocia aparitia de publicitate in dosare tinand cont ca, pentru aceste aparitii, se va varsa catre FIPS e.d. o participatie fixa de 360 Euro.

Aceasta publicitate nu este obligatorie.

Dimensiunile caracterelor publicitatii in dosare nu vor depasi 6 cm in inaltime si astfel de publicitate va fi autorizata pe copertile din fata si din spate ale dosarului. Doua exemplare ale dosarului cu publicitate vor fi trimise la sediul FIPS e.d. cu o luna inainte de competitie; unul dintre acestea va fi returnat organizatoarei cu avizul FIPS e.d.

iciparea de 120 Euro pe natiune participanta va ramane aplicabila in profitul FIPS e.d. ca si participarea de 360 Euro a natiunii organizatoare in favoarea C.I.P.S.

Ceremonia deschiderii si inmanarea titlurilor invingatorilor

Ceremonia de deschidere si de prezentare a echipelor se va derula la inceputul competitiei. Primele trei echipe si primii trei clasati individual vor primi in mod oficial medlaii de AUR, ARGINT si BRONZ. In conformitate cu uzantele internationale, inmanarea acestora va fi acompaniata de intonarea imnului national corespunzator, la fel se va ridica drapelul national al invingatorilor. Medaliile se vor oferi de catre F.I.P.S. e.d. si inmanate prin reprezentantul oficial al acesteia.

Toate celelalte recompense se vor oferi de maniera echitabila echipelor participante. Natiunile participante sunt obligate sa aduca propriul drapel si o caseta cu imnul national.

Traduceri

In caz de litigiu cu privire la interpretarea regulamentului, se va considera originala si de referinta versiunea franceza.

Este de obligatia natiunii organizatoare a unui campionat mondial sau european de a:

grava medaliile si trofeele furnizate de catre FIPS e.d.
intocmi programele si toate informatiile in cele trei limbi oficiale (engleza, germana si franceza).

Presedintele FIPS e.d.
Ss indescifrabil
F.JAGUELIN

Secretarul General FIPS e.d.
Ss indescifrabil
J.DUPUIS