Chefalul
Latina: Mugil Cephalus
Engleza: Flathead Mullet, Grey Mullet
Romana: Chefalul Mare
Greaca: Kefalos
Biologie:
Chefalul are o arie mare de raspindire in marile si oceanele situate in regiunile tropicale si subtropicale. Capul mare si turtit dorso-ventral, este acoperit de solzi pina in virful botului. Ochiul este prevazut cu o pleaopa adipoasa foarte dezvoltata. Lungimea la care ajunge este de 62 cm. Iar greutatea de 3,5 kg., dar asta dupa ce trece de 16 ani. Lungimea obisnuita este insa de 25-50 cm., iar greutatea de 300-1 000 gr. Chefalul mare creste mai repede decit celelalte specii de chefali. Se reproduce la virsta de 5-6 ani, cind depaseste lungimea de 30 cm. Locurile de reproducere sunt in mare, unde femela depune 3 000 000 – 8 000 000 de icre foarte mici. Desi prolificitatea lui este atit de mare, chefalul nu se gaseste in numar atit de mare procentul de supravietuire al puilor fiind foarte redus. Daca reproducerea are loc in largul marii in intervalul august-septembrie, iar iernatul la adincimea de 80 cm., incepind din luna mai, atit puii cit si adultii migreaza spre coasta, patrunzind in lacurile litorale si chiar in gurile fluviilor. Aici cauta apa bine incalzita si fundul bogat in detritus, pe care il consuma impreuna cu viermii si larvele de insecte care se gasesc in el. Cit timp temperatura apei este ridicata si apa calda, nu paraseste aceste regiuni putin adinci. Sensibil si prevazator, la primele semne de racire a vremii paraseste locurile preferate pentru hranire si migreaza in mare. (www.lefo.ro)
Si acest peste se gaseste in cantitati mari in apele marilor Egee si Mediterana, in unele porturi chefalii pot fi vazuti umbland in carduri printre vasele ancorate, ciugulind resturi vegetale de pe acestea.
Pescuitul chefalului:
Se poate pescui cu lanseta, pe fund, folosind rame de mare sau alti viermi marini si montura clasica de chefal pe care o folosesc si pescarii romani.
In porturi chefalul se pescuieste cu undita, cu pluta, folosind ca momeala chiar si paine sau cascaval!!!
In Grecia exemplarele de 4-5 kg nu sunt o raritate iar chefalul este preferatul locuitorilor din porturi, dimineata devreme puteti vedea pescarii greci cum vin cu scaunelele si dau la lanseta, cu pluta, dupa chefal printre vasele ancorate.