Cleanul

Cleanul (Leuciscus cephalus)

Cleanul

Denumire in engleza: Chub, European Chub.
Denumiri populare: Clean, Umbra.

Raspandire: Este un peste foarte comun in apele bazinelor marilor Neagra, Azov, Caspica, Baltica si Nordului.
In Romania il intalnim in mai toate raurile de ses si campie, incepand uneori chiar din zona pastravului, unde urca plin de indrazneala, si pana in Delta Dunarii. S-a adaptat foarte bine si in lacuri, astfel foarte multe lacuri de munte si ses s-au populat natural cu clean. In apele de munte cleanul este o mare problema deoarece mananca icrele pastravilor si ale altor salmonide si, mai ales, ii concureaza pe acestia la hrana.

Biologie: In mod normal este intalnit cu lungimi de 20-40 cm si cca 2-700g dar in mod exceptional paote ajunge pana la 4-5 kg. In Romania a fost semnalat un exemplar pescuit in raul Arges in greutate de 4 kg.
Corpul este aproape cilindric, capul mare, gros, gura terminala, mare, colturile ei ajungand pana sub ochi.
Coloratia est efoarte variata, in functie de locul in care traieste, poate fi intalnit in forme argintii cu spatele negru sau cu flancurile aramiu inchise si spatele negru, burta este albicioasa iar aripioarele pot fi rosii sau portocalii complet sau numai tivite cu portocaliu.
Este un peste foarte lacom ce se hraneste cu tot ce-i iese in cale, larve, moluste, insecte, alge, fructe cazute in apa, pestisori, broscute, raci etc. Inoata foarte rapid si se repede cu viteza asupra prazii. In rauri sta in general pe sub maluri, radacini, pietre etc si asteapta prada pe care o inhata cu multa lacomie. Mai este recunoscut si ca un peste foarte vigilent, cat ar fi de lacom, la cea mai mica miscare sau umbra cazuta pe apa dispare in cotloanele ascuse de pe fundul apei.
In al 3-lea an ajunge la maturitate sexuala si incepe reproducerea din mai si pana in august, in functie de temperatura apei. Icrele, cca 100.000 la o femela, sunt depuse pe locuri tari, pietroase sau lipite pe vegetatia acvatica. Incubatia dureaza 10-12 zile.
Cresterea nu este spectaculoasa, in 4 ani abia ajunge la 25 cm si 150g.

Pentru pescari este un peste �de rezerva� ce poate salva partidele de pescuit la musca sau la rotativa.