Varietati de crap comun

Varietati de crap:

Varietati de crap comun

Lausitz (Cyprinus Carpio var. typica) � este cel mai apropiat de crapul salbatic dar este ceva mai masiv si mai lat, raportul intre lungime si inaltime poate ajunge pana la 3:1, are corpul acoperit in intregime cu solzi.

Oglinda (Cyprinus Carpio var. specularis) � Mai este denumit si Galitian. Are solzi mari de-a lungul liniei laterale si un rand de solzi mai mici pe marginile corpului. Se gasesc exemplare si cu trei randuri de solzi pe spate, un rand pe linia mediana si cativa de-a lungul marginii dorsale. Forma este mult mai rotunda, mai lata, ajungand pana la raportul de 1:2 intre lungime si inaltime.

Salonta (Cyprinus Carpio var. rex-cyprinorum) – are doar o rama de solzi pe linia corpului, lipsindu-i cei de pe linia laterala. Are aceasi forma cu Oglinda.

Crapul Golas (Cyprinus Carpio var nudus) � Mai este denumit si Aischgrund, nu are solzi deloc sau poate avea cativa solzi izolati pe spate. Are cam aceasi forma cu Oglinda si Salonta.

Crapul de Frasinet (Lata de Frasinet) � Are corpul acoperit complet de solzi dar forma este diferita, imediat de dupa cap pleaca un gheb care poate ajunga pana la 60% din lungimea corpului. Are o rata de crestere foarte buna si este unul dintre preferatii piscicultorilor.

Crapul Koi (Cyprinus Carpio var. koi).
Creat de japonezi in urma cu cca 200 de ani, koi-ul a devenit acum un peste de acvariu si mai ales de lacuri de gradina foarte cautat si apreciat. Dezvoltat intr-o varietate de culori foarte mare si mai ales combinatii de culori, crapul koi este unul dintre cei mai frumosi pesti.

Desi destinatia lui a fost clara ca peste ornamental unele exemplare au scapat in apele salbatice si au reusit sa se adapteze foarte bine. In Australia este deja cunoscut ca specie foarte bine reprezentata ca distributie, in Statele Unite poate fi intalnit in numeroase lacuri (mai ales in parcuri) iar in Europa este prezent in numeroase lacuri de crap ca peste bun de pescuit. Desi nu s-au prins exemplare record am vazut totusi in Ungaria un exemplar de cca 12 kg pescuit intr-o balastiera.
La noi in tara inca nu am vazut koi aclimatizati in ape deschise dar inca mai sper :-).