Lostrita

Unul din cei mai nobili pesti din tara noastra, din nefericire pe cale de disparitie.

Lostrita – (Hucho hucho)

Clasa: Actinopterygii; Ordinul: Salmoniformes; Familia: Salmonidae.

Denumire in engleza: Huchen, Danube Salmon.
Denumiri populare: Lostrita, Puica.

Raspandire: Este raspandita numai in bazinul Dunarii, in zonele superioare ale Dunarii si pe afluenti. In Romania mai supravietuieste in cateva rauri de munte Dorna, Bistrita, Tisa, Cerna si in unele lacuri Bicaz, Vidra, Vidraru.
Desi pana in urma cu cativa ani era un peste foarte raspandit in apele de munte si colinare, pescuitul abuziv si poluarea au dus aceasta specie in pragul disparitiei.
Antipa a semnalat prezenta lostritei pe cursul superior al Dunarii de la noi din tara (zona Valea Cernei) si chiar pana in Balta Brailei.

Biologie: Este cel mai mare salmonid din apele noastre, ajungand la dimensiuni impresionante, astfel au fost semnalate exemplare de peste 30 de kg la noi in tara si de 52 kg in Croatia.
Corpul este cilindric, gura mare, armata cu dinti puternici.
In general culoarea este argintie, cu spinarea mai inchisa, maro- aramie, roscata pe laturi. Burta variaza de la alb laptos la galben.
Pe rauri prefera jonele mai josase, chiar sub zona lipanului, intrand pana in zona mrenei. Prefera zonele cu curent puternic, ascunzandu-se sub cascade, buturugi, pietroaie etc. In general traieste in perechi.
Prefera sa vaneze pe inserat si noaptea, nici un animal viu care ii poate incapea in gura nu are scapare, este un adevarat pradator, insecte, pesti, broaste, salamandre, soareci, pasari mici de apa toate sunt atacate cu furie de lostrita.
Dupa varsta de 4 ani, prin aprilie-mai, lostritele se aduna in perechi si urca in susul apei. Pot sari peste obstacele de peste 1 m inaltime in dorinta lor de a ajunge in ape mai sigure pentru depunerea icrelor.
Intr-o groapa sapata cu coada in prundis, femela depuna cca 2000 de icre / kg corp. Depunerea dureaza uneori si 2-3 zile, timp in care perechea nu se hraneste si isi apara cu indarjire cuibul. Cuibul este pazit in continuare cu stajnicie de pereche pana ies puii si incep sa se hraneasca.

Numarul lostritelor in Romania a scazut considerabil iar arealul de viata este tot mai mic in fiecare an. Daca nu se vor lua masuri speciale de protejare a acestei specii este foarte posibil ca numai in cativa ani lostrita sa fie pusa in galeria vietuitoarelor disparute din Romania, alaturi de multe altele.

Acest peste se afla pe lista din anexa nr 1 a ordinului nr. 642 din 15 iulie 2005 privind instituirea unor masuri de protectie pentru unele specii de pesti cu valoare economica si/sau ecologica.