Mihaltul

Mihaltul (Lota lota)

Mihaltul

Clasa: Actinopterygii; Ordinul: Gadiformes; Familia: Lotidae.
Denumiri Populare: Mihalt, Malin, Mamulet.
Denumire in Engleza: Burbot

Raspandire: Mihaltul poate fi intalnit in mai toate raurile mari din zona nordica a emisferei nordice. In Europa poate fi intalnit in centru si nord, pe continentul american este prezent in Canada si nordul SUA, in Asia populeaza toata zona nordica.
Biologie: Forma corpului este alungita, caracteristica familiei din care face parte, gura mare, terminala, solzii foarte mici. Caracteristica acestui peste este mustata unica din mijlocul falcii de jos. Pe spate are 2 inotatoare dorsale, una scurta, iar a doua se intinde pe mai bine de jumatate din lungimea corpului.
Coloratia este in general maroniu-cafenie cu pete marmorate.
Dimensiunile obisnuite sunt 30-50 cm si 0,5 – 2 kg dar in mod exceptional poate ajunge la peste 1 m lungime si 25 kg.
Data fiind originea sa nordica prefera apele reci, bine oxigenate, cu fund pietros sau alte structuri solide unde poate sa se ascunda.
Este un peste rapitor, nocturn, ce consuma mari cantitati de peste, icre, crustacei, nevertebrate. Vara, cand apa se incalzeste prefera adancimile mari, cu apa mai rece.
Reproducerea are loc in decemrie-ianuarie. Perechile se aduna in locuri cu apa limpede si curent usor unde cauta zonele cu prundis si depun mari cantitati de icre.
Puii apar prin ferburarie – martie si incep sa se hraneasca intens. Cresterea mihaltului este foarte lenta, la 6 ani abia atinge 60-65 cm.

Nicolae Mindea