Mreana

Pesti pe care ii prindem accidental atunci cand pescuim la crap pe rauri salbatice, mrenele sunt pesti puternici care dau satisfactii pescarului sportiv in drill.

Mreana

Mreana Barbus Barbus
Clasa: Actinopterygii; Ordinul: Cypriniformes; Familia: Cyprinidae.

Denumire in engleza: Barbel
Denumiri populare: Mreana, Breana, Umbreana, Cataveica.

Dimensiuni: In general masoara intre 30-50 cm si 500-800g dar poate creste peste 14 kg. In Dunare se prindeau, candva, frecvent exemplare peste 5-7 kg.

Raspandire: Se gaseste in mai toata Europa de Vest, Centrala si Estica, mai putin in Europa de Nord. In Italia, Spania si Portugalia s-a stabilit ca traiesc subspecii diferite de mreana.
In Romania poate fi intalnita in mai toate apele de ses si deal iar uneori se poate intalni si in Dunare. Din cauza situatiei precare a ecologiei raurilor noastre populatia de mreana nu este foarte dezvoltata, prinzandu-se exemplare mici si rare.

Descriere: Corpul este alungit, solzii mici, botul lung cu buza carnoase marginit de 4 mustati. Coloratia este verde maslinie spre negru pe spate, flancuri argintii – maronii iar burta alb – galbuie. Poate prezenta mici pete negre pe corp si pe inotatoare. Marginile inotatoarelor pectorale, ventrale si dorsale sunt rosiatice.

Biologie: Mai pretentioasa decat alte ciprinide, mreana prefera rauri curate, oxigenate, cu gropi si fund pietros – nisipos. Solitara si nocturna, se hraneste cu larve, viermi, crustacee, moluste si detritius vegetal.
Reproducerea are loc in mai-iunie cand masculii poarta pe cap butonii de imperechere, niste mici excrescente albe, uneori aparandu-le si mici dungi verticale pe corp. In aceasta perioada mrenele se aduna in grupuri mai mari si migreaza catre portiunile superioare ale raurilor. Femelele vor fi mereu in frunte urmate indeaproape de masculi. Cand intalnesc zone de pietroase, cu curent mai slab femelele depun circa 3000-8000 d eicre fecundate imediat de masculi. Pe durata calatoriei de depunere mrenele nu se hranesc. Iarna se aduna in grupuri mici, in zonele mai adanci ale raurilorsi se adapostesc sub pietre, nuse hranesc si intra intr-un fel de hibernare.
Mreana creste foarte incet, la 1 an masoara 7 cm, la 2 ani 14 cm, la 4 ani 27 cm iar la 8 ani abia ajunge la 48 cm.
Atentie!!!: Icrele de mreana sunt toxice, pot provoca indigestii severe.

Pescuitul mrenei nu este foarte popular la noi in tara desi in alte parti este la mare pret. Probabil lipsa de informare asupra cestui peste si populatia redusa de mrene din apele noastre sa fie de vina. Oare?