Barbunul
Denumiri:
Latina: Mullus surmuletus
Engleza: Red mullet
Romana: Barbun
Greaca: Mparmpouni
Biologie:
Barbunul este un peste cu o larga raspandire, intalnindu-se in apele Marii Negre, Marii Mediterane si Oceanului Atlantic. Peste de fund, el este caracterizat printr-un corp berbecat si prin prezenta sub falca inferioara a doua mustati lungi. Inotatoatea dorsala este dubla, intre cele doua parti ale ei existand o oarecare distanta. Corpul si capul sunt acoperiti de solzi mari, care se desprind foarte usor. Culoarea generala a corpului este rosie, inotatoarele sunt galbene, iar laturile corpului si ale abdomenului sunt albe-argintii cu pete rosii. Lungimea corpului atinge 30-40 cm. Ducandu-si viata pe fundul marilor, barbunul se hraneste cu vietuitoare bentonice si detritus vegetal. Desi pestii bentonici traiesc solitari, adunandu-se in carduri numai in timpul reproducerii, barbunul traieste toata viata in carduri mici, explorand fundurile bogate in hrana. Cu toate ca au corpul mic, barbunii sunt mult apreciati pentru carnea lor foarte gustoasa. De-a lungul litoralului nostru se pescuiesc cantitati mici de barbuni. Cantitati mari se prind indeosebi in dreptul Caucazului si in stramtoarea Kerci. Pescuitul productiv se face toamna si iarna in locurile de aglomerare, la adancimea de 60-80 m, si in perioada migratiei din Marea de Azov. (www.lefo.ro)
Pescuitul:
Barbunul se poate prinde la fix, de pe mal sau din barca avand ca momeala carne de scoica, bucatele mici de sepie sau caracatita, rame de mare.