Dragonul

Denumiri:

Dragonul

Latina: Trachinus draco
Engleza: Greater weever
Romana: Dragon, Drac de Mare
Greaca: Drakaina
Spaniola: Aranya

Pe fundul nisipos al marii, in apropierea tarmului traieste dragonul sau dracul de mare. Acest peste, raspindit in apele Oceanului Atlantic care scalda tarmurile europene, cit si in Marea Mediterana, Marea Azov si Marea Neagra, nu depaseste ca lungime 30-40 cm. Capul umflat, cu botul scurt si ochii mari, bulbucati ii da o infatisare bizara. Prima inotatoare dorsala este formata din tepi veninosi, a caror intepatura este foarte dureroasa; ea produce umflarea puternica a locului intepat si, uneori, chiar moartea. Culoarea predominanta a corpului este cenusie-rosiatica, cu umbre galbene si albastre pe laturi, iar burta este alba. Se hraneste cu viermi, crustacee, pui de pestisi, mai cu seama, cu pui de calcan. De-a lungul litoralului romanesc se gasesc numeroase exemplare din aceasta specie pe care pescarii o ocolesc. (www.lefo.ro)

Pe langa aceasta caracteristica periculoasa, veninul, Dragonul are o carne excelenta, foarte apreciata de cunoscatori. Pentru a il putea pastra dupa ce il prindeti este recomandabil sa aveti o foarfeca foarte ascutita (chirurgicala) cu care sa taiati prima aripioara dorsala chiar din piele (cu tot cu o bucata de piele) pentru a indeparta pericolul. Daca faceti acest lucru pe o plaja ingropati cat mai adanc spinul in nisip.

Pescuitul:
In Spania este un peste foarte cautat si se pescuieste cu o lanseta lunga de cca 4 m, buldo si la cca 1-2 m de buldo se leaga un twister mic (3-5 cm) alb sau transparent cu glitter. Cu aceasta montura se lanseaza in lungul plajei dimineata si seara, peste zonele nisipoase si se joaca marunt twisterul.
O alta metoda f buna este o lingura mica si f grea tarata pe nisip sau un pestisor mic, in montura, tarat pe fund.
Poate ajunge pana la 800g.
Sezon de pescuit: tot timpul anului.

Dintre momelile naturale Dragonul nu refuza nimic, pestisori, scoici, creveti, fasii de caracatita etc.
Daca pescuiti noaptea, la fix sigur veti avea intalniri cu Dragonul, NU PUNETI MANA PE NICI UN PESTE pana nu vedeti exact despre ce este vorba.