Hupa

Denumire in latina: Boops Boops

Hupa

Denumire in engleza: Bogue
Denumire in romana: Hupa, Gupa
Denumire in greaca: Gopa

Descriere si biologie: Musafir foarte rar in Marea Neagra, unde se pescuiesc exemplare izolate, hupa este un peste marin cu o larga raspindire in Marea Mediterana si in Oceanul Atlantic. Corpul hupei este fusiform, iar gura este mica cu buze tari. Peste omnivor, consuma adesea vegetatie insa si pesti, fiind inzestrat cu dinti lati, taiosi pe falca superioara si cu arcuri duble pe falca inferioara. Inotatoarea dorsala, asemenea analei, este simpla si lunga. Linia laterala se distinge bine datorita solzilor mari care o acopera. Hupa creste pina la lungimea de 30 cm., iar in greutate poate atinge 1 kg. (www.lefo.ro)

Pe tarmul Greciei, Gopa este un peste foarte raspandit, umbla in carduri si iese la vanatoare dimineata devreme cand pot fi vazute cardurile lucind uneori chiar in linia de spargere a valurilor in mal. In rest, daca ati gasit zone cu alge in mod sigur ati dat si de Gopa.

Pescuitul: Se poate pescui cu momeli naturale (bucati de peste, garizi, rame de mare) sau cu momeli artificiale: rotative mici, oscilante mici si grele dar mai ales la taparina. In Grecia aluca favorita este taparina cu cap rosu, 2 pene, una alba si alta gri sau neagra si 2-3 fire de material sclipitor.
Daca dati de banc puteti prinde cantitati impresionante.