Murena mediteraneana

Denumiri:

Murena mediteraneana

Latina: Muraena helena
Engleza: Mediterranean moray
Romana: Murena mediteraneana
Greaca: Smerna

Biologie:
Murena este unul dintre pestii de temut ai scafandrilor, muscatura ei este foarte veninoasa iar agresivitatea foarte mare. O mana sau un picior intrate in zona controlata de o murena vor fi atacate imediat.
Poate fi intalnita in Estul Atlanticului si Mediterana.
Ziua sta scunsa in cavitati subacvatice, sub pietre, intre stanci etc iar noaptea iese la vanatoare, se hraneste cu pesti, calamari, pui de caracatita si sepie, crabi etc.
Poate ajunge la o lungime de 2,5m si 7-8 kg. In mod normal poate fi intalnita cu lungimi de la 0,5 pana la 1,5 m si aprox 1-3 kg.

Pescuitul:
Fiind un peste care sta la panda intre stanci, deci in locuri cu multe agataturi, murena este un peste ce intra destul de rar in lansetele pescarilor insa se mai intampla, in special la pescuitul de noapte.
Daca prindeti o murena va recomand prinderea ei cu un prosop foarte gros sau manusi groase ori, cel mai bine, taiati firul si lasati-o sa se duca.
Pescarii mediteraneeni apreciaza foarte tare carnea de murena si dupa ce o prind ii taie imediat capul pentru a indeparta orice risc de muscatura.