Pestele spada

Denumiri:

Pestele spada

Latina: Xiphias gladius
Engleza: Swordfish
Romana: Peste spada
Greaca: Xifias

Biologie:
Pestele spada este inca in cercetare, savantii nu s-au pus inca de acord asupra reproducerii, ce are loc in sudul Marii Sargaselor, asupra comportamentului in primul an de viata si asupra diferentierii (daca exista) dintre pestele spada care traieste in Mediterana si cel care traieste in Atlantic.
Candva era prezent si in apele Marii Negre, astazi probabil a disparut sau este atat de rar incat nu s-a mai raportat prinderea vreunui exemplar de ani de zile.
Pestele spada este un peste pelagic, isi duce viata hoinarind singuratic prin largul marilor si oceanelor dupa hrana pe care o omoara intai cu spada si apoi o mananca. Se hraneste in principal cu peste dar ataca si sepii, calamari, caracatite si chiar broaste testoase.
Dimensiuni: Poate atinge 4,5 m si 650 kg.

Pescuitul:
Pescuitul pestelui spada presupune un echipament adecvat acestui urias extrem de puternic. Lansete de trolling de putere foarte mare, multiplicatoare serioase, fir textil de 2-3 mm grosime sau cablu de otel.
Ca momeala se foloseste un peste (saddeled seabream, gilthead seabream) sau o sepie.
De asemenea mai poate fi prins la trena cu voblere mari sau imitatii de sepie.

ATENTIE: Odata prins si adus la barca aveti mare grija cu manevrarea lui, poate provoca raniri serioase cu spada … sau si mai rau. Nici loviturile de coada nu sunt prea placute.