Zarganul

Denumiri:

Zarganul

Latina: Belone belone
Engleza: Garpike, garfish
Romana: Zargan
Greaca: Zargana

Biologie:
In apele Marii Negre care scalda litoralul nostru, ca de altfel in intreaga zona de coasta a Marii Negre si Marii Azov, traieste Zarganul. Denumirea populara de “stiuca de mare” vadeste asemanarea lui cu stiuca. Spre dosebire de aceasta, are corpul lung, zvelt, foarte subtire si aproape cilindric. Botul este si el mai lung, cu falca inferioara proieminenta si fara dinti, care se gasesc numai pe falca superioara. Coloritul este verzui-albastrui pe spate, argintiu pe laturi si pe burta. Oasele sunt verzi. Hrana si-o aduna de la suprafata apei, din cardurile de hamsii, aterine si pui de chefal. Se reproduce din aprilie pina in septembrie, femela depunind 3 000-4 000 de icre. Zarganul ofera posibilitatea de a fi pescuit fara cirlig, ci numai cu ajutorul unor ciucuri din fire de matase rosie prinsi de o struna de care se agata lesne… (www.lefo.ro)

Distributia lui geografica include Estul Atlanticului si Marea Mediterana.
Isi duce viata si vaneaza in stratul de suprafata al apei, de cele mai multe ori la mai putin de o jumatate de metru adancime.
Poate ajunge pana la 1m lungime si 1 kg greutate.

Pescuitul:
Pescuitul traditional in Romania se face cu un ciucure rosu de matase in care Zarganul isi agata dintii. La fel de bine insa poate fi prins la voblere de suprafata, rotative, oscilante sau chiar taparina.
Un alt mod foarte interesant de a prinde zargani este la musca, cu echipament de musca de clasa mare, 10-12 si un streamer de 3-4 cm.