Scobarul

Scobarul Chondrostoma Nasus

Scobarul

Clasa: Actinopterygii. Ordinul: Cypriniformes. Familia: Cyprinidae.

Denumire in engleza: Sneep.
Denumiri populare: Scobar, Podut.
Dimensiuni: Exemplarele obisnuite au 20-30 cm lungime, respectiv 100-500g, mai rar 40 cm si 1-2 kg. Varsta maxima cunoscuta: 15 ani.

Raspandirea: Este raspandit in in zona Europei Centrale, pana in Ural, dar lipseste in zona Balcanica dinspre Marea Adriatica. La noi in tara il gasim in apropierea zonelor montane ale mrenei, in zona colinara si mai putin in Dunare.
In Ardeal este vedeta pescuitului pe rau.

Descriere si mod de viata: Prefera raurile mai reci, limpezi, cu fundul pietros (prundis) pe unde umbla in carduri mari. Ii mai plac apele involburate de la confluentele raurilor. Primavara urca pana in zona pastravului intrand in paraie mici cu prundis pentru depunere.

Scobarul se hraneste in special cu alge pe care le roade de pe pietre dar nu refuza nici larve de insecte, moluste si crustacee de mici dimensiuni, cereale, icre sau chiar pesti mici (in special primavara, cand poate fi pescuit si cu voblere mici sau rotative)..

Coloratia pe spate este verde maslinie, burta albicioasa iar aripioarele, cu exceptia dorsalei, sunt rosiatice.
Capul are o caracteristica, si anume, maxilarul superior este mai lung decat cel inferior, avand o proeminenta ce aduce cu un nas..