Somnul pitic

Somnul pitic (Ameiurus nebulosus)

Somnul pitic

Clasa: Actinopterygii; Ordinul: Siluriformes; Familia: Ictaluridae).

Denumire in engleza: Catfish, American Catfis.

Denumiri populare: Somn pitic, Somn american, Somn cu coarne.

Raspandire: Originar din America de Nord, introdus in Europa intai in Germania (1880) apoi in Franta, Austia, Belgia … si de aici a inceput explozia. Astazi gasim aceasta specie raspandita de-a lungul si de-a latul globului.
La noi in tara a fost introdus intai in Lacul Sfanta Ana de catre statul maghiar, in 1908 (Halaszat nr 10 din 1909 si nr 3 din 1910). Ulterior s-a raspandit si acum poate fi intalnit in foarte multe ape, rauri si balti.

Biologie: In toate zonele in care a fost introdus a fost perceput ca un peste daunatorminvaziv, periculoz pentru speciile autohtone. Si pe buna dreptate. Este un peste foarte vorace mancand tot ce-i iese in cale, pestisori, icre, larve, insecte, moluste, crustacee, alge, plancton, muguri si radacini de plante acvatice. Rezista in ape lispite de oxigen, poluate, supravietuieste in ape de peste 37 de grade unde orice alt peste moare imediat, poate rezista luni intregi in ape secate daca i se ofera putin noroi umed.

Dimensiunile la care poate ajunge acest peste sunt putin diferite de la o sursala alta, astfel in timp ce unii specialisti dau dimensiunea maxima la 2-3 kg, pescarii declara exemplare de 5-8 kg (Romania, Ungaria, Cehia).
Corpul este asemanator cu al somnului, gura mare, puternica, armata cu dinti mici, spre coada prezinta o aripioara adipoasa, asemanatoare cu a salmonizilor. Pe ambele falci are cate 4 mustati. Inotatoarele dorsala si pectorala au cate un spin puternic.
Culoarea este in general maronie – negricioasa, uneori cu tenta violacee, burta este albicioasa.

Prefera apele limpezi, putin adanci, maloase. Traieste in grupuri, deci daca v-au intrat pe vadul nadit este groaznic!

In lunile martie – mai se reproduce depunand icrele pe ierburi acvatice sau in mici gropite sapate cu coada. Masculul apara cuibul cu multa atentie. Dupa iesirea puilor din stadiul de larva tatal isi scoate puii “in lume” in zonele cu apa mica si vegetatie bogata unde ii invata sa se hraneasca, la inceput cu larve si icre iar mai apoi cu pestisori si restul tacamului.

Si din punct de vedere al pescarilor acest peste este nedorit in apele noastre, este cunoscut ca un “hot” de momeli, “terminator” de paturi de nada, groudbait, porumb, chiar si uscat, boiliesuri etc, toate sunt bune de mancat pentru acest peste lacom.