Somnul

Daca discutam despre pesti, cu siguranta ne intereseaza crapul. Daca ne intereseaza cei mai mari pesti din apele noastre, atunci primala tinta va fi somnul.

Somnul

Somnul (Silurus Glanis)
Clasa: Actinopterygii; Ordinul: Siluriformes; Familia: Siluridae.

In engleza: Catfish, Danube Catfish, Wels Catfish.
Denumiri populare: Somn, Codoi, Pana, Moaca (pana pe la 0,5 kg), Somotei (pana pe la 2 kg).
Raspandire: In Europa este intalnit in aproape toate zonele mai putin zona extrem nordica. Mai poate fi intalnit in zone destul de restranse in Asia.
In Romania il putem inatalni in special in Dunare si afluentii sai dar si in multe lacuri.

Descriere: Este unul dintre cei mai mari pesti “vanati” de pescarii sportivi. Talia sa apoate ajunge pana la exceptionala greutate de 300 kg si lungimea de 5 m (Grigore Antipa).
Corpul este masiv, puternic, gros, cu o forma fusiforma, specifica speciei. Pielea este moale, lispista de solzi si acoperita cu un strat protector de mucus. Capul ete turtit de sus in jos, gura mare, armata cu dinti mici si foarte ascutiti, asezati pe mai multe randuri, ca o perie. Pe falca superioara se gasesc 2 mustati foarte lungi iar pe cea inferioara 2 mustati mai scurte.
Inotatoarea dorsala este foarte mica iar cea anala este foarte lunga, intinzandu-se din zona anusului pana langa inotatoarea caudala.

Coloratia este cenusiu – maroniu inchis, marmorata, o culoare specifica pestilor ce traiesc pe fundul apelor. Burta este albicioasa.

Este un pradator rapace, singuratic, aparent greoi dar surprinzator de iute in miscari. Prefera zonele accidentate ale fundurilor apei, gropi, zone cu bolovani mari.
Simturile sale cel mai dezvoltate sunt mirosul, simtul tactil si linia laterala. Vazul este foarte slab si de aceea mustatile sunt atat de dezvoltate, somnul pipaie in permanenta fundul apei cu mustaile cautandu-si hrana.
Chiar din primul an al vietii somnul se hraneste cu pestisori, broaste, crustacee, moluste, larve, lipitori etc. Pe masura ce creste incepe sa prefere exemplare mai mari de pesti, soareci si sobolani de apa pe care ii ataca noaptea si chiar pasari de apa.
Perioada de reproducere coincide cu cea a crapului, adica primavara, in timpul viiturilor, cand apa atinge 18 grade. Femela depune icrele intr-un cuib rudimenatar, sapat cu coada sau pe zone cu vegetatie. Masculul pazeste cuibul cu multa atentie timp de 8-14 zile pana ies puii. Femela depune pana la 500.000 de icre cu diametrul de 3mm. Icrele de somn nu se consuma fiind toxice pentru om.