Amurul

Ctenopharyngodon idella.

Amurul

Mai este denumit si cteno, ten, cosas, in engleza: grass carp. Se hraneste cu vegetatie submersa, alge si stuf. Originar din China, din bazinul fluviului Amur, a fost introdus in apele romane in ultima jumatate de secol. Desi este numit “crap” chinezesc, el este mai apropiat filogenetic de clean decat de crap.
A fost introdus in piscicultura ca sursa de proteina, practic este o masina de transformat algele, bradisul si stuful in proteina animala. Creste foarte repede iar carnea sa este destul de apreciata pe piata de peste.
In tarile in care autoritatile isi pun probleme de mediu amurul nu este foarte bine vazut datorita faptului ca in apele in care acest peste a proliferat vegetatia acvatica a avut drastic de suferit fiind afectate implicit speciile autohtone care depindeau de aceasta vegetatie.

Desi, la fel ca la ceilalti “chinezesti” se spune ca nu se reproduce in stare naturala la noi in tara, toate raurile si Delta Dunarii sunt pline (asta raportand la numarul de pesti) de amuri. In Delta Dunarii, in special, acest peste se simte foarte bine si s-a adaptat excelent, avand si hrana din belsug.
Este singurul “chinez” tolerat in cercurile sportive, probabil pentru ca de multe ori salveaza partide nereusite la crap :-).
Personal apreciez foarte tare acest peste datorita drillului energic pe care il ofera. De asemenea este si cel mai apropiat de crap prin modul de hranire si preferintele de hrana. Astfel amurul poate fi prins la porumb, boilies, mamaliga etc. Monturile pentru ten nu difera prin nimic de cele pentru crap, poate doar din cauza buzelor foarte senzitive ar trebui o montura mai matasoasa cu un carlig mai mic decat cel folosit pentru un crap de aceasi talie iar distanta intre carlig si momeala sa fie ceva mi mica deoarece tenul nu aspira precum crapul ci musca, apuca momeala (hrana) cu buzele.