Crapul Siamez(de Siam)

Catlocarpio Siamensis

Crapul Siamez (de Siam)

Recordul Mondial la aceasta specie a fost prins pe lacul Bung Sam Lan, provincia Bangkapi, Thailanda si a cantarit 52.00 kg (114 lb 10 oz ), de fapt acesta este cel mai renumit lac pentru pescuitul crapului gigant siamez, in 2001 tot pe acest lac a fost stabilit si recordul anterior de 47 de kg al lui Arnout Terlouw din Olanda

Este considerat cel mai mare dintre crapi (de catre vest europenii care nu includ si scoicarul intre crapi). In general are solzii mari, de culoare verde inchis cu marginile albastre iar operculele sunt crem deschis. Inotatoarele si coada sunt de la albastru inchis pana la negru. Capul este scurt iar gura este extensibila si foarte mare.
Crapul Siamez prefera raurile mari iar in perioadele de inundatii poate fi gasit si in canale sau campii inundate. In general poate fi gasit in apropierea locurilor cu multa vegetatie acvatica, zonele cu gropi si fund malos, cu curent domol si ape linistite.

Se hraneste cu alge, fitoplancton si fructe ale plantelor terestre din zonele inundate. Fiind un peste masiv consuma cantitati foarte mari de hrana.

Acest peste depune in fiecare an dar in mediul lui natural, in ultimii ani, nu se maiobserva o crestere a populatiei datorita recoltarii icrelor depuse pentru consum uman.

In pescuitul crapului siamez se folosesc paste (in special paine framantat cu tot felul de minuni locale), cartofi, cascaval sau rame. Echipamentul folosit pentru capturarea unui asemenea peste trebuie dimensionat ca pentru pescuitul somnului mare. Multi pescari isi doresc sa intepe un asemenea monstru dar scoaterea la mal este deja alta treaba. Trebuie sa fi pregatit pentru plecari in forta interminabile, evadari violente si mai ales pentru a impiedica pestele sa intre in toate obstacolele subacvatice pe care le cauta cu disperare. Daca doriti sa prindeti un crap siamez este foarte indicat sa apelati la un ghid de incredere care sa va ajute in localizarea acestor pesti din ce in ce mai rari dar mai ales sa va ajute sa-l scoateti.
In ultima vreme tot mai multe exemplare de crap siamez sunt prinse si bagate in lacuri pentru pescuit sportiv, numarul lor in salbaticie sacazand intr-un ritm foarte rapid.