Novacul

Denumirea stiintifica: Arystichtys nobilis. In engleza: bighead carp

Novacul
La noi i se mai spune si sanger datorita culorii pe care o capata dupa ce moare. Poate ajunge la dimensiuni impresionante, recordul in Asia depaseste 100 kg neoficial si aprox. 80 kg oficial. La noi a fost pescuit, in Cernica, un exemplar de 68 kg.

Introdus din China si URSS odata cu tenul si fitofagul, novacul este un peste specific crescatoriilor. Contrar denumirii pe care i-o dau unii de “fitofag”, novacul este preponderent zoofag, hraninde-se in special cu organisme si microorganisme de tipul puricilor de balta. In cazuri in care masa zooplanctonului este redusa, acest peste apeleaza ca supliment dietetic la bentos- stratul nutritiv de pe fundul apei- fapt ce justifica, cel putin in parte, afirmatiile celor ce pretind ca ar fi prins sanger la rama.

Introdus in anii 80 in Statele Unite pentru “controlul” algelor microscopice ce invadasera apele americane, novacul este acum un mare inamic al ecologistilor datorita amenintarii aduse speciilor autohtone pe care le concureaza la hrana si areal.

Desi se spune ca nu se reproduce in stare salbatica la noi in tara, exista totusi marturii ca acest lucru se intampla atat in lacuri cat si pe rauri, in Delat Dunarii s-au prins exemplare de novac mai mic de un an care nu aveau de unde sa provina, la fel in lacuri in care nu se mai facusera populari de cativa ani au aparut generatii de novac mic.

Calitatea carnii este mult mai apreciata decat cea a fitofagului asa ca novacul a castigat mult teren in piscicultura fata de fitofag. Capul de novac este considerat o mare delicatesa in China si Taiwan.

Ca pescuit are aceasi problema ca toti “chinezii”, lipsa de apreciere in fata pescarilor sportivi desi, datorita taliei impresionante poate face deliciul unui pescuit. In Japonia se pescuieste cu momitor si rig foarte scurt cu carlig mare si momeala flotanta. In momitor se pune paine framantata cu faina de peste, purici de balta si alte “mirodenii”.
La noi se prinde foarte bine (evident) la bomba iar sportiv se pescuieste cu momitor cu nada si momeala plutitoare (pufuleti).