Scoicarul
Recordul in tara lui de bastina, China, este de peste 200 kg neoficial si de 157 de kg si 220cm oficial si omologat. Cel mai mare scoicar vazut de mine in Romania avea 24,6 kg. Desi este considerat un peste “chinezesc” si i se atribuie originea in China se pare ca totusi arealul sau natural include si o parte a fostului URSS si Vietnamul.
Desi in Romania au fost importati cativa scoicari prin anii 80 nu prea s-a raspandit “moda” cresterii acestei specii printre “piscicultorii” epocii de aur asa ca nu-l putem gasi decat in cateva lacuri de la noi din tara si doar in cantitati foarte mici. Pana in prezent nu s-au semnalat recorduri de scoicari la noi, probabil adaptarea nu a fost chiar un succes. In alte tari este crescut intens ca sursa de proteina, are o crestere foarte rapida ajungand in 4-5 ani la 1 m lungime. Problema este ca in foarte multe tari este socotit “specie invaziva” si pune foarte multe probleme de mediu asa ca nu se poate numi un peste iubit. Au fost situatii in care pe anumite rauri s-a redus drastic populatia de scoici si alte moluste iar vina a cazut pe scoicar, recent o organizatie de protectie a mediului a costatat insa ca si pe apele in care nu s-au semnalat scoicari s-a redus semnificativ populatia scoicilor si atunci s-a pus intrebarea daca nu cumva vinovata este poluarea. Discutiile raman in continuare deschise.
La noi in tara nu a fost semnalata nici o reproducere naturala, in China reproducerea naturala a acestui peste are loc numai in rauri, in special in bazinul fluviului Amur, in sudul Chinei. In Japonia s-a semnalat reproducerea naturala pe un rau cu caracteristici oarecum asemanatoare cu cele preferate de scoicari in China. In crescatorii se foloseste metoda de reproducere artificiala.
Seamana foarte bine cu amurul dar culoarea sa bate mai mult spre negu, gri, mov, albastru decat spre maro si in plus gura se extinde in jos (seamana cu a crapului) si are buze foarte puternice si dure.
Este un peste putin pretentios, omnivor, se hraneste cu orice crustacee si nevertebrate acvatice, dintii faringieni foarte puternici ii permit sa sparga carapacea racilor, cochiliile melcilor si scoicilor de apa dulce.
Pescuitul scoicarului, in Asia, se face cu un echipament asemanator cu cel pentru pescuit marin, lansete de putere foarte mare (10-20 lbs) si multiplicator, fir de 0,80-1 mm, carlige 5/0. Momeala: raci, carne de scoica, pasta (paine framantata cu tot felul de fainuri si “mirodenii”).
La noi l-am prins la porumb si l-am vazut prins si la boilies.