Top 30+

In acest articol n-am sa va dezvalui reteta secreta a unei mari companii de nada sau modul de construire unui navomodel pentru nadit, dar va voi da cateva idei despre un clasament care, poate, este cel mai complet si mai detaliat despre crapii care au fost prinsi cu o greutate mai mare de 30 kg. Studiindu-l n-o sa fiti mai priceputi cu aproape nimic, n-o sa aveti mai multe trasaturi la monturile line-aligner, drop-down, blow-back sau pe care o folositi.

Top 30+

De ce Top 30+ si nu Top 10, 50 ori 100? Simplu, pentru ca nu vrem ca un nou exemplar capital prins in acest an sau prins cu cativa ani in urma si despre care vom afla mai tarziu, sa elimine ultimul de pe lista. Ultimul, pot sa spun asa? NU cred, pentru ca este vorba de pescari sportivi care merita sa-si aiba numele mentionat intr-un clasament neoficial (deocamdata). Si de ce am ales greutatea limita exact 30 de kilograme? Ei, pentru aceasta intrebare sunt mai multe raspunsuri. De ex. prea multi pesti sub 30 de kilograme (logic nu?), si a hrani sperantele pescarilor romani de a atinge si ei (sper ca peste cateva zile sa putem modifica clasamentul cu o captura autohtona 100 %) acest prag.
Nu in ultimul rand, putem sa avem o idee mai clara asupra evolutiei recordurilor mondiale. In curand va voi prezenta detaliat si povestea catorva dintre aceste capturi exceptionale si detalii despre apele care le ascund. Cu aceasta ocazie va rog, sa ne transmiteti daca aveti informatii in plus despre pescarii si capturile mentionate (ori care lipsesc cu desavarsire) cu scopul de a imbogatii acest clasament. Daca ne puteti da si ceva amanunte despre captura (ex. echipament, nada, cateva detalii in legatura cu sesiunea cu pricina) ar fi minunat. Va multumim!

Cateva statistici
La acest capitol am luat in considerare doar cazurile in care am avut la indemana toate informatiile necesare. Vor fi unele exemplare care vor lipsii din clasament, fie nu indeplinesc principala regula de a fi prinsi in mod sportiv, fie sunt doar amintite de cineva, care cunoaste un pescar al carui fiu este coleg de clasa si care a prins un crap de � kg. De exemplu am aflat de un crap comun de peste 39 de kilograme prins in Africa de Sud, dar luand contact cu cativa pescari de pe continentul african mi-au confirmat ca este doar un zvon. De asemenea in raul Mississippi s-a prins un crap comun de 34 de kilograme, dar n-am reusit sa aflu mai multe despre acest caz pana in momentul de fata. Un alt caz este a unui crap oglinda de peste 41 kg prins in spatiul ex-Iugoslav de un pescar profesionist cu metode nesportive. Din pacate (sau nu) aceste recorduri nu sunt luate in considerare in acest clasament. Un caz aparte o constituie recordul Ungariei, despre care stiu ca depaseste 33,2 kilograme, prins pe lacul Pecs, dar nu cunosc numele pescarului si data capturarii.
Evident exista printre aceste capturi ale caror greutate sunt supraapreciate unele cu scopuri comerciale, altele pentru un scop mai �nesemnificativ� � pentru ei insisi. Uitati-va pe tabel si veti vedea cat de multe capturi sunt ale caror greutate este fix 30 de kg sau cu putin peste acest prag! Sunt sigur ca unele dintre ele nu ating nici macar 28-29 kilograme, dar nu pot dovedi acest lucru. Nu avem dreptul de a scoate pe cineva din aceasta lista cu acest motiv.
Puteti vedea ca tara crapilor mari este Franta (peste 60 de exemplare), cu mai multe lacuri care ascund crapi mai mari de 30 de kilograme, lacul cu cele mai multe capturi este Foret d`Orient. Este surprinzator si faptul ca foarte multi pescari au reusit sa prinda acelasi exemplar de mai multe ori (ex. recordul lui Baldemaier de 3 ori sau cel al lui Tim Paisley de 7 ori). Sunt si cateva ocazii in care crapii prinsi nu mai ajung inapoi in mediul lor obisnuit, fie sunt naturalizati (2), fie sunt transportati in alte locatii unde nu se pot acomoda si pierd din greutate, eventual au un sfarsit tragic.
De foarte multe ori veti putea citi cum ca norocosul a prins pesti cu nume, ex. Banana din St. Cassien, The Big Common din Sarulesti.
Veti vedea ca in cazul precizarii locatiei pescarii germani sunt cei mai secretuosi. Nu este nimic rau in acest lucru, cel putin din partea mea. Sa nu-mi spuneti ca nu aveti mici secrete (care de altfel sunt foarte mari) in legatura cu un loc de pescuit! Este normal, acesti pescari s-au chinuit (unii mai mult, ceilalti intr-o masura mai mica) pentru capturarea acestor exemplare capitale.

Evolutia recordurilor mondiale
In acest an recordurile la crap comun si la cel oglinda au cazut de mai multe ori. Christian Finkelde (crap comun 34,65 kg) si Gary Hague (crap oglinda de 37,8 kg) sunt detinatorii noului record mondial. Englezul Hague a batut cu 200 de grame recordul stabilit de compatriotul sau Nick Massey in acest an. Finkelde aduce laurii Germaniei in materie de carpfishing, cand spulbera recordul austriacului Erich Unger cu captura sa de pe lacul Sarulesti (34,2 kg). Daca la Unger se semnalau ceva incertitudini si dubii, captura lui Finkelde este recunoscut de toata lumea crapista. Desigur, unii mai pot fi sceptici, sta in natura omului.

Ca un ajutor la folosirea tabelului: la locul capturii este mentionat si tara (nu toti stiu unde sa puna lacul Endine de exemplu), la data capturii in unele cazuri am reusit sa aflu data exacta (chiar si ora), la tip este mentionat oglinda sau comun. In unele randuri vor lipsi numele pescarilor (nu si-au dorit sa le fie publicata numele lor � modestie curata, ce sa zic), dar despre capturarea de catre ei sunt date concrete sau locul capturii (aici cred ca nu este vorba de modestie) ori anul. Am observat ca pescarii germani sunt foarte secretuosi in privinta locatiei, de cele mai multe ori se precizeaza doar tipul apei (lac, balastiera, rau, canal etc.). La coloana Poze litera D are semnificatia de a poseda imagini despre crap si pescar, iar la Tip sunt semnalate speciile de crap (oglinda sau comun).
Mentionez inca o data, ca aceste capturi sunt reale, au fost semnalate in revistele de specialitate, ori pe site-urile de internet a caror domeniu este carpfishingul. Lipsa pozelor sau a datelor exacte cu privire la data si locul capturii nu trebuie sa va sperie, de foarte multe ori acestea sunt publicate in carti sau in reviste de specialitate, iar acestea ori sunt deja intrate in colectia unui inpatimit, ori nu se mai gasesc pe piata. Dar nu ne lasam pana nu vom publica cat mai multe date si poze in acest Top 30+.