Pescuit la novac – balta 23 august

Sunt vreo 4 ani de atunci asa ca nu mai stiu detalii despre taxa practicata in prezent asa ca va voi povesti doar intamplarea de atunci.

Pescuit la novac - balta 23 august

Mergeam la pescuit in grup de 4-5 persoane pentru o perioada de 7-10 zile toti porniti sa prindem crap. Era sfarsitul lui August inceputul lui Septembrie si stiam ca merge foarte bine crapul la bob de porumb insirat pe ac. Se luau exemplare frumoase si se merita deplasarea. Intradevar a mers bine timp de 4 zile dupa care s-a stricat vremea si dupa o zi si o noapte de furtuna n-a mai vrut sa puna gura nimic. Stateau lansetele pe mal si nu misca nimic.Tot grupul nostru nu a avut o trasatura timp de 36 de ore.
In a 6-a zi un batran din localitate (23 August) s-a asezat langa noi cu o undita extrem de rudimentara dar foarte robusta si a inceput dupa aprox. 30 min. sa scoata din apa exemplar dupa exemplar – cel mai mic 1,5 kg si cel mai mare (care a reusit sa ii rupa undita dupa vreo ora de aprox. 1,5 metri lungime)
Am aflat secretul furandu-l pentru ca nu a vrut sa-mi spuna la ce pescuieste si cum.Mi-a luat 2 zile dar cand am aplicat ceea ce invatasem am observat ca functioaneaza.
Metoda consta in urmatoarele: se nadea in prealabil locul cu un amestec de srot de floarea soarelui,mamaliga,paine in cantitate cat mai mare , fapt ce atragea toate soiurile de pesti in zona printre care si sangerul. O parte din aceasta nada se pastra pentru a fi folosita ca momeala.
Undita pe care am folosit-o era normala ( 6m lungime, telescopica, fibra de carbon ).Montura invatata de la batran era putin ciudata deoarece consta in 1 buc ancorita (nu de dimensiuni mari) – eu am folosit o ancorita de pe o lingurita de stiuca – , firul de 0,30 am folosit eu dar era cam subtirel pentru monstrii din apa, si o simpla pluta mai lunga si foarte sensibila( nu se folosea plumb ).Din nada ramasa se forma in guguloi care se turtea ( il aplatizai cu degetele pe ancorita pana cand semana cu o piatra turtita) si se cauta fundul apei pana cand pluta se ridica partial si statea intr-o pozitie fixa.In momentul in care pluta incepea sa tremure ( se clatina intr-un mod nenatural) se efectua inteparea. Va garantez ca nu a fost nici macar un singur peste din alta specie ( doar sanger ) si toti pesti erau intepati perfect in buza de jos.Dupa aprox. 2 ore am realizat ca firul meu de 0,30 care tinea aprox. 13 kg nu avea nici o sansa sa reziste la exemplarele care incepusera sa traga.Sa nu omit sa va spun ca din 30 in 30 de min. se mai nadea un pic locul de pescuit cu acelasi amestec.Se consumau intradevar cca. 8-9 paini dar si rezultatul era super OK.Dupa ce am avut trei capturi mari ratate – mi-au rupt montura am inlocuit naylonul cu fir textil teflonat de 0,28 care rezista la 21 kg. si am reusit sa prind doua exemplare in jur de 16 kg.
In tot acest timp la lansete nu a existat nici o trasatura.Pe tot restul perioadei , indiferent de ora la care am incercat, metoda a functionat.

Andrei Tianu