Lansete de crap : 3 modele entry-level de la Shimano
Pescuitul la crap isi mentine cota de interes in Romania la un nivel ridicat. Piata crapista autohtona detine un portofoliu impresionant de lansete de crap de la cei mai importanti producatori de pe mapamond.
Lansete de crap Shimano
Astazi ne indreptam atentia spre Shimano. Producatorul nipon nu mai are nevoie de nici o prezentare. Este activ in Romania de peste 10 ani de zile, timp in care a facut o treaba excelenta. Nivelul calitativ al lansetelor de crap propuse, a depasit asteptarile multor pescari.
Tehnologia nu este ieftina in zilele noastre. Calitatea este o consecinta. Shimano nu face rabat de la calitate, chiar si la modele de tip low-cost. Sigur ca sunt capabilitati limitate, dar asigura minimul necesar pentru orice pescar. Chiar si pentru cel aflat la inceput de drum.
Shimano Alivio este gama de lansete de crap de start pe care japonezii o propun. Spunem gama, pentru ca sub aceasta denumire vom gasi 10 modele disponibile. Sunt gandite pe lungimi si puteri diferite.
Lansete de crap Shimano Alivio DX Specimen
Este generatia noua de lansete de crap propusa incepand cu sezonul 2019. Au la baza o platforma mixta compusa din carbon XT30 si Geofibre. Fiind echipate cu 6 inele -patent Shimano Hardlite, aceste lansete raman un punct de interes ridicat. Gama este gandita pe inel de plecare de 40 mm. Mandrina este una de tip DPS. Modelul de 3.90 metri are o greutate de 437 de grame. Nu este mult, nu este putin. Este o lanseta corecta pentru a descoperi pescuitul la crap, fara a investi multi bani. Se comporta bine in lansare si se pot atinge distante de pana la 140 de metri cu usurinta cu acest model.
Shimano Tribal TX 1
Facem un pas mai departe si luam contact cu gama Shimano Tribal TX. Discutam de lansete cu radacini puternice si ADN veritabil.
Este primul model al acestei game. Vine construita pe o platforma de carbon XT 40. Terminatia de cifre care urmeaza tipul carbonului ( XT ), face referire la nivelul calitativ al straturilor folosite. Asadar, cu cat cifrele sunt mai mari, cu atat stim ca avem un carbon mai rezistent. In anumite situatii, se pot gasi retete complexe ( XT 60/40 ).
Producatorul a optat pentru inele de tip Stainless Steel Hardlite Guides. Discutam de inele cu rezistenta ridicata pe o greutate redusa. Intregul proiect Shimano Tribal este conceput pe inel de plecare de 50 mm. Shimano TX 1 este o lanseta de crap optimizata unui buget limitat, fara a scoate din ecuatie nivelul calitativ cu care ne-au obisnuit cei de la Shimano. Mandrina este tot una de tip DPS. Modelul de 3.90 metri are o greutate de 434 de grame.
Lansete de crap Shimano Tribal TX 2
Iese din zona low cost, dar nu se indeparteaza prea mult. Proiectul este modificat in totalitate. Niponii ne propun un blanc subtire, pe un carbon ranforsat de tip XT60. Este gandita pentru presiuni mari in timpul lansarilor. Asadar, Shimano TX 2 este primul model care ia in calcul distantele extreme.
TX 2-ul este dotat cu inele de tip Seaguide Stainless Steel. Decizia luata asupra inelelor vine sa sustina performantele blanc-ului gandit pentru partide lungi la distante mari. De remarcat este ca manerul este imbracat intr-un material cauciucat. In acest mod, contactul cu mana ramane unul ferm in timpul fortelor exercitate in lansare. Este prevazuta cu un “soft line clip” si un “rod pod stopper”. Acest sistem este o “buza” ce se regaseste pe partea inferioara a manerului. Rolul acestei dotari este acela de a asigura lanseta pe suport. Inelul de varf este unul supradimensionat. Diametrul acestuia este de 16 mm. Un alt element care intareste mesajul producatorului : Lanseta Shimano Tribal TX 2 este primul model de distanta din gama.
Daca sunteti pe punctul de a cumpara o lanseta de crap sau faceti un upgrade pe echipament, cele 3 modele de la Shimano merita studiate.
Un prim pas ar fi sa faceti o vizita in magazin pentru a lua contact cu ele.