Lansete

Lansetele

Lansete

Lansetele ce s-au impus in pescuitul crapului sunt cele de 3,60 � 3,90m, de cele mai multe ori din 2 tronsoane, dar sunt destule modele si din 3 tronsoane sau chiar telescopice. Se poate vorbi chiar de un standard, acesta este lanseta de 3,60 m, putere 3 lbs, mufare pe cui Spigot, 7 inele. Variantele sunt: lungimea 3,90 m, puterea cuprinsa intre 2 si 4 lbs.
Sa analizam putin o lanseta de crap, cam pe ce criterii trebuie aleasa o lanseta. Util pentru cei care acum vor sa-si cumpere primele lansete, iar pe cei care le au deja sa-i ajute sa le cunoasca mai bine.
Materialul din care este fabricata lanseta este de cele mai multe ori grafitul, cunoscut in limbajul pescaresc de la noi drept �carbon�. De multe ori blankurile sunt armate cu fibre de kevlar sau chiar exista blankuri construite din fibre de carbon impletite cu fibre de kevlar.

Atentie: Carbonul si grafitul sunt acelasi lucru.

Obiectivul meu nu este sa fac teoria constructiilor de lansete, vreau sa va prezint o lanseta din punctul de vedere al unui pescar, nu al unui tehnician. Ca factor de orientare pot sa va spun ca fibrele de kevlar se folosesc pentru rigidizarea blankurilor, pentru stabilirea actiunii.
Furniturile care se pun pe un blank pentru a se ajunge la o lanseta buna sunt foarte importante. Cred ca cele mai importante sunt inelele. Pentru o lanseta de 3,60m, pe care se pune o mulineta cu un tambur de diametru de cel putin 6 cm, inelul de plecare trebuie sa aiba cel putin 30 de mm in diametru (marimea 30). Prin acest inel firul va pleca bine de pe tambur si va face un con prelung pana la inelul urmator asigurand o buna desfasurare a firului. Asta inseamna lanseuri mai lungi cu un efort mai mic, un efort si din partea dvs si al lansetei. Altfel, cu un inel mai mic firul va lovi practic inelul formand un con foarte scurt, sa nu va mirati daca o sa vedeti ceramica unui asemenea inel explodand intr-un lanseu, la forta cu care se arunca si cu un fir de 30 putin mai rigid nici o ceramica nu rezista. Cam toti marii producatori de lansete de crap pun pe 3,60m 7 inele. Inelul de varf este preferabil sa fie macar de 10mm in diametru, un inel mai mic va va frana foarte mult; pentru un stil de pescuit in care distanta de lansare poate insemna succesul (sau insuccesul) unei partide de pescuit inele largi sunt obligatorii. Puteti opta intre un inel foarte usor, cu o ceramica fina sau un inel Secure (sigur) care are ceramica rasfranta asupra monturii metalice si nu lasa firul sa se frece de aceasta din nici o pozitie. Sunt inele bune, dar numai pentru blankuri puternice, pentru ca sunt si foarte grele si pot schimba actiunea lansetei. O alta caracteristica a inelelor (toate de aceasta data) este greutatea, inele groase in ceramica, grele, vor trage de blank si ii vor consuma inutil din putere pe cand niste inele cu ceramica foarte fina, foarte usoare va vor permite sa va folositi de toata puterea blankului. Pentru la urma am lasat principala caracteristica a inelelor, alunecarea. De un coeficient de frecare cat mai mic depind lungimea lanseurilor si durata de viata a firului. Acest coeficient de frecare se reduce in principal prin 2 factori: suprafata de contact (frecare) a firului pe inel si gradul de slefuire. Suprafata de contact este foarte mare la inelele �patrate�, inele care au pe diametrul interior o suprafata tesita, ca o banda. Inelul ideal este cel la care ceramica are forma de semicerc in sectiune, se numesc inele �rotunde�, una e cand firul trece pe �coama� unui semicerc si alta e situatia cand trece pe o suprafata plana, frecarea creste foarte mult. Gradul de slefuire se poate observa si cu ochiul liber, cea mai buna alegere sunt inelele SIC (carbura de siliciu) aceste au o structura foarte compacta, sunt deosebit de netede si au un indice de frecare foarte mic.
Mufarea. Exista 2 tipuri de mufare, directa, in care varful lansetei se mufeaza direct pe conicitatea cotorului ceea ce obliga la o fortare a diametrului varfuluisi implicit o rigidizare a acelui segment fapt care va strica oarecum actiunea lansetei. A doua mufare este cea pe cui Spigot, un cui (din carbon, de cele mai multe ori umplut cu o spuma carbonica) introdus prin interiorul cotorului ce face legatura intre cele 2 segmente care au fix acelasi diametru deci si o actiune continua.
Mandrina este un alt component foarte important, aceasta trebuie sa fie foarte solida, sa tina bine mulineta dar in acelasi timp sa fie si suficient de subtire pentru a o putea apuca in mana pentru ca de ea veti tine la lansare si in drill, o mandrina prea groasa nu va va oferi o priza buna si nu veti putea arunca. De asemenea lungimea mandrinei este foarte importanta, inainte sa cumparati o lanseta verificati daca mandrina are o deschidere suficient de mare pentru a incapea in ea talpa unei mulinete mari.
Inscrisurile de pe lanseta. Lbs sunt livre si se refera la puterea lansetei dar spre deosebire de lansetele clasice nu se refera la greutatea cu care se poate lansa ci la Test Curve, testul de curbare (?!?) , este greutatea la care varful lansetei ajunge perpendicular pe pamant (prin curbare!) cu manerul tinut la orizontala. Desigur acest TC este direct influentat de actiunea lansetei, o lanseta parabolica ajungand la orizontala mai usor decat o lanseta rapida, asa ca nu luati aceasta valoare decat ca pe o informatie si nu ca pe o data tehnica stricta.
Desi 1 lbs = 0,450g, deci 3 lbs = 1,350g multi pescari asociaza (si nu gresesc deloc) aceasta valoare cu puterea de lansare inmultind-o cu 30, de aici rezultand ca o lanseta de 3 lbs lanseaza 90g. E ok, cele mai multe lansete de 3 lbs lanseaza foarte bine cu greutati intre 80-120g (cel mai adesea intre 90-100g).

Lungimea, daca este data in ft (feet = picioare) atunci 1 ft = 30 cm adica o lanseta de 13 ft va avea lungimea de 3,90m. Desi standardizarea s-a produs pe 3,6m nu sunt de neglijat nici lansetele mai lungi (cele mai scurte nu-mi plac deloc asa ca le lasam in pace). O lanseta mai lunga inseamna un lanseu mai lung, inseamna un control mai bun asupra unui peste in drill, in special in apropierea malului asa ca luati in cosideratie si varianta unor lansete de 3,9m. Acestea sunt insa mai greu de transportat si nu are rost sa va luptati cu ele daca nu aveti neaparat nevoie.
Ca fapt divers, la WCC 2002, Grabmayer (campionul) a venit cu bete de 3,99m (maximul admis in concursuri este de 4m) pentru ca stia bine balta si stia ca este posibil sa aiba nevoie de lanseuri ultralungi si aici a iesit castigator, locul bun din dreptul sau era pe un platou aflat la peste 100m de mal.

Actiunea. Cred ca actiunea unei lansete ar trebui aleasa dupa personalitatea fiecarui pescar. Daca va luati numai dupa topurile facute de altii asupra betelor si nu incercati sa �simtiti� o lanseta cum lucreaza in mana, greu va veti gasi lanseta potrivita.
O lanseta moale, blanda, va arunca lung, incet, cu pornire greoaie, dar cu energie foarte multa care se pastreaza, si nu va excela in precizie. Intepatura data cu o lanseta moale este de asemenea lenta, poate uneori prea intarziata, dar exista monturi autoferante. Am avut ocazia sa pescuiesc cu lansetele lui Philipe Lagabbe, lansete deosebit de blande, parabolice, lente in lanseu, dar care duc extraordinar de departe. INSA, niciodata nu am simtit un peste atat de clar, atat de intens, atat de puternic. Nu exista comparatie. De regula la spinning pescuiesc cu bete moi, dar un crap sau un cteno dolofani pe o lanseta parabolica, cu fir de 29, pe apa de 1,5 � 2 m � asa ceva merita trait!!! Nu exceleaza in controlul pestelui in forta, necesita multa dibacie, rabdare si mai ales cere ca placerea sa nu fie neaparat in numarul de bucati/zi ci in drilul total, pana la capat.
O lanseta rapida va arunca precis, rapid, cu nerv, cu multa energie, dar din pacate aceasta energie se pierde repede, lanseurile nu sunt foarte lungi, plumbul intra in apa izbit de cele mai multe ori. Inteapa rapid, fulgerator, uneori exista riscul de a rupe buza pestelui, de a-i scoate carligul din gura sau de a rupe linia. In mal controlul asupra pestelui este foarte mare, dominant, drilul in sine este o dominare asupra pestelui � ma rog� unora le place.

Suficient despre lansete, mai jos aveti un link catre mulinete.