Marker – Imi caut locul

Marker – Imi caut locul

Marker - Imi caut locul

Este importanta informatia?

Sunt departe zilele in care pescuiam in balti mici, �crescatorii�, in care cunosteam foarte bine configuratia fundului sau locul in care hranea paznicul pestii si stiam exact unde trebuie sa-mi arunc nada si montura. Acum vreau sa pescuiesc pe cat mai multe ape cu crapi, vreau sa cunosc toate feluri de ape care pot tine crapi dar asta implica si o buna cunoastere a apei, a locurilor bune de pescuit, sau mai bine zis o buna cunoastere a tehnicii de a gasi acele locuri preferate de crapi pe o apa pe care pescuiesc pentru prima data.

De cele mai multe ori, pe o apa pe care pescuiam pentru prima data, am apelat la varianta �culege informatii de la localnici� si, din nou, in cele mai multe cazuri a functionat. Dar cum poti stii ca acela este cel mai bun loc de pe balta? Daca in alta parte pe balta, pe o zona �necelebra� stau crapii cei mari, nederanjati de nimeni pentru ca nimeni nu a avut curajul sa incerce un loc nou si toti au mers �la sigur� in locurile bune, sau mai bine spus cunoscute. Cand ajung sa te macine astfel de intrebari nu ai de ales, trebuie sa faci cunostinta cu balta, trebuie sa te imprietenesti cu ea, sa o inveti.

Desigur, unii cred cu tarie in varianta ca nadirea inseamna totul, ca daca ii dai crapului de mancare intr-un loc il aduni fara doar si poate in acel loc. Eu m-am convins demult ca nu este asa pescuind LANGA locuri bune, degeaba am nadit la 30-40 m de locul in care stateau crapii (in cazul de fata niste trunchiuri de copaci scufundate), nu vroiau cu nici un chip sa iasa de acolo, probabil hrana naturala era suficienta, in putine balti mai exista acum concurenta acerba pentru hrana, in cele mai multe cazuri este mai multa hrana decat crap. Atunci singura solutie a fost sa pescuiesc chiar in acele trunchiuri DAR! Asta pentru ca stiam ca sunt acolo. Am prins foarte bine in acel loc, fara sa nadesc masiv, la foarte scurt timp dupa nadire, pentru ca pestele era ACOLO.

Cautarea unui loc bun

Cum poti face asta? Sunt multe variante, in primul rand trebuie sacrificata o zi (sau mai multe) de pescuit si alocata cunoasterii baltii, simpla plimbare pe malul apei iti poate spune multe, poti vedea unde sar pestii, poti face o prelocalizare a unor posibile locuri bune. Foarte bun este un caiet mare pe care sa poti face niste schite ale catorva locuri promitatoare, poti observa structura malului, aceasta poate spune multe despre cum arata fundul baltii continuat sub apa. Atfel un mal surpat, rupt in mai multe locuri poate indica un fund cu praguri abrupte, cu mare diversitate de adancimi, o plaja intinsa poate indica si o plaja subacvatica, eventual poti sa iti dai seama si de ce este pe fund (mal, nisip, pietris, o informatie extrem de pretioasa). O vaioaga (astea sunt preferatele mele) poate indica un loc pe unde s-a scurs candva apa, de cele mai multe ori fundul este tare, curat si poate oferi mari surprize vara pe canicule.
Daca sunt pescari pe balta puteti discuta cu ei, puteti culege informatii DAR! Nu este bine sa va lasati intotdeauna influentati de aceste informatii, asa cum spuneam pestele cel mai mare este inca in balta, deci locul cel mai bun nu a fost descoperit, mai trebuie cautat.

Actiune!

Gata, ati trecut de faza initiala, acum urmeaza partea cea mai grea, v-ati notat cateva locuri care vi s-au parut cele mai promitatoare, acum trebuie analizate cu mare grija si pentru asta avem la dispozitie diverse metode.
Nu vom vorbi de varianta barca + sonar pentru ca este foarte facila, nu implica mari cunostinte (in afara de a sti sa interpretezi corect datele oferite de un sonar) si oricum este un lux pe care nu ti-l poti permite pe majoritatea apelor.
A mai ramas doar markerul, bunul meu prietene markerul. Si desigur plumbul, daca sti sa-l manuiesti si sti sa interpretezi cum trebuie ce-ti spune, plumbul poate fi un aliat de nadejde.

Am cunoscut pescari care ignora in faza initiala markerul si lanseaza doar cu plumbul. Am incercat si eu metoda asta si este excelenta. Un plumb tarat pe fund poate spune totul despre substrat, este indicat sa incepeti astfel. Lansati cat puteti de departe si lasati plumbul sa atinga fundul, daca folositi un echipament adecvat veti simti un soc atunci cand plumbul atinge fundul, in functie de intensitatea socului veti invata sa deosebiti tipurile de fund, argilos (tare), malos (uneori nici nu simti cand plumbul atinge fundul, vezi doar ca se destined firul), pietros (un soc zdravan, plumbul va fi zgariat cand il scoateti din apa), nisip (simtiti socul destul de puternic dar altfel decat la argila). De asemenea, dupa un timp, veti invata sa aflati si adancimea apei intr-un loc doar dupa timpul de cadere al plumbului pana la fundul apei.

Plumbii
Putei face aceasta operatiune cu un simplu plumb de pescuit sau (recomandabil) cu un plumb special, firma Fox a lansat un model de plumb special numit (destul de sugestiv) Explorer. De fapt exista 2 versiuni ale acestui plumb, unul cu vartej, obisnuit, utilizabil in orice situatii si unul cu o tija metalica ce ajuta la ridicarea punctului in care culiseaza firul cu markerul, deosebit de util in ape cu mal, ierburi sau alte obstacole. Partea ce amai importanta a acestor plumbi sunt “cocoasele” de pe lateralul plumbului ce se lovesc de orice ostacol si ajuta enorma la “citirea” fundului apei.

Dupa ce ati lansat puteti sa aduceti plumbul cu salturi ample si lasat sa cada cu firul bine intins pentru a stabili structura fundului din larg pana la mal. Apoi urmeaz apartea ce mai delicata, taratul plumbului, taratul usor al plumbului va va face o harta clara a fundului, praguri, pietre, vegetatie, cocioace si alte agataturi vor fi lovite de plumb. Un counter de fir va va ajuta mult sa aveti si o imagine 3D a locului unde se intampla fiecare lucru in parte.

Folosirea markerului

Apoi urmeaza o alta etapa, folosirea markerului, markerul va va spune intotdeauna adancimea apei, veti sti ce caderi aveti intre praguri, cat are apa unde ati lovit ceva ce parea o buturuga sau o piatra mare, aceasta informatie este deosebit de importanta, in functie de sezon, de temperatura apei, vom sti unde sa plasam momeala si nada.
Montura pentru marker este foarte simpla: Un plumb, un distantier care sa nu permita lovirea markerului de plumb in timpul lanseului, o biluta de cauciuc si markerul. Intai se trece plumbul pe fir, se introduce distantierul (poate fi o simpla teava de plastic), biluta (pentru a impiedica intrarea nodului de fir in distantier) si apoi legati pur si simplu markerul de capatul firului.
Pentru aceasta operatiune avem nevoie de cateva minime cunostinte. Prima data trebuie luat un reper fix pe lanseta, inelul de plecare sau o dunga trasa cu markerul la o distanta convenabila de mulineta (eu folosesc distanta de 50 cm marcata pe lanseta).
Lansati montura cu marker si mulinati pana simtiti ca markerul a atins plumbul. Deschideti baitrunnerul si apucati firul de langa pickupul mulinetei, trageti usor de fir pana in dreptul semnului. Markerul va trage dupa el acest fir si se va ridica sub apa pe aceasi distanta. Repetati operatiunea, numarand aceste portiuni de fir scoase, pana vedeti iesind markerul la suprafata, acum este foarte simplu: inmultiti numarul de portiuni de fir scoase cu distanta pe care o aveti pana la semn si ati aflat adancimea apei.
Trageti montura cativa metri si repetati masurarea apei, din 7-8 lanseuri in evantai veti avea o harta destul de precisa a locului in care va apucati de pescuit.
Este deosebit de important sa faceti acest lucru la inceputul partidei, chiar daca poate parea timp pierdut va asigur ca nu veti regreta acest timp, de loc poate depinde soarta partidei, asa ca cercetati cu atentie si naditi numai dupa o analiza amanuntita a tuturor factorilor implicati in activitatea voastra.

Markere

Pentru aceasta operatiune aveti de ales intre o multime de markere disponibile pe piata. Variantele celebre sunt: Fox Weed Marker (weed = bradis, vegetie), este un marker ce seamana cu un morcov bondoc, masiv in partea de sus, are o putere de flotabilitate ridicata si o viteza de urcare spre suprafata la fel de mare. Este recomandata in ape cu bradis sau mal unde este nevoie de putina “forta” pentru inceperea culisarii firului si ridicarea markerului spre suprafata. Partea negativa a acestui model este aerodinamica deficitara, poate fi folosit in pescuitul la distante mici � medii.
Alt model folosit pe scara larga este Fox Carp Marker, un marker foarte suplu, aerodinamic, special conceput pentru lanseuri lungi, nu are aceasi putere de flotabilitate ca Weed Marker dar, cu putina atentie in realizarea monturii este un marker excelent.
Anul acesta, firma Fox a lansat noile modele de markere, din plastic transparent, Weed Marker, cu o forma aerodinamica mult imbunatatita dar cu aceasi putere de flotabilitate crescuta si Horizon Marker, tot din plastic transparent, urmasul lui Carp Marker, aceasi forma aerodinamica dar cu imbunatatiri la flotabilitate. Ambele modele ofera posibilitatea montarii de capisoane sau “cozi de rakete” de diferite culori pentru vizibilitate in orice conditii.

Lanseta pentru marker

Lansetele pentru marker difera de cele pentru pescuit, nu spun ca nu pot fi folosite si acelea dar pentru rezultate bune aveti nevoie de un echipament adecvat.
Pentru un bun “simt tactil” asupra fundului apei este nevoie de o lanseta foarte rapida, foarte nervoasa, ce transmite orice pulsatie, orice vibratie. Mandrina este recomandat sa fie montata direct pe blank, fara alte materiale intermediare.

Iliuta Goean