Minciog, saci, saltea etc.

Minciogul pentru crap trebuie adaptat, ca toate celelalte accesorii, la marimea pestilor la care visam. Un crap de poate ajunge lejer la o lungime de 1 m asa ca minciogul trebuie sa aiba o deschidere mult mai mare pentru a putea lua crapul cu usurinta. Eu am ales o varianta triunghiulara cu bratele legate intre ele cu un fir foarte rezistent (un fel de cordelina), cu bratele de 1,5m. Inca nu am prins crap atat de mare cat sa-mi puna probleme de intrat in minciog dar inca mai sper J. Faptul ca varfurile sunt legate cu un fir care la apasasare se lasa ajuta foarte mult la introducerea crapului in minciog, atunci cand este cu capul inauntru o impingere de coada foarte puternica intr-un suport rigid il poate ajuta sa sara peste minciog in schimb acest fir se lasa si ii compenseaza forta de impingere.

Minciog, saci, saltea etc.

Plasa minciogului trebuie sa fie suficient de adanca pentru a retine pestele inauntru, chiar si la zbateri foarte puternice pestele nu are voie sa sara din minciog. O adancime de minim un metru este foarte recomandata. Ochiurile plasei mai mici de 5 mm ajuta foarte mult la protejarea pestilor, a solzilor de pe ei. In concursuri este obligatorie acesta plasa si nu ar fi rau sa fie introdusa si in pescuitul de zi cu zi.
Manerul este recomandat sa aiba minim 1,8 m, la o lanseta de 3,6 m o coada prea scurta poate ingreuna foarte tare scoaterea unui peste de catre un pescar singur sau poate duce la fortarea lansetei pe curbura pana sub unghiul critic.
Nu uitati! Dupa ce bagati un crap in minciog nu il luati niciodata pe sus apucand minciogul de maner, ridicati numai rama minciogului din apa, pestele ramanand IN apa, pliati minciogul (eu prefer modelele la care bratele se scot din maner), apucati de la jumatatea bratelor si duceti crapul pe mal.
Nu il puneti nicodata direct pe jos, din zbatere se poate rani foarte rau si degeaba il mai eliberati. Asezati-l intotdeauna pe o saltea de receptie

Salteaua de receptie este un accesoriu obligatoriu in pescuitul crapului, asa cum am spus si in capitolul precedent, siguranta crapului depinde de aceasta saltea. Saltelele pot fi doar de receptie sau de receptie si cantarire, primele sunt simple saltele pe care doar se aseaza pestele iar cele ce folosesc si la cantarire sunt prevazute cu manere si catarame de inchidere. Esentialul este ca pestele sa stea confortabil in aceasta saltea si sa nu aiba posibilitatea sa iasa prin zbatere.
Cele mai bune saltele sunt cele umplute cu bilute de polistiren, cele din burete se imbiba foarte repede cu apa si devin mai greu de manevrat.
Intotdeauna udati bine salteaua inainte de a aseza pestele pe ea.
Dupa ce ati decrosat crapul pe saltea aveti 2 posibilitati: sa-l eliberati sau daca este noapte si vreti neaparat o fotografie cu acel peste il puneti intr-un sac de pastrare pana dimineata cand este cea mai buna lumina pentru poze.

Sunt facuti din plasa de poliamid sau din tesatura foarte fina de poliamid in care apoi sunt facute niste gauri de ventilare . Fiind foarte desi si foarte moi in primul rand ca nu ranesc pestii in nici un fel si in al doilea rand feresc pestele de lumina ceea ce-i creaza o stare de liniste, nu va faceti probleme de rezistenta, desi subtire materialul este deosebit de rezistent.
Nu puneti niciodata mai mult de un crap intr-un sac, se vor rani intre ei.