mulinete de crap Shimano Ultegra

Mulinete de crap – Best Buy

Ce mulinete de crap imi pot cumpara ?

Este poate intrebarea cel mai des adresata intre pescari sau in mediul on line. Pescarii de crap aflati la inceput de drum intampina dificultati. Alegerea mulinetelor este importanta si definitorie pentru modul in care vor evolua in pescuitul crapului.

Daca modelul ales este unul de tip buget, multe tehnologii nu sunt disponibile. Daca optam pentru zona de mijloc, nu stim clar diferentele intre modele si dotari. Ramane problema fiabilitatii care uneori din pareri, poate fi un factor determinant.
Vom discuta 2 modele de mulinete de crap care sa acopere aceste intrebari.

Mulineta de crap Shimano Aerlex 10000 XTB

Mulinete de crap Shimano Aerlex

A fost conceputa pentru zona de buget. Are ca destinatie pescuitul crapului si pescuitul de tip surf. Este gandita sa faca fata tensiunilor mari care apar atunci cand sunt utilizati plumbi grei. Corpul este realizat din material compozit XT 7. La pachet cu mulineta gasim si o serie de tehnologii disponibile.

Tamburul ARC este o necesitate. Tehnologia face referire la diminuarea frecarii firului de tambur in timpul lansarii. Buza tamburului a fost prevazuta cu un unghi special care favorizeaza obtinerea distantelor mari in lansare. Reduce probabilitatea formarii de peruci cand firul principal este unul de tip textil.

Aero Wrap asigura pozitionarea firului pe tambur uniform ( spira langa spira ). Este un alt avantaj care va fi exploatat in timpul lansarii. Contribuie foarte mult aici si galetul antirasucire Power Roller.

Dyna Balance echilibreaza rotorul si elimina oscilatiile laterale ale mulinetei in timpul recuperarii. Problema apare la mulinetele cu aceasta piesa (rotorul) supradimensionata ( mulineta big pit ).

mulinete de crap

Instant Drag face referire la sistemul de franare . Este special gandit pentru o mobilitate ridicata. In timpul drill-ului de la o frana ajustata se poate pune tamburul pe liber in cateva miscari.

Super Stopper II elimina orice miscare suplimenatara nedorita a rotorului in regim antirevers. In acelasi timp reduce la zero jocurile din manivela in aceasta situatie.

Este o mulineta accesibila, dotata cu 3 rulmenti . Vine in doua versiuni disponibila : XTB sau Spod. Diferenta intre cele doua modele se gaseste in raportul de recuperare. XTB-ul functioneaza pe un raport de recuperare 4.6:1. Varianta pentru Spod ruleaza pe 5.3:1 si 115 centimetri recuperati.

Mulinetele de tip Spod au o rata de recuperare mai mare pentru a diminua timpii in procesul de nadire.

Mulineta de crap Shimano Ultegra 5500 XTD

mulinete de crap Shimano Ultegra

Acest model este conceput si gandit pentru pescuitul la crap. Se stie ca in functie de anumite situatii sau stil de pescuit ( plantat, lansat ), pescarul de crap are nevoie de minim 2 dimensiuni de fire disponoibile. Acest lucru inseamna tambur de rezerva.

mulinete de crap Ultegra XTD

Shimano pune la dispozitie suplimentar 2 tamburi de rezerva atat pentru modelul 5500 cat si pentru cel de 14000. Tot in acelasi pachet avem si reductii. Fiecare model vine cu aceste sisteme.

Shimano ofera pescarului, prin modelul Ultegra XTD, posibilitatea de a explora diverse ape cu usurinta. Tamburii si reductiile ofera acces la o gama larga de fire in functie de necesitati. Indiferent ca discutam de Shimano Ultegra 14000 XTD sau 5500

mulinete de crap XTD
Pe langa tehnologiile deja discutate la modelul Aerlex, aici vom gasi o serie de inovatii marca Shimano.

X SHIP este rezultatul ingineriei nipone in zona transmisiei. Prin pozitionarea pinionului in  planul axului central al rotii de transmisie, se obtine o putere mai mare de la manivela spre rotor. Pentru stabilitate si fiabilitate ridicata, pinionul este sustinut de doi rulmenti.

Parallel Body face referire la pozitionarea tamburului mulinetei de crap in plan paralel cu cel al lansetei. Acest lucru reduce cu mult probabilitatea ca firul sa ia contact cu lanseta in timpul lansarii. Se obtine astfel un aport in obtinerea distantelor mai mari.

mulinete de crap

S ARB este denumirea sistemului de rulmenti cu care vine dotata mulineta de crap de la Shimano. Sunt rulmenti cu o rezistenta ridicata la coroziune. Sunt dotati cu un strat protector care ofera protective ridicata impotriva nisipului, a prafului sau a sarii.

Lista de optiuni nu se termina aici pentru modelul Shimano Ultegra XTD. Ramane doar sa accesati site-ul magazinului de pescuit pentru a le descoperi.