Mulinete

Mulinetele folosite la ora actuala in pescuitul crapului au tamburul de capacitate mare si diametru f. mare (7 – 8 cm) si asta nu pentru ca se folosesc fire f. groase ci pentu ca un tambur cu diametru mai mare inseamna un lanseu mai lung. Astfel pe un tambur de 4 cm diam. (o mulineta de marimea 40, cea mai folosita mulineta la noi) o spira de fir masoara 13 cm iar pe un tambur cu diam. 8 cm masoara aprox. 25 cm. Daca ne gandim ca la un lanseu de 60 de m cu un tambur de 4 cm diam. se desfasoara 460 de spire inseamna ca acelasi nr de spire pe un tambur de 8 cm inseamna un lanseu de 115 m (bineinteles cu un inel de plecare adecvat) si asta fara sa mai punem la socoteala lungimea tamburului si frecarile care sunt foarte mari la tamburii mici si destul de mici la tamburii mari.

Mulinete

Trebuie sa stiti depre tamburi ca firul aluneca mai bine pe o buza metalica decat pe una din grafit, si aluneca mai bine pe o buza din aluminiu titanizat decat pe una din aluminiu simplu.
Daca prima regula se refera la tamburii mari a doua se refera cu siguranta la sistemul bait runner sau free runner, sistemul de debreiere al franei mulinetei pe timpul asteptarii prin actionarea unei parghii. Acest sistem departe de a fi doar un hatar al modei este un sistem indispensabil pentru un pescuit tihnit, relaxant. De fapt aici este esenta free runnerului, in comoditate. In loc sa stai lipit de lanseta sa nu ti-o ia vreun peste in apa poti sa stai linistit la umbra, pestele care trage isi ia fir cat vrea pana intervii si incepi drillul.
Exista 2 feluri de actionare a parghiei de free runner, in jos sau in sus. Personal prefer sistemul care se activeaza in jos deoarece in momentul in care am o trasatura brusca si vreau sa intervin prompt pot sa dezactivez free runnerul si sa apuc lanseta dintr-o singura miscare continua. Duc mana pe sub lanseta inspre mandrina si din mers lovesc cu degetul aratator parghia impingand-o in sus apoi imediat apuc lanseta si o ridic. La mulinetele care au parghia invers dureaza mai mult pana ajung sa ridic lanseta, in primul rand trebuie data o tura de manivela sau apasata parghia in jos si abia apoi apucata lanseta si ridicata.