Plumbii

Pentru pescuitul la crap se folosesc o multime de tipuri de plumbi cu o multitudine de forme cat mai diferiti intre ei si fiecare cu caracteristica lui!!

Plumbii

Incepem cu plumbi pentru “marginal fishing” (pescuitul marginal)(foto nr. 1) care sunt de obicei plumbi de greutate redusa (50/60 grame) cu forma plata sau sferica de culoarea camuflajului si mult folosite in tara. Fiindca pescuim la distante mici (30/50 metri) nu e nevoie de greutate mare pentru a atenua elasticitatea firului in momentul inteparii.
Plumbii “long distance”, asa numiti pentru aruncari la distante mai lungi 90/120 metri (foto nr. 2) au greutatea de 85/120 grame si au de obicei forma aerodinamica si sunt folositi cu inaintasul de 30/45 lb. pentru a nu rupe linia principala in momentul aruncarii.
Putem sa impartim in doua feluri: fix si in-line.
Fix: ( foto nr.3) dotate cu un inel sau cu un vartaj care poate fi folosit intr-o multime de monturi culisante, semifixe sau chiar fixe.
In-line (in linea): (foto nr.4) sunt acei plumbi care au o gaura prin care trece firul munturii (sau linia principala) direct inauntrul lor. De la acesti plumbi se naste faimoasa montura numita in-line. Acesti plumbi zboara foarte bine si se ridica usor la suprafata in momentul recuperarii.
Plumbii pentru apele curgatoare sunt cei cu formele cele mai ciudate (foto nr.5) de obicei plati pentru a nu se plimba datorita influentei curentilor. Sunt grei si stabil, cateodata cu niste ghiare sau tepi pentru a se infige pe fundul apei. Forma aerodinamica nu este importanta pentru acest fel de pescuit fiind un tip de pescuit care poate fi catalogat drept marginal fishing.
In aceasta categorie de plumbi intra si back lead (foto nr. 6), plumbi culisanti care se baga pe firul principal, dupa aruncarea monturii, si se lasa, tinand varful lansetei in sus, sa culiseze pana la distanta dorita. Facand asa suntem siguri ca firul nostru este lipit pe fund, deci nu este expus de influenta curentilor , nu sperie pestii si reduce tiuiturile de la sensor in prezenta vantului.
Exista si niste plumbi asa zisi “ecologici” (foto nr.7) (obligatorii in Anglia) care sunt acoperiti de material plastic deoarece plumbul fiind toxic si avand in vedere numarul de plumbi pierduti pe fundul baltii …(vi recomand pentru a pastra cat mai curate apele nostre!!)