Rod podul – o prezenta tot mai familiara pe apele noastre

De foarte multe ori pescarii se confrunta in cadrul unei partide de pescuit cu conditii destul de vitrege ale locului ales, in majoritatea cazurilor malul nefiind chiar un teren de fotbal. Marea majoritate a pescarilor s-au lovit cel putin de citeva ori de situatia in care le-a fost imposibil sa infiga,sa-si instaleze suportii individuali din cauza unui mal pietros, a unui mal cu pamint foarte tare, a unui mal betonat sau a altor conditii dificile ale terenului, fiind nevoiti sa-si sprijine lansetele pe diverse lucruri sau sa-si aseze lansetele pe sol expunindu-si astfel echipamentul destul de costisitor la o serie de factori de degradare, distrugere sau vatamare . Astfel prin alunecarea lansetelor pot sa apara zgirieturi, deteriorarea blancului, mizeria, praful sau in caz mai rau nisipul pot patrude la angrenajele mulinetei ducind la distrugerea acesteia. In sprijinul eliminarii acestor riscuri de distrugere a echipamentului vin rodpod-urile sau altfel spus stativele pentru lansete.

Rod podul - o prezenta tot mai familiara pe apele noastre

Rodpodul a fost conceput si folosit initial pentru “surf fishing” urmind ca ulterior sa fie adoptat si in pescuitul la crap. Cu ajutorul unui rodpod pot fi solutionate chiar si cele mai dificile conditii de teren ale locului de pescuit ales, de aceea devine un accesoriu din ce in ce mai prezent pentru pescarii de crap tinzind sa devina o prezenta familiara si pe baltile din Romania. Echipamentul unui pescar de crap este costisitor si de aceea fiecare este constient ca nu trebuie sa se zgirceasca la un rodpod care-i va garanta prelungirea echipamentului. Fiecare pescar de crap care a investit in lansete, mulinete, sesizori, etc. se va gindi la un moment dat sa-si procure si un stativ pe masura restului echipamentului sau.

O problema in Romania este faptul ca exista o oferta destul de limitata, iar alegerea rodpoduluieste determinata de utilitatea lui in functie detehnicile de pescuit folosite, de conditiile de teren ale locurilor in care pescuim frecvent, de echipamentul folosit, pentru a echilibra ansamblul rodpod-lansete si bineinteles de raportul calitate-pret.

Pe piata europeana exista o oferta foarte mare de rodpoduri, de diferite modele si forme, cu diferite deschideri (0.9-1.8 m), cu 3 sau cu 4 posturi (pt. 3 sau 4 lansete),cu diferite grade de libertate, confectionate din diferite materiale. Rodpodurile sint prevazute prin constructie cu 3 sau cu 4 picioare de sustinere reglabile, extensibile, care fac posibila montarea in orice conditii de teren : loc relativ drept, pamint, beton, pietre, bolovani, trepte, pontonsau chiar in barca.

Tijele orizontale (buzzbar) sustin de obicei 3 sau 4 lansete in conditii stabile astfel incit acestea nu pot fi doborite de un vint mai puternic sau de o trasatura mai puternica. La cumparare putem opta pentru un rodpod echipat cu suporti Y (fata) si U (spate) de sustinere a lansetelor cu swingere sau hangere (de ex. rodpod M class Condor) sau putem opta pentru un rodpod neechipat la care putem alege noi modelul suportilor Y si U, a swingerelor, hangerelor sau chiar a buzzbarului (pt. 3 sau 4 lansete, fixe sau extensibile) sau chiar a picioarelor de sustinere (lungime normala sau extralungi). Toate modelele si tipurile de rodpoduri pastreaza insa acelasi filet in locurile de montare a suportilor Y sau U, a swingerelor, a senzorilor. Marea majoritate au tija sau suportul central (ce face legatura intre buzzbar fata si buzzbar spate) extensibil pentru a face posibila reglarea lungimii, a deschiderii in functie de modul de inelare a lansetei, in functie de lungimea lansetei.

Picioarele rodpodurilor sint la majoritatea modelelor extensibile oferind pe de o parte posibilitatea de a stabiliza stativul in conditii de teren dificile, iar pe de alta parte putem varia inaltimea rodpodului in fata sau in spatein functie de unghiul in care dorim sa pozitionam lansetele fata de luciul apei. Tijele orizontale (buzzbar) care sustin de fapt lansetele pot fi de o lungime fixa sau pot fi extensibile, pot fi construite pentru 3 lansete sau pentru 4 lansete. Suportii U de pe buzzbar spate ce trebuie sa tina stabil minerul lansetei dar sa nu blocheze prin stringere exagerata, pot fi confectionati din metal, plastic sau cauciuc. O mare importanta are solutia adoptata pentru fixarea pe buzzbar a pieselor filetate ce vor sustine sesizorii si suportii U pentru a evita riscul rasucirii acestora in cazul unei trasaturi puternice.

Luand in analiza generala rodpodul trebuie sa satisfaca anumite criterii si anume : stabilitate, adaptabilitate, instalare usoara si mobilitate.

Stabilitatea, este o caracteristica importanta a unui rodpod acesta trebuind sa fie cit mai stabil dupa instalare spre a evita rasturnarea din cauza vintului, a unei trasaturi puternice sau di alte motive. Aceasta stabilitate este conditionata de greutatea rodpodului,de tipul de material, de calitatea materialului, de precizia de executie, de pozitia si deschiderea picioarelor de sustinere,etc. Astfel un rodpod din otel inox, cu o constructie cu tolerante mici, mai greu, va fi mai stabil implicit mult mai stabil decit un rodpod din aluminiu, usor, cu multe piese din material plastic. De asemenea un rodpod cu picioare de sustinere extensibile, mai lungi va fi mai stabil decit unul cu picioare scurte.

Adaptabilitatea. Conditiile de teren unde pescuim sint foarte variate de la un loc la altul putind intilni de la maluri line ce coboara in panta mica spre apa, pima la maluri abrupte, stincoase, bolovani, etc. Putem spune despre un rodpod ca este foarte bun daca este posibila instalarea lui in orice conditii de teren astfel incit sa satisfacem si conditia de stabilitate. Pe un teren plat sau cu o panta lina nu va fi nici o problema si va corespunde orice tip de rodpod, insa in conditii de teren accidentat, foarte denivelat vom avea nevoie de un rodpod la care alungirea picioarelor de sustinere sa poata compensa curbele de nivel, mentinind in acelasi timp si stabilitatea.

Instalarea usoara. Multi pescari prefera sa nu piarda mult timp cu montatul si demontatul de aceea tot mai multe firme produc rodpoduri prevazute cu piciore de sustinere pliabile, cu diferite tronsoane pliabile,cu sisteme de fixare cu cleme excentrice sau adopta alte solutii in constructie pentru a reduce timpul necesar instalarii. Uneori insa aceste solutii pot duce la scaderea stabilitatii ansamblului, de aceea parerea mea este ca mai bine pierzi in plus 10 minute la montare dar ai siguranta unei stabilitati mari a rodpodului.

Mobilitatea este si ea de o mare importanta fiind determinata de capacitatea de a modifica lungimea sau si inclinarea picioarelor de sustinere si de gradele de libertate oferite de sistemul de conectare intre picioarele de sustinere si partea centrala sau suportul central al rodpodului. Importanta mobilitatii rezulta din faptul ca intilnim situatii date de teren sau de alti factori in care trebuie sa pozitionam lansetele cu virful in jos sau orizontal sau cu virful in sus, in aceste cazuri trebuind sa instalam rodpodul inclinat in fata sau inclinat in spate.

De exemplu in cazul malurilor inalte, abrupte, unde nu vrem ca firul sa ramina pe distante mari deasupra apei, in cazul pontoanelor sau in alte situatii speciale apare necesitatea instalarii rodpodului inclinat in fata astfel incit lansetele sa fie pozitionate cu virful in jos.

In alte situatii la mal exista o portiune de lac invadata cu vegetatie abundenta care poate incurca sau bloca firul si apare necesitatea instalarii rodpodului inclinat in spate astfel incit lansetele sa fie pozitionate cu virful in sus, firul luind contact cu apa la o distanta cit mai mare de mal. La fel este in cazul apelor curgatoare unde se urmareste ca firul sa aiba contact cu apa, cu suvoiul pe o potiune cit mai mica.

In ultimii ani multe firme produc echipament de pescuit la crap de foarte buna calitate la un pret accesibil printre care si rodpoduri. In continuare pentru a va forma o parere vom lua in analiza scurta citeva modele de rodpoduri produse de firme de pe piata europeana.

Rod poduri mai simple, care dupa instalare nu mai prezinta grade de libertate, reglarea inclinarii realizindu-se doar prin cele doua tije extensibile verticale. Acesta este prevazut la vinzare cu suporti U spate, cu suporti Y fata si swingere. Picioarele de sustinere sint destul de scurte la fel si tijele verticale de sustinere a buzzbarului, astfel incit se poate utiliza numai in conditiile unui teren destul de uniform fara denivelari. Este fabricat din aluminiu oferind o stabilitate destul de mica. Picioarele si tijele verticale se fixeaza prin infiletare , partile extensibile, telescopice asigurindu-se printr-un surub. Ansamblul este destul de fragil si nu suporta un echipament greu.

Acest model este fabricat intr-o alta varianta din otel inox, fiind deja un rodpod bun, care satisface in principiu toate conditiile necesare. Picioarele si tijele verticale sint pliabile, pozitionarea lor realizindu-se foarte simplu prin strigerea unui singur surub randalinat, central. La acest rodpod putem alege separat modelul de buzzbar, din inox sau aluminiu, fixe sau extensibile. Prezinta stabilitate buna insa numai pe un teren cu denivelari relativ mici. Tijele extensibile sint prevazute in sectiune cu un canal ce impiedica rotirea tronsoanelor.

Rodpoduri prevazute cu un sistem de conectare intr-un singur punct intre picioare si bara sau suportul central. Se poate prezenta intr-o varianta in care dupa instalare are un grad de libertate,fiind posibila inclinarea fata-spate. Este un rodpod foarte stabil, foarte bun, de calitate. Prezinta 4 picioare extensibile putind fi montat in orice conditii de teren. Partea centrala este extensibila pina la 130-180 cm.

Intr-o alta varianta, dupa montare prezinta trei grade de libertate. Este un rodpod puternic, foarte stabil, fabricat din hotel inox. Prezinta 3 grade de libertate putind fi montat in orice conditii de teren, in orice pozitie si in orice unghi. Prezinta 3 picioare extensibile pina la 150 cm. Este construit cu tolerante foarte mici.

Rodpoduri cu picioare extensibile foarte lungi, cu sprijinire doar pe cele 4 picioare,nu si pe tijele verticale. Este un rodpod foarte stabil construit din otel inox, prevazut cu picioare extensibile de lungime medie sau de lungime extra pentru fata. Montarea si demontarea este foarte usoara si necesita un timp scurt datorita sistemelor de fixare ,, quick release”
Exista firme cu renume in fabricarea rodpodurilor cum ar fi : Amiaud Peche, Technipeche; Solar, Fox ce produc rodpoduri de o calitate foarte, foarte buna, avind subansambluri realizate precis, cu tolerante mici, foarte stabile dar din pacate la preturi foarte mari. Astfel in alegerea unui rodpod trebuie sa ne orientam in functie de tehnica de pescuit folosita, de conditiile de teren din locurile frecventate si bineinteles de raportul calitate-pret.

In speranta ca prezentul articol v-ar putea ajuta in decizia asupra modelului de rodpod care-l veti achizitiona, doresc tuturor pescarilor de crap FIR INTINS !!! (si nu uitati : catch & release)

Daniel Cojocaru