Sisteme de avertizare – Avertizoare electronice

O particularitate a pescuitului la boilies, ca mod de pescuit la crap, este ca necesita alocarea unui timp destul de mare, intr-o partida de una sau doua zile obtinind rezultate bune doar intimplator. Bineinteles excludem aici o balta pe care se pescuieste aproape exclusiv la boilie, deoarece aceste balti sint foarte putine ca numar in Romania si in majoritatea bazinelor crapii nu sint prea obisnuiti cu aceasta momeala.

Sisteme de avertizare - Avertizoare electronice

Astfel este necesar un timp destul de lung pentru a atrage crapii mari in zona in care am nadit si unde pescuim si pentru a ajunge sa-i obisnuim sa frecventeze in mod regulat acest loc. eu nu consider realiste sfaturile si trucurile prin care se spune ca chiar si intr-o singura zi si cu un singur boilie putem prinde un crap mare. Este necesara o nadire chiar si daca numai intr-o masura mica si cred ca pentru a avea o partida de pescuit cu rezultate destul de bune sint necesare cel putin trei zile. Chiar si pe parcursul unei partide de doua zile este practic imposibil sa tinem sub observatie continua zi si noapte swingerul sau bambina, iar muscatura va interveni aproape intotdeauna, dupa cum bine stim, in momentul in care nu sintem atenti.

Tocmai acest fapt a determinat aparitia unor sisteme de avertizare sonore, acustice- senzori care semnalizeaza muscatura atit acustic cit si optic.

Pe piata articolelor de pescuit exista multe tipuri si modele de semnalizatori, oferta fiind atit de mare incit pescarul hotarit sa-si cumpere un set de avertizoare nu stie la ce sa se hotarasca, la ce trebuie sa fie atent, ce sa caute.

In principal rolul unui semnalizator este de a semnala muscatura pestelui printr-un semnal sonor mai mult sau mai putin strident. Principiul de functionare a majoritatii semnalizatoarelor este acelasi doar detaliile de constructie si de design difera de la o firma producatoare la alta sau de la model la model. Pe linga rolul de a semnala muscatura semnalizatorul are rol si de suport pentru lanseta si se monteaza in general pe rodpod sau pesuporti individuali. Lanseta se aseaza in locasul din partea superioara a semnalizatorului astfel incit firul sa intre in contact cu rotita situata in fundul locasului.

Principiul de functionare este destul de simplu si anume in momentul muscaturii, firul care este in contact permanent cu rotita, antreneaza in miscare aceasta rotita de plastic sau metal. In cazul unui sistem de citire optic (printr-un optocuplor) rotita este prevazuta cu o tija cu aripioare ce actioneaza o celula fotoelectrica si declanseaza un semnal acustic si un semnal opticprin intermediul a unui sau a doua leduri luminoase. Miscarea rotitei mai poate fi sesizata si printr-un traductor magnetic al sistemului de citire si anume printr-un senzor cu efect Hall.

Primele semnalizatoare concepute se bazau pe sistemul optic insa acesta prezinta unele dezavantaje cum ar fi : consumul este destul de ridicat datorita alimentarii continue a ledului optocuplorului ; senalizatorul este destul de sensibil la umiditate datorita orificiului din carcasa necesar tijei rotitei. Astfel in ultimul timp majoritatea producatorilor opteaza pentru sistemul magnetic cu traductor Hall deoarece rotita este izolata in interiorul semnalizatorului traductorul preluind semnalul prin peretele carcasei.

Fiecare senzor indiferent de model se caracterizeaza prin calitate, fiabilitate si pret. Luind in considerare calitatea unui senzor aceasta ar depinde de modul de executie in constructia acestuia, de finisaje si de functiile pe care le ofera. Astfel se poate opta pentru un senzor mai simplu sau pentru un senzor mai complex. Un senzor simplu este prevazut doar cu un buton de reglare a volumului, unul mai complex fiind prevazut si cu un buton de reglare a tonalitatii sunetului emis, oferind posibilitatea individualizarii fiecarui senzor. Exista si senzori mai avansati care sint prevazuti cu inca un buton de reglare a sensibilitatii, a capacitatii de sesizare a vibratiilor. Aceasta posibilitate de reglare a sensibilitatii are o mare importanta mai ales in cazul in care pescuim in conditii de vint, valuri, deoarece in acest caz un senzor prea sensibil va da semnale sau alarme false, nestiind cind vom avea o muscatura reala. Semnale false pot fi date deci de valuri, vint, de un rodpod instabil, etc.dar prin setarea unei sensibilitati mai scazute senzorul va functiona corect, intr-o plaja de conditii perturbatoare destul de larga.

Din punct de vedere al semnalului optic, senzorii sint prevazuti in general cu doua leduri dar exista si modele ale unor firme de renume prevazute cu un singur led. In timpul zilei semnalul optic emis de leduri nu este detectabil, rolul acestora apare in cazul pescuitului de noapte. La senzorii prevazuti cu doua leduri, unul se aprinde doar pe timpul cit rotita de plastic se invirte si este in miscare, semnalind momentul muscaturii si daca pestele “ia fir” de pe tamburul mulinetei (ledul “run”), cel de-al doilea raminind aprins inca 10-15 secund semnalind daca am fost neatenti la care lanseta am avut trasatura (led “delay”). Aceste leduri pot fi prezentate in mai multe culori : rosu, verde, albastru, mov sau galben, de obicei cele doua leduri ale unui senzor fiind de culori diferite.

Fiabilitatea semnalizatorului consta in rezistenta acestuia la apa, in impermeabilitatea acestuia. Anumite firme ofera senzori rezistenti 100% la apa in orice conditii. Un senzor care nu este impermeabil ne poate crea o serie de probleme neplacute : “ia” apa si nu mai functioneaza pina la uscare sau nici dupa aceea, sau dupa ce patrunde apa in interior dau semnal sonor continuu, nemaioprindu-se pana descarca bateria.

Volumul soneriei difera de la un model la altul, un senzor bun ar trebui sa aiba nivelul semnalului sonor unde peste 100 decibeli. O alta caracteristica ar fi consumul, senzorul fiind cu atit mai bun cu cit consumul este mai mic.

Senzorii pot fi dotati cu centrale optice si acustice. Modelele mai simple permit o conectare la centrala prin cabluri de legatura lungimea de conectare fiind limitata in acest caz la aprox. 10 metri, pe cind modelele mai performante (dar cu pret mai ridicat) au centrale cordless cu comanda radio.

In concluzie la alegerea senzorilor ar fi indicat daca se poate sa cerem informatii despre respectivul model de la cunostinte care l-au folosit sau putem sa ne orientam in functie de reputatia firmei producatoare. Firme cu renume in fabricarea senzorilor ar fi : Delkim, Fox, Carp Sounder, etc. Este adevarat ca aceste marci costa (delkim peste100 euro, fox peste 30 euro, carp sounder peste 30 euro) dar cum spunea si Vlad Pavlovici ,,un senzor de 4-5 euro carete tine trei zile este un senzor extrem de scump”. Bineinteles exista si firme care nu au un renume asa mare dar produc senzori de calitate, destul de fiabili, la preturi accesibile : Snake; M Class; Spro si altele. Trebuie sa gasim un raport calitate-pret convenabil.

Oricum sfatul ar fi sa nu cumparam senzori despre care nu avem nici o informatie, uneori putind gasi senzori buni la preturi mici sau senzori de calitate slaba la preturi mari.

Daniel Cojocaru