Sisteme de avertizare – Swingere

Pescuitul crapului, cu tot ce tine de acesta, a devenit in zilele noastre o adevarata cultura, echipamentul aferent genului de pescuit la boilies ajungind un adevarat arsenal, incepind cu lansete speciale, mulinete cu frina de lupta, rod pod-uri, sisteme de avertizare, cort, fotoliu, paturi, putind enumera sute de accesorii concepute special pentru acest gen de pescuit.

Sisteme de avertizare - Swingere

Nimeni nu afirma ca putem prinde crap doar cu asemenea echipament dar toate aceste accesorii, tot acest echipament a fost conceput pentru a usura si pentru a face mai placuta o partida de pescuit la crap.

In cele ce urmeaza vom face citeva referiri la sistemele de avertizare. Poate sa foloseasca oricine cele mai sofisticate lansete, mulinete, acestea nu valoreaza mai nimic daca muscatura pestelui nu este semnalizata corect. Pornind de la acest fapt au fost concepute sisteme speciale de avertizare ce le-am putea categorisi astfel :

Bambine, swingere, hangere sisteme de avertizare electronice ? sesizori
Se poate atinge nivelul maxim de utilitate a lor prin folosirea combinata a acestora.

Unele dintre cele mai bune sisteme de avertizare in pescuitul crapului sint swingerele sau hangerele. Acestea au fost concepute special pentru pescuitul la crap, dar pot fi utilizate cu succes si in pescuitul la alte specii de pesti.

Sa vedem in continuare citeva tipuri de swingere si partile lor componente : swinger pendular, hanger, swinger culisant pe tija etc.

Sufletul unui swinger este capul swingerului ce se compune din trei parti :

Clipsul sau sistemul de atasare pe fir – se gaseste in partea superioara a capului swingerului si are ca rol mentinerea unui contact permanent cu firul de pescuit, pentru a sesiza muscatura, pina in momentul cand survine inteparea, moment in care trebuie sa elibereze firul. Constructia acestui clips difera de la un model la altul, dar toate sint indreptate spre a satisface aceleasi cerinte. Exista trei tipuri principale de forme si principii de functionare a acestor clipsuri, de atasare pe fir, putind da ca exemple cele trei modele importante ale unei consacrate firme in constructia swingerelor : FOX (microswinger, MK II, euroswinger)
Corpul swingerului este fabricat din material plastic sau metal si face legatura intre clips si sistemul de atasare la rod pod sau suport individual. Aceasta legatura se poate realiza printr-o tija metalica (swinger pendular), printr-un tub flexibil sau lant (hanger). Corpul swingerului transmite muscatura prin ridicarea sau coborirea capului swingerului.
Greutatea poate fi amplasata la baza corpului swingerului sub forma unor pastile sau pe tija metalica sub forma unei greutati culisante si are rolul de a stabiliza swingerul, adevaratul avantaj al unei greutati reglabile putindu-l observa la un pescuit in conditii de vint puternic.

Un tip special de swingere sint cele pe tija verticala. Avantajele acestui tip constau in usurinta in utilizare necesitind doar infigerea tijei in pamint, dar au ca dezavantaje imposibilitatea utilizarii in cazul unui sol tare.

Muscatura pestelui este perceputa printr-o deplasare in sus sau in jos a corpului swingerului pe tija de metal verticala. Aceasta tija are in general un diametru de 3-4 mm, este confectionata din metal si are o lungime de aproximativ 40 cm. Corpul swingerului este de forma cilindrica prevazut cu un orificiu central de-a lungul axei prin care se ataseaza pe tija avind posibilitate de culisare. In partea superioara este prevazut cu un clips de fixare pe fir iar la baza cu o greutate sau un sistem de pastile de ingreunare. Pe tija putem observa un stoper metalic pe capatul superior cu rolul de a opri corpul swingerului cind ajunge la cursa maxima superioara de culisare, impiedicind iesirea corpului de pe tija, iar la intepare dind posibilitate clipsului de a elibera firul. Un al doilea stoper de cauciuc este amplasat in partea inferioara a tijei cu rolul de a limita cursa in jos a corpului swingerului.

Indiferent de forma si modul de constructie al swingerelor, acestea sunt sisteme de avertizare foarte bune transmitind si semnaland fara greseli muscatura pestelui. Prin utilizarea in combinatie cu sisteme de avertizare electronice muscatura pestelui va fi sesizata impecabil in orice conditii.

In concluzie folosirea swingerelor de orice tip ofera o serie de avantaje importante :

Se observa prompt muscatura pestelui indiferent de conditiile de vint in care se pescuieste, avind posibilitatea de a varia greutatea swingerului.
Majoritatea modelelor dispun de un sistem de atasare a indicatorilor luminosi, a starletilor
Un alt avantaj foarte mare este eliberarea din clips a firului in momentul inteparii, excluzind astfel riscul de a se produce o rasucire a bambinei in jurul lansetei ca si in cazul bambinei clasice care ramine atasata la fir in timpul drilului.

Daniel Cojocaru