Montura Drop Down

Este una dintre cele mai simple si eficace monturi folosite la pescuitul crapului. Asa cum ii spune si numele este o montura cu carlig cazut. Eficacitatea sa se bazeaza pe cal putin doua componente esentiale: efectul antieject si libera miscare a carligului in cavitatea bucala a pestelui. Realizata corect, montura produce un efect pivotant datorita rigiditatii firului iar odata aspirata, chiar si pentru putin timp, ea va aduce mai mult ca sigur o captura. Practic, cu cat pestele incearca sa o scuipe, cu atat va patrunde mai mult in cavitatea bucala datorita punctelor de tensiune creeate pe suprafata forfacului rigid, iar carligul, prin libera cadere va acrosa buza de jos a crapului. Prin constructie, aceasta montura functioneaza doar cu momeli scufundatoare.

Montura Drop Down

Realizarea monturii

Pentru a confectiona montura aveti nevoie de un fir textil cu camasa de plastic de 0,25lb (Fox Insider,Sufix Stealth Skin etc.) ori un monofilament sau fluorocarbon rigid de 0,45 ( Fox Slink, Illusion etc.) – eu folosesc cu succes Titan Power de 0,45-16,5kg – un vartej flexibil (flexi-ring swivel) sau in lipsa un vartej caruia ii atasati un anou de 3-4mm , un carlig cu tija scurta numarul 2-4 (Fox seria 2bXS, Owner C-4 ,Mustad Carp-X1 etc.), un cauciuc conic de protectie, doua opritoare (indicat unul de cauciuc + o biluta de plastic), un plumb tip pendul, un anou de otel de 2 mm, tub termocontractibil.

Se ia o bucata de 30 cm de mono sau textil, iar unul din capete se introduce prin anoul de 2mm, apoi prin ochetul carligului, in asa fel incat anoul sa fie deasupra ochetului. Se face o bucla prin care treceti de doua ori carligul cu anou apoi strangeti.
Peste nodul creat puneti o bucata de 0,5-1cm tub termocontractibil pe care il tineti in abur sau in apa fierbinte pana se strange.
Introduceti cauciucul conic de protectie pe fir apoi legati capatul liber al forfacului de anoul vartejului iar peste nod trageti cauciucul protector.
Pe firul principal introduceti plumbul care este culisant, biluta de plastic, opritorul de cauciuc apoi legati firul de vartej si trageti opritorul pana acoperiti inclusiv ochetul vartejului. Daca folositi fir textil cu camasa, decojiti invelisul de plastic pe o lungime de 2cm de la carlig.
Boillesul sau porumbul se poate atasa de anoul carligului cu un elastic sau legat pur si simplu cu ata dentara ori fir textil subtire.
Inainte de lansare momeala se leaga obligatoriu de carlig cu fir solubil sau se inveleste in pasta de boilles, altfel montura se poate incurca in zbor sau prezentarea va fi defectuoasa de cele mai multe ori.

Casian Margineantu