Boilies de casa partea a II-a – Derivate din lapte

1. Caseina

Boilies de casa partea a II-a - Derivate din lapte

Caseina este proteina din lapte (fara zer) si principalul component al branzeturilor.
Ultimele cercetari asupra derivatelor din lapte indica faptul ca digerarea caseinelor este foarte lenta, la nivel de alimentatie umana se recomanda inlocuirea caseinelor cu caseinate din lapte sau proteine din zer.
O digerare lenta duce la o senzatie de satietate si oboseala. Acest lucru nu este deloc benefic in pescuit, un crap satul se va ridica intr-un strat de apa cu temperatura mai ridicata pentru a-si accelera digestia si nu este sigur ca va mai reveni pe acelasi loc de hranire. S-a demonstrat ca folosirea caseinelor in nade (studiul a fost realizat de fapt pe furaje) poate ridica timpul de digestie al crapului pana la 5-6 ore (la o temperatura a apei de 18 grade).
Una din marile proprietati atribuie casinei este solubilitatea dar nici aceasta nu este chiar un punct forte pentru pescuit pentru ca este GREU solubila.
Eu nu le mai folosesc, merg exclusiv pe caseinate si pe proteine din zer.

2. Caseinatul de calciu
Atunci cand sunt separate, sub actiunea unei substante alcaline, proteinele din lapte tind sa se lege de unul din cele 2 metale existente in lapte, calciu sau natriu.
Caseinatul de calciu este, evident, proteina legata de calciu. Gustul sau este mult superior tuturor caseinatelor sau caseinelor.
Caseinatele sunt produse cu timp de digerabilitate mediu, mai rapid decat al caseinei dar mai lent decat al proteinelor din zer.
Un caseinat de calciu introdus in mix il imbunatateste nu numai prin nivelul proteic si gustativ ci si la nivel de prelucrare a cocii si de aspect si elasticitate al produsului finit.
Profilul aminoacidic al caseinatului de calciu este: Alanina 2,6%, arginina 3,6%, acid aspartic 6,6%, cistina 0,5%, acid glutamic 20%, glicina 1,6%, histidina 2,3%, isoleucina 4,2%, leucina 8,2%, lizina 7,3%, metionina 2,5%, fenilalanina 4,4%, prolina 10,1%, serina 5,6%, treonina 4,3%, triptofan 1,2%, tirozina 4,6%, valina 5,4%.
Eu am folosit pana la 25% din cantitatea de mix dar au iesit cam prajiturele, 15% consider ca este cantitatea optima pentru un mix bun.

3. Caseinatul de sodiu
Cealalta proteina din lapte, legata de sodiu.
Caseinatul de sodiu este un bun emulsifiant, se dizolva rapid si este foarte stabil la temperaturi inalte (fierbere), are un gust foarte bun si formeaza o coca foarte elastica.
Profilul aminoacidic: alanina 2,7%, arginina 3,7%, acid aspartic 6,4%, cistina 0,3%, acid glutamic 20,2%, glicina 2,4%, histidina 2,8%, isoleucina 5,5%, leucina 8,3%, lizina 7,4%, metionina 2,5%, fenilalanina4,5%, prolina 10,2%, serina 5,7%, treonina4,4%, triptofan 1,1%, tirosina 1,1%, valina 6,5%.
La fel ca la caseinatul de calciu, 15% din mix este suficient.

4. Proteina din lapte
In functie de producator poate purta diverse nume.
Este proteina totala din lapte (cu zer cu tot), are un continut proteic de 80% (90% sau peste pentru varianta concentrata), este foarte bogata in calciu si are un gust foarte accentuat de frisca. Are o viteza medie de digerabilitate si este foarte bogata in aminoacizi ramificati. Eu o consider foarte importanta in mixuri datorita atat nivelului proteic cat si gustului pe care il da boiliesurilor.
Se poate merge lejer pana la 20% din mix.

5. Proteina din zer
Zerul este ceea ce ramane dupa fabricarea branzei, desi o mare parte din proteine se coaguleaza si se acumuleaza in branza zerul pastreaza si el o buna cantitate (cca 20% din cantitatea de proteina din lapte) de proteine foarte valoroase. Marele avantaj al proteinei din zer este asimilarea rapida in organism, producatorii de furaje nu prea iubesc aceasta proteina deoarece s-a constatat ca timpul de digestie la crapi poate fi mai mic de o ora (la o temperatura de 18 grade) insa pentru pescuit … este mana cereasca … trasaturi in fiecare ora :-).
Se poate folosi pana la 20% din mix.

6. Lactoza
Lactoza este zaharul natural din lapte, pe langa gustul deosbit de bun pe care il are, are si marea proprietate de a fi complet asimilabil in organism, desi la om poate provoca intolerante s-a stabilit ca la animale (inclusiv pesti) aceasta intoleranta nu apare. Lactoza este necesara in mixurile care contin proteine lactice deoarece acestea nu se digera in absenta glucosei, lactoza fiind un dizaharid format din glucoza si galactoza. In industria furajelor de animale este socotit si un foarte bun laxativ (neagresiv).
Eu folosesc 5g/kg de mix.

7. Lactuloza
Este tot un dizaharid format din galactoza si fructoza. Se gaseste sub forma lichida sau pulbere, prefearta mea este cea lichida.
Excesul de proteina poate duce la constipatie, acest lucru este foarte periculos pentru crap de aceea trebuie avuta in vedere asigurarea unui laxativ. Lactuloza nu este asimilabila la nivel digestiv ci doar la nivelul intestinului gros unde regleaza functiile excretorii. Depasirea a 2ml/kg de mix poate duce la diaree.

8. Lapte praf
Laptele praf poate fi folosit in mixuri dar in nici un caz nu poate substitui caseinatele sau concentratele proteice din lapte sau zer. Daca doriti sa incercati un lapte praf alegeti macar unul de calitate, nu unul ordinar care este plin de “inlocuitori”. Eu am folosit de vreo 3-4 ori lapte praf in locul “concentratelor” dar nu am fost foarte incantat de rezultate.

9. Iaurtul
Iaurtul contine o mare cantitate de proteine lactice, calciu si complexul d evitamine B. In plus este foarte bogat in fermenti care ajuta la echilibrarea digestiei. O lingura mare de iaurt la un kg de mix este foarte buna Are gust foarte bun, PH scazut si aport mare de proteine, incercati-l ca merita.

10. LactoMix (Carp Trend)
Este un mix din proteine lactice realizat de mine si de un prieten cu care fac boiliesurile si consideram ca aceasta este varianta optima pentru o coca usor de rulat si boiliesuri cu o consistenta foarte buna. Contine caseinate (calciu si sodiu), proteina concentrata din lapte si proteine din zer. Va fi disponibil pe magazinul online din luna mai. Noi recomandam folosirea a 20% LactoMix din cantitatea de mix.

Iliuta Goean