Boilies de casa partea I – Fainuri

Fara a avea pretentia ca va dezvalui niscaiva secrete sau mari descoperiri as vrea sa subliniez anumite ingrediente pe care le putem folosi cu totii in prepararea boiliesurilor acasa. Imi fabric boiliesurile din anul 2000 cand am si prins prima data cu aceste momeli, de atunci tot incerc, testez, experimentez o multitudine de combinatii si procedee de preparare a boiliesurilor. Nu am pretentia de a rescrie articolul (excelent!) scris de dl. Vlad Pavlovici, Mic dictionar explicativ – ingrediente, ci, asa cum am mai spus, sa expun doar pareri personale in acest sens.

Boilies de casa partea I - Fainuri

Ingredientele de baza

Majoritatea ingredientelor de boilies sunt la indemana noastra, nu asteapta decat sa fie “mixate”, totusi uneori snobismul, dependenta de reclama sau frica de teste ne impiedica sa le folosim. Acum, dupa 5 ani de pescuit cu boiliesuri facute de mine imi fabric in totalitate mixurile, chiar daca in continuare folosesc si “ready made-uri” pentru a avea un termen de comparatie. Pescuind in paralel cu boiliesuri cumparate si cu boiliesuri facute de mine am constatat ca de foarte multe ori ale mele au prins mult mai bine, sa nu considerati asta o lauda, pun acest succes pe seama faptului ca intotdeauna am folosit ingrediente de foarte buna calitate si, mai ales, am pescuit cu boiliesuri foarte proaspete (comparativ cu cele “la punga”). De foarte multe ori, cand recomand acest lucru, prietenii ma apostrofeaza “stii tu ce pun ‘aia’ in mixuri?”, ii ignor si “mixez” mai departe. Tot asat va sfautuiesc si pe voi sa faceti, creati-va singuri mixul sau faceti-va macar boiliesurile. In foarte scurt timp veti vedea o mare diferenta intre boiliesuri cumparate si boiliesuri preparate in casa.

Ingredientele pe care le folosesc cu precadere sunt:

Fainurile

1. Faina de soia
Este o faina de baza in mixurile mele, valoarea nutritiva si bogatia in aminoacizi o recomanda cu prioritate intre fainurile vegetale. Faina integrala de soia are un continut proteic de cca 38%, carbohidrati 31%, minerale 6,5% (in special fier, fosfor, calciu si potasiu), fibre 3,5%, ulei 12% .Pe langa toate acestea ar mai fi necesar sa amintesc si faptul ca faina de soia contine toti aminoacizii esentiali (si cca 80% din ceilalti aminoacizi), fiind singurul produs vegetal cu un profil aminoacidic aproape identic cu cel al carnii, contine o multitudine de vitamine, A, B complex, C, D, E, F, K si mai ales coenzima Q10.

2. Izolatul proteic de soia
Este un produs care creste simtitor valoarea proteica a mixului, este mult mai usor digestibil decat faina din soia si mai ales asigura o mai buna conservare a boiliesurilor. Continutul de proteina este de pana la 90%. Se comporta foarte bine in orice mix. Este foarte indicat in combinatie cu malaiul sau faina de orez suplinind nivelul proteic scazut al acestora. Fie ca luati boabe de soia, le prajiti si le rasniti sau cumparati faina de soia gata macinata pe care o puneti putin pe o tava in cuptor si o amestecati continuu cu o spatula de lemn obtineti acelasi rezultat, o faina foarte hranitoare cu un miros deosebit.

3. Faina de porumb (malai)
La inceputuri o foloseam foarte mult in mixuri pe considerentul ca mai toate baltile noastre sunt nadite cu mamaliga si crapul va recunoaste semnalul hrana al acestui ingredient. Acum consider ca nu este necesar, fiind un compus sarac in substante nutritive si fara “amintiri” deosebite pentru crap. Totusi il folosesc in unele mixuri, in special de vara.

4. Gris de grau
Este un alt ingredient de baza in mixurile pentru boilies, cele mai multe mixuri de pe piata sunt bazate pe acest produs. “Leaga” foaret bine mixul (coca) si aduce un bun surplus de carbohidrati. Poate fi folosit pana la 50% din mix.

5. Faina de canepa
Canepa este un alt ingredient nutritiv important. Continutul ridicat de uleiuri si acid linoleic o fac de neinlocuit intr-un mix. Contine 33% proteina, 7% grasimi, 6,5% minerale, 44% carbohidrati, 1,4% acid linoleic, 8% ulei. Cu mixuri pe baza de faina de canepa (50-60% faina de canepa) am prins foarte bine, in special in lunile august – septembrie.

6. Faina de amestec de seminte pentru pasari
Practic nu este o reteta speciala ci o multitudine de retete pentru hranirea pasarilor, desigur de la o firma la alta, de la o specie de pasari la alta reteta difera. In general aleg amestecuri care mi se par mie interesante si evit amestecurile care contin floarea soarelui deoarece am avut experiente neplacute cu “dezlegarea” mixului folosind aceste seminte. In general prefer amestecurile pe baza de mei (alb, rosu), ovaz, orz, canepa, glant, scorus, hrisca. Foarte bune sunt si amestecurile care contin miere, galbenus de ou, polen, adaosuri de minerale si vitamine (dar desigur acestea din urma le puteti adauga si singuri). Macinarea o fac mai grosiera.

7. Faina de orez
Faina de orez este un component foarte important in mixul de boilies, ofera un plus de greutate boiliesurilor, foarte necesara boiliesurilor pentru nadire la mare distanta, sau boiliesurilor de carlig in care s-au introdus componente ce tind spre plutire (casine, fainuri de crustacee). Este si un foarte bun liant pentru coca dar fiind o faina sarca proteic se recomanda “mixarea” sa cu o faina bogata proteic. In functie de destinatia boiliesurilor recomand folosirea fainii de orez in proportie de 5-20% din mix.

8. Faina de alune
Alunele au o mare traditie in pescuitul crapului, unii pescari chiar recomanda cu caldura folosirea lor in nada (amestecuri de seminte) si ca momeala pe rig. Faina de alune este foarte grasa, cu un nivel ridicat de proteine (aprox 30%), bogata in antioxidanti (polifenoli), grasimi monosaturate si contine si o cantitate semnificativa de triptofan. Este o faina pe care o folosesc in majoritatea mixurile mele dar nu mai mult de 5-10% din mix.

9. Faina de nuci
Faina de nuca este un ingredient forte in toate mixurile mele, calitatile naturale ale acestui fruct sunt superioare oricarui produs sintetizat. Contine 15% proteine, 60% lipide, 15% glucide, 2,4% fibre, o cantitate mare de minerale (sodiu, potasiu, calciu, magneziu, clor, fosfor, sulf, fier, cupru, zinc si iod) si de vitamine (C, B1, B2, B5, vitamina PP si caroten). Faina de nuci are atat proprietati laxative cat si antidiareice (regleaza foarte bine procesul de digestie), de asemenea mai are si proprietati antitoxice si vermifuge. Totusi cel mai important aspect cred ca este gustul deosebit al acestei faini. Nu folosesc mai mult de 5% in mix pentru ca imi este teama de senzatia de satietate pe care o poate produce.

10. Faina de tiger nuts
Prima data am cumparat tiger crush (macinata mai grosier) de la Sensas si am folosit-o in proportie de 15% intr-un mix bird food, a fost fenomenala, am prins foarte bine cu acele boiliesuri si asta m-a incurajat, acum folosesc frecvent aceasta faina (bine maruntita sau macinata mai grosier) in proportie de pana la 25% din mix. Despre tiger nuts mai este un articol in arhiva asa ca nu am sa intru in detalii. Ar mai fi de spus ca am incercat si: am pus tiger crush in apa cu zahar si am lasa-o 2 zile la fermentat, a prins un miros de-ti venea sa mananci din ea insa cand am incercat sa o folosesc in coca de boilies am avut surpriza ca aceasta sa se desfaca si sa devina faramicioasa.

6. Faina de peste
De departe cea mai folosita faina animala in compozitia boiliesurilor, are un continut proteic de cca 65%, este plina de vitamine si minerale si este foarte bine digerata de crap. Faina de peste este foarte folosita in furajarea pestilor si pasarilor si datorita gustului sau, apreciat de animale. Exista mai multe varietati de faina de peste descrise de dl Vlad Pavlovici in articolul sau de care am amintit mai sus asa ca nu are rost sa mai intru in detalii. Folosesc cu precadere faina de peste obisnuita (este mult mai lesne de procurat), am folosit si alte tipuri de faina de peste dar nu am remarcat diferente auspra atractiei pestilor. Cantitatea de faina de peste intr-un mix poate ajunge pana la 40% dar atentie la restul compozitiei, o verificare a mixului cu calculatorul oferit de dl Carprom ar fi foarte utila.

7. Faina de scoici
Incepand cu clasicul GLM, faina de scoica cu buza verde si terminand cu cea mai mica si mai necajita scoica nimic nu poate inlocui o faina de scoici. GLM este fara indoiala un aditiv de gust foarte bun si in plus contine o mare cantitate de aminoacizi (in special o cantitate importanta de betaina), minerale si vitamine, polizaharide naturale. Si acest produs (ca multe altele) este luat din industria farmaceutica unde este recomandat pentru tratamente gastrice si mai ales pentru dureri reumatice si osteoporoza (din cauza calciului si a altor minerale pe care le contine). Nutrabaits, firma care a lansat acest produs in lumea crapistilor, recomanda folosirea a 2g de GLM la 1/2 kg de mix. Eu am folosit pana la 50g la un kg de mix si nu am vazut nici o reactie adversa … din contra.

8. Faina de creveti
Am folosit termenul de creveti pentru mai multe tipuri de crustacee marine de dimensiuni medii si mici. Este o faina cu bune proprietati gustative si cu un mare aport de caroteni naturali si proteine. In general nu depasesc 50g la un kg de mix.

9. Faina de gamarus
O alta faina cu un gust deosebit (pentru pesti!), cu un continut proteic ridicat. Contine proteina 60%, ulei 5,6%, carbohidrati 2,5%, fibre 25%, potasiu, fosfor si o cantitate importanta de caroteni naturali si vitamine. Daca folositi mai mult de 50g/kg de mix boiliesurile vor pluti (pop-up)! In parte acest lucru se poate compensa cu faina de orez dar nu este necesara supradozarea de gamarus.

10. Faina de artemia
Aceasta este o faina deosebita, artemia salina este un crustaceu de dimensiuni foarte mici ce se dezvolta in ape sarate, in Romania traieste in apele lacurilor sarate (Amara), are cel mai mare continut de caroteni naturali dintre toti crustaceii, de fapt si culoarea naturala a acestor vietati este portocalie spre rosie, pestii care sunt hraniti cu artemia (adulta) accentuandu-si culoarea rosie. Atentie sa nu confundati artemia adulta cu oua de artemia sau nauplii de artemia care se folosesc in acvaristica. 5% din mix este arhisuficient.

11. Faina de sange
Am folosit-o de cateva ori, mai mult din curiozitate, si am avut rezultate bune cu ea, acum nu o mai folosesc pentru ca nu imi place mirosul (este oribil) si nu m-a convins ca este indispensabila. Este bine de stiut ca este digerabila aproape in totalitate, are un continut proteic de cca 90% si este foarte bogata in aminoacizi. De curiozitate puteti incerca un adaos de 5% in mix. Amestecati bine mixul inainte de a-l adauga in partea lichida deoarece faina de sange este foarte lipicioasa si va poate crea neplaceri.

12. Faina de rame
Convins fiind ca este un gust foarte cunoscut pentru pestii nostrii am luat o jumatate de kg de rame proaspete, le-am spalat bine, le-am pus intr-un castron de sticla termorezistenta cu o plasa deasupra, le-am lasat cca o ora la scurs si apoi le-am bagat la cuptor, dupa cca 20 min s-au uscat bine de tot. Le-am mai lasat cateva zile pe balcon sa se usuce definitiv apoi le-am rasnit. A rezultat o faina cu un miros foarte puternic de … rame! Am pus 10-12% din aceasta faina intr-un mix si a mers foarte bine, am mai repetat figura asta intr-o toamna si am mers cu boiliesurile in delta unde din nou am prins bine … concluzia .. este o faina buna, merita sa incercati.

13. Faina de chironomus
Exista de vanzare de la mai multe firme dar cea mai buna mi se pare cea de la Sensas, am folosit-o de cateva ori cu bune rezultate, este nelipsita din mixurile mele de primavara si toamna tarziu. Cred ca 10% din mix este suficienta.

14.Faina de ficat
Intentionat am lasat aceasta faina ultima, nu pentru ca ar fi ultima de pe lista preferintelor (este chiar invers) ci ca sa pot sa ma desfasor ­čÖé Faina de ficat este folosita foarte intens in industria farmaceutica (tratarea diverselor boli digestive, insuficiente biliare etc) precum si in industria furajelor animale si a mancarurilor pentru animale de casa (pet food), este recunoscuta ca o faina cu un gust deosebit, inalt proteica (70%) bogata in minerale (fier, zinc), aminoacizi, enzime digestive si vitamine (A, B2, B3, B12). Sunt convins ca pestii recunosc aceasta faina ca pe ceva foarte bun deoarece orice animal (caine, pisica, porc, pasari de curte) pe care am testat hrana preparata cu faina de ficat a raspuns foarte bine la hranire evidentiind o stare generala de bine. Este bine stiut ca animalele memoreaza un ingredient care le-a “mers” bine la stomac. La ora actuala cea mai bine cotata faina de ficat este cea de ficat de vita produsa in Argentina. Am folosit pana la 20% faina de ficat in mixuri fara sa observ vreo reactie de respingere insa in general nu depasesc 10%.

Iliuta Goean