Boilies – de ce?

Despre aparitia boiliesurilor puteti citi un articol foarte bun, scris de dl. Vlad Pavlovici, la rubrica de articole.

Boilies - de ce?

Este clar cea mai selectiva momeala pentru exemplare mari, este cea mai mare inventie pentru pescuitul crapului mare. Dovada este ca cei mai mari crapi s-au prins cu aceasta momeala, sincer eu am fost destul de sceptic pana am prins prima data cu boiliesuri (prin 99 dupa Cupa Mondiala la Crap de la Sarulesti) apoi am devenit un mare fan al acestei momeli. Proba de foc a fost data in delta cand dupa 2 zile de momit eu si sotia prindeam numai crapi peste 3 kg si aveam o frecventa de 15-20 de bucati/zi cu greutati intre 3 si 18 kg, pe cand ceilalti de prin apropiere, care nadeau cu mamaliga si porumb si pescuiau cu mamaliga si rame aveau 20-30 de capturi/zi cu o medie de max 1 kg, cei mai multi erau ciortani de 1-1,5 kg.
Pentru mine a fost o mare usurare ca am scapat de sapatul dupa rame negre.

Multi pescari cumpara boiliesuri la bucata, am rams masca la vederea acestui sistem de vanzare chiar si in magazine cu pretentii. Nu aveti ce face cu 5-10-15 boiliesuri (sau chiar cu un borcanel de 200g), crapul trebuie educat, trebuie invatat.
Educarea nici nu se face asa de greu. Eu am incercat prin 2 metode: una, pe baltile pe care mergeam frecvent amestecam in 5 kg de porumb cu 2 kg de boilies (de fiecare data aceasi aroma) si nadeam cu ele, in fiecare partida o lanseta statea pe boilies, uneori am prins din prima partida alteori au fost necesare 3-4 partide pe balta respectiva pentru a “corupe” crapii la bile, cu cat pescuiam mai mult pe balta respectiva cu atat pestele manca mai bine pe boilies fata de alte momeli. A doua metoda, nadire masiva cu boilies din prima, 5-6 kg la o nadire de seara si inca atata dimineata, de a doua zi am inceput sa prind, metoda aceasta a functionat bine in delta.

Daca sunteti un pescar de peste mare atunci trebuie neaparat sa incercati aceasta momeala, stiu ca ia timp, stiu ca necesita munca multa dar rezultatele vor fi pe masura. Costurile de productie nu sunt chiar asa de mari daca va faceti singuri boiliesurile acasa, desigur cele cumparate gata nu sunt la indemana oricui dar chiar daca uneori nu veti putea pune in cele de casa toate ingredientele dintr-unele de marca prospetimea celor de casa va compensa acest lucru.

Pentru a va apuca de produs boiliesuri aveti nevoie de catvea accesorii:
O masuta de rulat, este o masuta compusa din 2 piese, baza si capac, cu santuri in care se rostogolesc bilutele si sunt obligate sa se rotunjeasca. In functie de buget si ne cantitatile pe care doriti sa le produceti puteti alege intre variante cu 7-8 santuri si o latime de 15-20 cm pana la cele profesionale cu o latime de 50 cm si 30-40 de santuri.
Un pistol de presare, este un pistol asemanator celui pentru tuburile de silicon, in capat are un con ce se poate taia in functie de diametrul la care doriti sa scoateti �carnatii�. Daca nu il aveti puteti sa modelati acesti �carnati� manual, ca pe plastelina.
In rest veti folosi numai ustensile obisnuite de bucatarie.

Principiile sunt foarte simple, componetele pentru boilies sunt de 2 feluri: uscate (fainuri si seminte sau sparturi de seminte) si lichide (arome, coloranti, unii indulcitori, atractatnti sau alti aditivi) in plus la toate retetele aveti oua. Respectand retete clasice sau folosindu-va imaginatia faceti un amestec din fainuri folosind o punga mare in care bagati toate ingredientele, o umflati si o scuturati bine. Intr-un vas mare bateti bine ouale impreuna cu toate ingredientele lichide apoi adaugati praful putin cate putin formand o coca de consistenta plastelinei, coca nu trebuie sa se lipeasca de maini si sa nu se farame, coca ideala se aplatizeaza cand o trantesti de masa si se dezlipeste foarte usor cand o ridici. Din aceasta coca faceti niste �carnaciori� de diametrul mesei de rulat pe care o aveti. Rulati bilutele si apoi le fierbeti, timpul de fierbere este in general intre 2-4 minute, numai din experienta veti invata sa fierbeti cum trebuie boiliesurile. In acest fel veti obtine boiliesuri scufundatoare.
Daca vreti sa obtineti boiliesuri plutitoare faceti pasta mai moale (mai mult ou) si in loc sa le fierbeti le bagati la cuptorul cu microunde. Timpul de coacere este cam de 5 minute la putere de 800W. Iarasi experienta va va ajuta mult. In general eu folosesc o cantitate mai mare de arome si atractanti cand vreau sa fac boiliesuri plutitoare pentru ca mi se pare ca se cam pierde aroma la coacere.
Daca v-am convins puteti incerca si voi sa faceti boiliesuri si va asigur ca daca le faceti bine, naditi cum trebuie si aveti rabdare sa pescuiti exclusiv cu ele veti prinde bine si veti vedea ca exemplarele mari nu va vor mai ocoli.