Bulgari de porumb

Bulgari de porumb
La prima mea participare la cupa romaniei la crap am vrut sa nadesc foarte mult cu porumb, era perioada cand se prindeau multi cteno. Fiind vorba de un concurs nu putem folosi vaporas teleghidat sau sa intru in apa ci trebuia ca nadirea sa se faca de pe mal, daca picam pe loc unde trebuia sa arunc aproape nu era nici o problema, foloseam pungi solubile sau racheta dar pentru distante mai mari nu aveam solutie asa ca am sta si am cugetat si iata ce am facut:

Am pus boabele de porumb la fiert, nu le-am fiert de tot ci doar pana la jumatate apoi am scurs zeama si am pus peste boabe faina de grau care doar din umezeala din boabe a inceput sa se inmoaie si sa se lipeasca apoi a fost nevoie sa mai adaug si din zeama in care a fiert porumbul. A rezultat un amestec superlipicios din care am luat cu lingura un gen de chiftelute, un conglomerat de boabe de porumb lipite cu putina ciulama si le-am aruncat intr-o oala cu apa clocotita, faina s-a intarit instantaneu si s-a transformat intr-un fel de guma tinand boabele foarte bine, singura problema era ca forma era foarte neregulata, aici a intervenit nevasta-mea si m-a intrebat de ce nu faci tu cum fac eu cu chiftelutele? le invarti in palme si le faci sferice, daca am vazut ca are experienta am pus-o pe ea la treaba, facea �chiftelute� de marimea unui ou si le fierbea, a stat saraca o zi si o noapte sa-mi faca 2 ligheane de 40 litri de guguloaie de porumb (imi trebuia nada pentru 4 zile). Dupa fierbere guguloaiele trebuiesc asezate pe hartie undeva la uscat (la noi toata casa era numai ziare intinse peste tot cu guguloaie la uscat, spre fericirea pisicii care le alerga prin toata casa) altfel se lipesc. Am pus cateva guguloaie intr-un caston cu apa si am vazut ca se inmoaie si se desfac dupa aproximativ o ora – doua, dar cred ca in balta unde exista si curent si pestisori care ciugulesc faina se desfac mai repede.

Am luat cea mai teapana prastie pe care am gasit-o pe piata (marca *****, 100 euro) si am incercat sa arunc guguloaiele cu ea, dupa primele 3 aruncari au cedat elasticele, am inlocuit elasticele cu furtun de garou si pot sa va spun ca am fost foarte incantat, un guguloi dintr-asta se duce peste 100m cu prastia, cu un efort destul de mic, nu plescaie prea tare si nu se imprastie, singura problema este sa arunci bine cu prastia, mie mi se pare obligatorie folosirea unui marker.

Bineinteles ca am cazut pe un loc unde trebuia sa arunc foarte mult, am nadit ca la carte dar nu am prins nimic. Poate nu a fost din vina nadei sau a mea pentru ca nu s-a prea prins peste, erau peste 40 grade. Insa in continuare folosirea acestor guguloaie mi se pare foarte eficienta chiar daca ia ceva timp pregatirea lor, puteti incerca aceasta nada si chiar sa o mai perfectionati si va rog daca aveti rezultate bune nu fiti secretosi, spuneti pe forum ce si cum.

Iliuta Goean