Pellete si pellete sferice

Dupa aparitia granulelor pt crap de acum 6-7 ani asistam la o veritabila explozie de pellete. Astazi exista numeroase variante pt fabricarea peletelor cum ar fi cele fabricate din subproduse cerealiere care au interesat imediat crapistii in detrimentul traditionalei grine, fiind diferite in ceea ce priveste modul de preparare, conservarea si transportul lor. Pelletele si pelletelor sferice reprezinta o nada de fund compacta , obtinuta dintr-un amestec de grine, fainuri de peste, extracte naturale, uleiuri diverse si variate din pct de vedere atractiv, care odata ajunse pe fund se topesc incet si formeaza un covor de particule atractive in locul de pescuit. Singura problema pe care o putem gasi la pellete este ca ele nu sunt deloc adaptabile pentru lanseuri de lunga distanta. De aceea fabricantul a lansat pe piata faimoasele pellete sferice (ball pellets) pentru a raspunde asteptarilor pescarilor pasionati de nadirea la distanta.

Pellete si pellete sferice

Pelletele sferice sunt o momeala rotunda care se fabrica pe aceleasi baze ca si boiliesurile clasice (amestec de baza, aroma, atractanti pudra, zahar etc) dar din reteta se elimina ouale. Cand sunt introduse in apa pelletele sferice se dizolva intr-un timp de 20-30 min, ar mai putea fi numite si boiliesuri solubile. Pelletele sferice au avantajul, ca si boilesurile, de a putea fi lansate la mare distanta cu ajutorul unui baston Cobra. Este bine ca inainte de lansare acestea sa fie trecute printr-o solutie hidratanta pentru a le ingreuna (castigati distanta de lansare) si a le spori gradul de atractivitate. Poate reprezenta o arma redutabila in baltile unde crapii sunt educati si suspiciosi in ceea ce priveste boiliesul conventional.

Principiul de baza al functionarii peletelor si al pelletelor sferice este de a crea pe zona nadita un semnal nutritiv si aromat. Crapul neincrezator din zona va fi atras de semnalul nutritional puternic si odata ajuns la nada nu va avea alt asolutie decit de a se agata de momeala pentru a-si potoli foamea.

Pe langa compozitia perfect echilibrata pentru digestia pestilor pelletele mai au marele avantaj de a nu fi preparate la temperaturi foarte inalte si astfel isi pastreaza calitatile nutritive nealterate. Prezentati o gama larga de mici particule alimentare diverse si variate pe o zona de nadire, inainte de a declansa o frenezie alimentara la “locuinta pestelui” pe baza utilizarii peletelor. Sa nu aveti teama in a amesteca pellete de peste, de grine cu alte pelete, parfumate sau nu, pentru a crea un semnal nutritiv, pe cat de diversificat pe atat de atractiv. Combinatia pelletelor cu micro grine nu poate decat sa contribue la accentuarea efectului de competitie alimentara si la mentinerea crapului pe zona nadita o vreme mai indelungata. Un mod bun de a face aceasta strategie mai eficace consta in prepararea amestecului de pellete si grane cu un lichid nutritiv pentru ca acesta sa sa se imprime in compozitia peletelor si a celorlalte grine. Combinatia poate fi “upgradata” cu boiliesuri sfaramate sau cu jumatati de boiliesuri care vor obisnui imediat crapul cu forma, aroma si gustul momelii.

Pelletele sunt ideale pentru a forma linii de nadire fara a satura pestele, daca, spre exemplu, avem o zona cu agataturi si nu vrem sa riscam pierderea pestilor in acele agataturi vom trasa o linie de pellete incepand chiar din agatatura pana la o zona cu apa curata unde putem scoate pestele fara riscuri, atatati de semnalul nutritiv pestii vor urma linia de nadire pana la locul in care se afla momeala.

Pentru o apa rece pelletele sunt nada ideala, prezentati un sac solubil cu un pumn de pellete si boiliesul de momeala, pelletele se vor dezintegra si vor transmite semnalul de hrana fara a hrani pestele si a-l satura. La fel, pe marile lacuri, unde pestele este foarte raspandit, nu naditi abundent cu boilies pentru ca puteti satura pestii si mai ales semnalul chimic de hrana nu se va raspandi suficient de repede, folositi in schimb pellete si ball pellete iar rezultatul se va vedea imediat.

Tipuri de pelete

Pellete si pelletele sferice pe baza de peste. Pot avea un nivel proteic cuprins intre 40-65%, toate contin, evident, faina de peste si ulei de peste, sunt urmasele destul de fidele ale pelletelor originale, destinate hranirii pastravilor de crescatorie si majoritatea contin betaina (folosita prima data in furajarea intensa a pastravilor si preluata apoi in nadirea crapului) si alti atractanti deoarece sunt concepute pentru a fi consumate imediat altfel resturile ar altera calitatea apei din bazine.

Pelletele si pelletele sferice vegetale (pe baza de subproduse cerealiere). Si acestea au un nivel proteic ridicat dar in general sunt cuprinse intre 30-45%, de regula baza proteica este data de soia dar mai contin si canepa, porumb, grau si alte creale. Sunt pellete ideale pentru anotimpul cald.

O sugestie: Daca nu aveti sau nu gasiti pellete sferice inmuiati pellete obisnuite in apa fierbinte apoi amestecati pasta obtinuta cu un lichid nutritiv, un ou la un kg de pasta si putin ulei apoi rulati pasta cu masa de rulat boiliesuri in acelasi diametru cu boiliesurile cu care pescuiti si lasati-le la uscat sau le puteti usca la cuptor intr-o tava (fara sa le ardeti). Veti obtine pellete sferice de foarte buna calitate si care se vor putea lansa la mare distanta.

craparul