Porumbul

Porumbul.

Porumbul

Nu cred ca exista pescar de crap care sa nu fi folosit porumbul ca momeala, cred ca este departe cea mai folosita momeala la toti crapii. De la porumbul in lapte luat direct de pe stiulete sau porumbul uscat, gaurit cu burghiul si bagat pe firul de par pana la retetele mai elaborate de proumb conservat cu diverse arome aceasta momeala ofera o varietate foarte mare de moduri de folosire.

Porumbul in lapte este o momeala excelenta pentru toate formele de crapi. Eu am folosit boabele in lapte si direct pe carlig si pe rig si rezultatele au fost aceleasi, nu am vazut vreo diferenta, acum folosesc exclusiv rigul.

Porumbul uscat. Multi crapi au cazut victime acestei momeli, eu imi gauresc boabele de iarna si le tin in ulei de canepa, ulei de fenicul, ulei de peste, ulei de germeni de porumb sau in diversi atractanti. Primavara sunt putin mai moi si desigur mult mai aromate, sunt cu mult mai bune decat porumbul simplu.

Porumbul prelucrat pentru nadit. Exista multe retete de prelucrare dar eu am sa o dau doar pe cea pe care o folosesc si de care sunt foarte incantat. Se pune porumbul la inmuiat cu zahar, melasa, aroma, atractanti si se lasa la fermentat cel putin 10-12 ore. Trebuie avut grija ca in permanenta porumbul s afie acoperit de apa. Este o momeala extraordinara, se foloseste in cel mult o saptamana. Puteti folosi orice aroma si/sau colorant. Ca indulcitor eu pun intotdeauna zahar sau melasa, asta il ajuta sa intre in fermentatie mai repede.

Eu mi-am selectat 4 retete de baza, functie de anotimp si felul apei si numai pe acelea merg.

M-ati crezut :-)?, in permanenta incerc retete noi, nu ma rabda inima sa merg numai “la sigur”. Am sa va dau totusi aceste 4 retete dar nu uitati: cea mai buna reteta si-o face fiecare. Imaginatia, observatia, testarea sunt cheile succesului in pescuit.

Pentru primavara

Pun la inmuiat 5 kg de porumb uscat intr-o galeata de 10 litri, pun peste el apa, cu cativa cm mai sus decat nivelul porumbului, adaug o jumatate de litru de palinca, 500-700g de melasa, o lingurita de sare, aminoacizi conform dozajului recomandat de producator (eu folosesc amino capsuni de la carp trend, 50g), atractant (eu folosesc atractant pentru porumb tot de la carp trend, 100ml), spirulina 10 mg. Boabele pentru carlig, gaurite de iarna cu bormasina, le tin intr-un dip facut din 1 parte atractant pentru capsuni, carp trend si 1 parte palinca.

Alta reteta pentru primavara (apa rece)

5 kg de porumb uscat, apa cat sa-l acopere si completez pe masura ce scade, 50-60 g de praf de usturoi, aroma de usturoi (carp trend), 2-3 picaturi de ulei de piper (nutrabaits), 3-400 g melasa, o lingurita de sare, atractant spice (carp trend) 100g, spirulina 10mg. Merge foarte bine daca la 12 ore de la inmuiere il fierbeti 15-20 min.

Reteta de vara

5 kg de porumb, aroma (preferabil fructe/dulce) in functie de dozajul recomandat de producator, eu folosesc august sau crapi mofturosi de la carp trend dar poate fi orice aroma, 700g de melasa, o lingurita de sare, aminoacizi (amino capsuni, 60g), atractant dulce (amino attract sweet) de la carp trend, spirulina 10 mg,

Reteta de toamna

5 kg de porumb, aroma “grea”, squid, scoica, peste (de orice fel), atractant (carp trend amino attract – animal), glm extract, o lingurita de sare, 300g melasa, spirulina 10 mg. Este o reteta excelenta pentru toamna, pana tarziu.

Puteti foarte bine sa folositi si boabele de porumb conservate care se gasesc in comert. Sunt foarte bune si s-au prins foarte multi crapi cu ele.

Iliuta Goean