Racheta de nadire

Pentru o gama larga de rachete de nadire, click aici Rachete nadire

Racheta de nadire

Nadirea are o foarte mare importanta, in special in pescuitul crapului unde fara o nadire corespunzatoare sansele unei partide reusite scad foarte mult. Tocmai de aceea nadirea este o operatie ce trebuie tratata cu mare atentie din multe puncte de vedere: locul in care nadim, cantitatea de nada, compozitia nadei etc, deoarece este unul din factorii ce vor influenta hotaritor partida de pescuit. Realizarea unei nadiri corecte, precise si sustinute va fi recompensata prin numarul trasaturilor sau al capturilor. Pentru a capta atentia crapului si pentru a obtine preocuparea lui pe vadul pe care pescuim este necesar sa avem un pat de nada pe o suprafata mai mica sau mai mare.

Cele mai des folosite nade ar fi semintele, amestecurile de seminte, boiliesuri sfarimate, boiliesuri, alune tigrate (tiger nuts), alune, pelete etc. Introducind in mod eficient aceasta nada putem cistiga increderea crapilor, obisnuindu-i sa se hraneasca pe vadul nostru, sa-l frecventeze, scopul nostru fiind sa-i tinem pe locul nadit.

Putem spune ca nadirea este destul de simpla atunci cind pescuim aproape de mal si putem introduce nada cu prastia sau aruncind cu mina. In multe cazuri insa crapul se gaseste la distante considerabile fata de mal. Probleme apar atunci cind dorim sa nadim cu seminte la distante mari de 80-100 de metri sau chiar mai mult, unde normal putem arunca doar montura cu plumb. Frecvent un prag sau un platou aflat la distanta mare poate oferii posibilitatea unor capturi frumoase, dar fara nadire nu putem tine crapul pe loc. Sa spunem ca este posibil sa introducem boiliesuri cu prastia sau cu bastonul cobra la distante de 100 metri, dar boiliesuri sfarimate, seminte.pelete sint imposibil de introdus la asemenea distante cu prastia, lingura de nadit sau baston.

Cea mai simpla rezolvare a acestei probleme ar fi nadirea din barca, din pacate insa sint multe lacuri unde barca este interzisa. Exista apoi posibilitatea nadirii cu barca teleghidata dar pe unele lacuri si aceasta este interzisa si oricum nu este la indemina oricui din cauza pretului mare. Mai avem posibilitatea nadirii cu saculeti solubili insa acestia nu pot fi lansati la distante foarte mari.

In aceste conditii metoda cea mai eficienta pentru a nadi la distanta mare ramine racheta de nadire. Cu ajutorul acesteia putem nadi cu precizie la distanta mare cu boiliesuri, bucati de boilies, amestecuri de seminte, pelete, alune etc. Utilizarea ei nu presupune conditii foarte speciale, asigurind o nadire precisa si relativ rapida.

Rachetele de nadire se gasesc in trei variante de marime prezentind fiecare o utilizare aparte. In functie de marime si forma difera distanta la care putem lansa nada, cantitatea de nada ce se poate introduce la un lanseu, compozitia nadei ce poate fi introdusa , insa toate tipurile de rachete au in comun marea lor eficacitate.

Cele trei tipuri de rachete ar fi:

racheta scurta cu corp mai “indesat”. Acest tip de racheta poate fi lansat chiar si cu lansetele obisnuite de crap. Dezavantajul este ca poate inmagazina o cantitate mica de boiliesuri sau seminte si poate fi lansata la distante mai mici decit celelalte tipuri, respectiv la 70-100 metri. Avantajul consta in faptul ca este ideala pentru o nadire suplimentara dupa ce am avut trasaturi deoarece nu face zgomot asa mare cind cade in apa iar recuperarea ei este mult mai usoara, neintimpinind rezistenta mare.

racheta cu corpul gros, mare, cu diametru interior mare. Acest tip de racheta este capabil sa inmagazineze o cantitate mare de nada (pina la 200 gr.) si poate fi lansat la distante de100-130 metri cu o mare precizie. Trebuie sa avem grija insa pentru ca nu orice lanseta suporta o astfel de incarcare. Racheta poate fi umpluta si cu apa , peste nada, in felul acesta marind stabilitatea ei in aer si reducind cantitatea de nada ce cade pe parcursul lanseului.

racheta lunga, mai subtire, cu diametru mic interior. Cu aceasta racheta si cu un echipament lanseta-mulineta-fir adecvat putem introduce o cantitate de 8- 10 boiliesuri chiar la distante extreme de 120-140 metri. Bineinteles aceste aruncari necesita o anumita tehnica.

Exista si un model mai nou de racheta care este prevazuta cu un sistem de inchidere avantajos pentru ca nu pierdem nada pe parcursul lanseului si mai ales pentru ca la recuperarea rachetei rezistenta intimpinata este foarte mica.

Racheta nu trebuie incarcata la maxim cu nada deoarece in acest caz in prima faza a lanseului o parte a nadei va cadea neajungind intreaga cantitate lansata pe vadul nostru. Este recomandat ca racheta sa fie incarcata doar 2/3 din capacitate.

Aruncarea nu trebuie facuta prin biciuire, inceputul lanseului nu trebuie sa fie printr-o miscare brusca ci miscarea trebuie intensificata progresiv.

Daca lanseul a fost efectuat sub un unghi bun, in momentul contactului cu apa racheta va avea o miscare de basculare eliberind nada din interior.

In cazul in care racheta atinge apa sub un unghi ascutit va efectua o miscare de salturi pe suprafata apei.

Pentru folosirea rachetelor de dimensiuni mai mici sint corespunzatoare si lansetele de crap. In cazul in care sint folosite rachete mari, incapatoare, acestea sint prea grele pentru lansetele de crap normale si exista riscul de a le rupe. In trecut se foloseau lansete grele de genul celor de la pescuitul marin (surf fishing) dar astazi exista lansete specializate, concepute pentru lansarea acestor rachete la distante mari (denumite spod-rod). Aceste lansete au 3,60 metri,test curve 4-5 livre, actiune parabolica, inelul de plecare si cel de virf fiind supradimensionate. Pentru a reusi lanseuri cit mai lungi este recomandata folosirea unui inaintas textil, rezistent, care sa preia socul aruncarii, firul principal, monofilamentul putind fi subtire (0,25 mm). Lipsa de elasticitate a inaintasului textil este un avantaj deoarece permite incarcarea lansetei la maximum in momentul lansarii. In cazul in care nu folosim inaintas textil, o parte din puterea vergii este absorbita de intinderea firului monofilament, ceea ce duce la scaderea distantei de aruncare.

Recomand tuturor celor ce n-au nadit niciodata cu o racheta sa incerce macar odata si va asigur ca veti fi uimiti de distantele la care puteti introduce nada, de precizia lanseului si de simplitatea metodei.

Pentru o gama larga de rachete de nadire, click aici Rachete nadire

FIR INTINS (si nu uitati catch & release)